Bir gün hepimiz akıllı telefon alır gibi robot almaya başlayacağız. İnsan benzeri robotlar alışverişlerimizde bize yardımcı olacak hatta kahvemizi hazırlayıp getirecek. Kaliforniya’nın Pebble Beach bölgesinde G-Summit zirvesi için toplanan robotik ve yapay zekanın en büyük zihinleri böyle bir gelecekte yaşayacağımızı düşünüyor. Etkinlikteki bilimci ve araştırmacılar robotik alanındaki en son gelişmeler konusunda olumlu görüşlere sahip ancak günümüzdeki örneklerin yetersizliklerinin de farkındalar.
Pepper adlı insansı robotları üreten SoftBank Robotics America’nın Ana Strateji Yöneticisi Steve Carlin “Herkes bir C-3PO istiyor (Star Wars’daki zeki ve sevimli robot) ancak bugün bir C-3PO sahibi olmak istiyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.” diyor.
Günümüzün robotları yetersiz
Örneğin Pepper, insanları tanıyabiliyor, Pizza Hut’da gelen müşterileri karşılayabiliyor ama mahallede kendi başına dolaşamıyor. Benzer bir şekilde, Boston Dynamics’in mekanik yaratıkları merdiven tırmanıp karda yürüyebiliyor ama oturup sizinle sohbet edemiyor. Amazon’un kutu şeklindeki robotları da sadece depoda malzemeleri taşımaya yarıyor. Şimdilik çoğu robotun bir ya da birkaç işlevi var.
Robot evrimi
Peki gelecekte bir C-3PO sahibi olabileceğimizi nereden biliyoruz. Aslında sorunun cevabı ellerinizde duruyor: akıllı telefonlar. Bir akıllı telefon, birbirinden bağımsız olarak geliştirilen bir çok farklı teknolojinin tek bir cihazda toplanması ile oluşturuluyor. Tüm bu teknolojiler yeterince geliştiğinde, bunların hepsini bir arada kullanmaya imkan veren bir yapı da oluştu. Böylece akıllı telefonlar ortaya çıktı.
Bir robot da bundan çok farklı değil. Konuşma algılama, görsel işleme ve mekanik mühendisliği gibi pek çok farklı ve karmaşık teknolojinin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Tüm bu bileşenlerin hepsi yeterli olgunluğa eriştiğinde, bir araya gelerek C-3PO benzeri evrensel bir robot oluşturulabilecek. Mail.Ru’nun kurucusu ve Grishin Robotics’in CEO’su Dmitry Grishin bu şekilde düşünüyor.
Grishin bu akıllı telefon benzetmesine göre hangi noktada yer aldığımızı söylemedi ancak bir akıllı telefonu oluşturan teknolojilerin ortaya çıkış tarihine bakarsak bu bize bir fikir verebilir.
- İlk radyo vericisi 1887’de üretildi.
- İlk ticari kamera 1839’da üretildi.
- İlk katot ışını tüpü (bugünkü dijital ekranları mümkün kılan teknoloji) 1897’de geliştirildi.
- İlk entegre devre 1949’da üretildi.
Bu bilgiler ışığında, ilk akıllı telefonların 2000’lerde ortaya çıkmaya başladığını göz önünde bulundurursak, bu teknolojilerin bir akıllı telefona dönüşmesi için ortalama 100 yıl civarı bekleme süresi olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki akıllı telefonları oluşturan başka bileşenler de var ama genel olarak bu teknolojilerin bir araya gelerek günlük kullanıma yerleşmesi uzun zaman alıyor.
O kadar beklemeye gerek yok
Peki robotlar için de 100 yıl beklememiz gerekecek mi? Tam olarak değil. Teknoloji gelişimi katlanarak artıyor ve her yeni teknoloji ile birlikte ivme kazanıyor. Yani çok işlevli, çok akıllı insansı robotlarımıza kavuşmamız o kadar uzun sürmeyecek. Siz yine de akıllı telefonlarınızı henüz çöpe atmayın.
Yorumunuz: