Haftanın Özeti: 144

24 - 30 Temmuz 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

İnternet hızımızı artırabilirsek, yeni teknolojilerin de çok hızlı bir şekilde geliştiğini görebiliriz. Aynı şekilde, devam eden araştırmalar da internet ile birlikte hızlanacaktır. Bu talebin farkında olan Google mühendisleri, uygulanmaya başladığında internetin tamamında hızların artmasını sağlayabilecek bir tıkanma kontrol algoritması geliştiriyor.

Liseden sonra dört yıl üniversite okumadan sadece 18 aylık bir eğitimle yazılım mühendisi olarak işe başlamak ister miydiniz? Zoho Corporation, Hindistan’daki çeşitli şehirleri gezerek lise öğrencilerine yetenek testleri ve mülakatlar yapıyor. Başarılı bulunan öğrenciler 18 aylık eğitimi de başarıyla tamamlarsa şirket bünyesinde çalışmaya başlıyor.

İstatistik portalı Statista’nın yayımladığı rapora göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Facebook sosyal medyayı her anlamda domine ediyor.[/inlinetweet] Kullanıcı sayısına göre oluşturulan raporda Facebook’un ardından WhatsApp ve Messenger gelirken bir diğer popüler sosyal mecra Twitter ise sekizinci sırada yer alıyor. Ayrıca Twitter’ın sahip olduğu 328 milyonluk kullanıcı sayısı bu yılın başlarında sahip olduğu kullanıcı sayısı ile aynı. Yani mavi kuş bir süredir yerinde sayıyor.

Filipinler Başkanı Rodrigo Duterte, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği başkanlık kampanyası sırasında sosyal medya trollerinden oluşan bir ordu kullandığını kabul etti. Açık sözlülüğüyle bilinen siyasetçi, Oxford Üniversitesi’nin kendisi hakkında yaptığı araştırmanın sonuçları üzerine konuştu. Oxford’un araştırması, hem otomatik hesapların hem de insan trollerin sosyal medyada Duterte için çalıştığını açıklamıştı.

Nakitsiz bir topluma doğru ilerlediğimiz artık herkesin farkında olduğu bir gerçek, ancak hala nakde bağlı kişiler var ve bu gidişat onlar için iyi sonuçlar doğurmayacak. Recode’da yer alan bir makalede nakitsizlikten etkilenecek gruplar sıralanmış. Sıralama şöyle:

  • Evsizler ve dilenciler.
  • Hayır kurumları için para toplayanlar.
  • Gündelik çalışanlar ve ağır işçiler.
  • Taksiciler.
  • Banka hesabı ya da kredi kartı bulunmayan, düzenli gelire sahip olmayan kişiler.
  • Yaşlılar.
  • Banka hesabı olmayan gençler.
  • Garson ve vale gibi bahşiş ile çalışanlar.
  • Kredi kartı işlem ücretlerini karşılayamayacak kadar küçük dükkan ve restoranlar.
Bu çocuklar size ne etti?

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Microsoft’un hisseleri geçtiğimiz hafta tüm zamanların en üst seviyesine çıktı[/inlinetweet] ve 74,30 Dolar’dan işlem gördü. Halen 73-74 Dolar aralığında seyreden hisseler, özellikle geçtiğimiz hafta açıklanan güçlü dördüncü çeyrek sonuçları ile bir ara 77 Dolar’ı gördü. Bu veriler oldukça önemli çünkü Microsoft 1986’dan bu yana halka açık bir şirket ve geçtiğimiz hafta ulaşılan değerler 31 yılın zirvesinde.

Adobe Flash bir süredir sıfır-gün saldırıları yüzünden uzmanları tarafından alay konusu ediliyordu. Apple’ın eski CEO’su Steve Jobs da 2010 yılında Flash’ın artık kullanılmadığını belirtmişti. [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Microsoft, Windows’taki Flash desteğini 2020 itibarıyla sonlandıracak.[/inlinetweet] Google, bir yıl önceki Chrome 53 sürümünde Flash’ı kademeli olarak bitirmeye başladı. Flash’ın kaldırılmasından etkilenecek birçok sektör var. Bu yüzden hala Flash kullanan şirketlerin bir an önce başka çözümler bulması gerekiyor.

Google ve Youtube’un sahibi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Alphabet Inc, son 3 aydaki gelirlerinde yüzde 21’lik bir artış olduğunu açıkladı.[/inlinetweet] Bu ölçekteki bir şirket için nadir görülen bir büyüme hızı sergilenirken AB’ye ödenen 2,7 milyar Dolarlık cezaya rağmen 3,5 milyar Dolar net gelir elde edildiği açıklandı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Uluslararası ulaşım kuruluşu Uber bu kez Hırvatistan’da protesto ediliyor.[/inlinetweet] Turizm sezonun en iyi dönemini yaşayan Hırvatistan’da yüzlerce taksici gösterilere katıldı. Uber’in iki yıldır yasadışı olarak faaliyette olduğunu öne sürerek yasaklanmasını talep eden göstericiler, yasaların herkes için eşit olacak şekilde düzenlenmesini istiyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Facebook, korsan video paylaşan kullanıcıları engellemek için bir girişim satın aldı.[/inlinetweet] Source3 isimli girişim internet kullanıcılarının izinsiz paylaştığı içerikleri tespit edecek bir teknoloji geliştiriyor. Şirket, Source3’nin sadece teknolojisini değil geliştirici ekibin bir kısmını da bünyesine kattı. Bu grubun New York ofisine taşınacağı ifade edildi.

Toplumsal değerlere öncelik veren akıllı telefon olarak piyasaya çıkan Fairphone, kimsenin emeğinin sömürülmediği fabrikalarda, tartışmalı malzemeler kullanmadan ürettiği kolay tamir edilebilen, doğa dostu ilk telefonuna desteği durdurmak zorunda kaldı. 2013’te ilk kez piyasaya çıkan, 4,3 inç ekranı bulunan Fairphone, 60 bin adet üretilmişti. Fairphone 2015’in başında ilk modelinin üretimini durdurmuş ve yeni bir model geliştirmeye odaklanmıştı.

PETA‘nın Kampanyalar Müdürü Ashley Fruno, kaplanlarla çekilen fotoğrafların Tinder’da kullanımının engellenmesi için Tinder‘ın kurucusu Sean Rad ile iletişim kurdu. Böylece anladık ki Tinder’da böylesi bir trend varmış.

ABD’de yürütülen bir kara para aklama soruşturması kapsamında baş şüpheli olarak aranın Alexander Vinnik adlı bir Rusya vatandaşı bu hafta yakalandı. Yunanistan’ın kuzeyinde ele geçirilen Vinnik’in BTC-e adlı popüler bir dijital para birimi platformunun yöneticisi olduğu ve 2011’den bu yana 4 milyar Dolar’ın üzerinde parayı bu servis üzerinden akladığı iddia ediliyor. Tekrar ediyoruz: 4 milyar Dolar!

Her şey İsveç’te bir genel direktörün hızlı bir şekilde yargılanıp, yarım maaş cezaya çarptırılmasıyla ortaya çıktı. Devlet yetkililerinin birbirinin arkasını ne kadar koruduğu düşünüldüğünde bu ceza, sıradan birine ömür boyu hapis cezası verilmesi gibi bir şey. Olay incelenince, İsveç Ulaşım Dairesi’nin, tüm verilerini IBM’in işlettiği ‘buluta’ aktardığı ortaya çıktı. ‘Bulut bilişim’in aslında soyut bir kavram olduğundan ve ‘buluta yüklemek’ olarak ifade edilen eylemin, verileri bir bilgisayardan başka bir bilgisayar aktarmaktan ibaret olduğundan haberi olmadığı düşünülen Ulaşım Dairesi Genel Müdürü Maria Ågren hızla görevinden emekli oldu. Altı ay sonra ise skandalın boyutları anlaşılmaya başladı.

Adı, fotoğrafı ve adresi sızan kişilerin listesi şu şekilde:

  • Tüm savaş uçağı pilotları.
  • Tanık koruma programındaki herkes.
  • Sabıka kaydı bulunan herkes.
  • En gizli askeri birimlerde görev alan herkes.
  • Askeri araç operatörleri (ve kullandıkları araçların detaylı bilgileri).

Geçtiğimiz hafta, Çinli yetkililer Sincan bölgesinin Kuzeybatısındaki vatandaşların cep telefonlarına terörle mücadele için hazırlanan bir uygulamanın yüklenmesini şart koştu. Bölgenin başkenti Urumçi’de 10 Temmuz günü yayımlanan yönetmelikle ilgili ‘polis teşkilatı ve bir teknoloji firmasının işbirliğiyle şehrin terör olaylarından korunması amacıyla bunları gerçekleştiren kişilerin teşhis edilmesini sağlayan bir uygulamanın geliştirildiği’ açıklaması yapıldı. Yönetmeliğe göre, popüler mesajlaşma uygulaması Wechat üzerinden yüklenen CleanWebGuard uygulamasını bütün Android sahiplerinin kullanması gerekiyor. Uygulamanın neyi takip ettiği meçhul fakat tahmin etmek zor değil.

Avrupa Polis Ofisi (Europol), Hollanda Ulusal Polisi, McAfee ve Kaspersky Lab geçtiğimiz yıl fidye virüslerine karşı ortak bir platform kurdu. No More Ransom isimli platform şifreli dosyaları açan anahtarların yanı sıra fidye virüslerinden korunma yolları konusunda da bilgiler sağlıyor.

Kaspersky, bir süre bazı bölgelerde test ettiği ücretsiz antivirüs yazılımını tüm dünyada kullanıma sunmaya karar verdi. Daha önce Rusya, Ukrayna, Belarus, Çin ve bazı kuzey ülkelerinde test edilen yazılım önümüzdeki birkaç ay içinde tüm dünyada kullanılabilecek. Daha çok temel koruma işlemlerine odaklanan ücretsiz yazılım, dosyalarınızı ve e-postalarınızı tarayabiliyor, siz web’de gezinirken bilgisayarınızı koruyor ve sisteminize bulaşan herhangi bir kötü amaçlı yazılımı karantina altına alabiliyor. Bu baldan tatlı antivirüs Türkiye’de 5-7 Eylül tarihinden itibaren kullanılabilecek

Bir dijital girişimcilik merkezi olmak için [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]son 10 yıldır büyük bir özenle çalışan Polonya’da girişimciler havlu atmak üzere.[/inlinetweet] Polonya parlamentosunda en fazla sayıda koltuğa sahip muhafazakar Prawo i Sprawiedliwość‘in geçirdiği yeni yasa ile yargı, yönetimdeki partinin doğrudan denetimi altına girdi. Ülkedeki girişim camiasının önemli isimleri birleşerek Cumhurbaşkanı’na açık bir mektupla yasanın Polonya girişimcilik çevresine zarar verdiğini dile getirdi. Mektupta ülkenin girişimcilik alanında küresel çapta yarıştığı belirtilerek yenilikçi şirketlerin ülkeyi tercih etmesinin önemi vurgulandı.

Dünya genelinde girişimlerin, hukuk sisteminin istikrarlı olduğu, ekonomik özgürlüklerin ve mülkiyetin korunduğu, özellikle siyasi sistemde beklenmedik değişikliklere maruz kalmayan ülkeleri tercih ettikleri belirtildi.

Yeni Zelanda, 100 girişimciyi LookSee Wellington programı kapsamında 1 haftalık ücretsiz gezi teklifiyle teknoloji merkezi haline gelmek için uzmanlaşmış işgücü arayışına başlıyor. Mayıs ayından beri 48 bin başvuru geldiğini açıklayan yetkililere göre program istediğini başarmış gibi duruyor.

Yeni Zelanda şimdiye kadar çoğunlukla Yüzüklerin Efendisi kontenjanından ‘yemişti’.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • Amirim “İnternet hızımızı artırabilirsek…” cümlesinde minik bir yazım yanlışı olmuş. Görüp arttırabilir misiniz? İçerik her zamanki gibi çok iyi. Zihninize sağlık.

    • doğrusu ”artırmak” Bahadır Bey . Tek ”t” ile. Sıklıkla karıştırılır.

  • Amirim siteye gelenlerin yüzde kaçı diğer sayfalara geçmiyor, yada diğer sayfaları farketmiyor? Her hafta uyarı koymaya devam ediyorsunuz. Elinize sağlık.

  • -Niye amirim diyoruz bilmiyorum ama- amirim hiç bu içeriklerin hepsini bi android uygulamasında toplamayı düşündünüz mü? İçerik gayet güzel çünkü

  • Bence app şeklinde bir uygulamaya dönmeli bu site, hayat telaşından tıklamayı unutuyorum ama sürekli ileti şeklinde gelse hepimiz hızlıca okuyabiliriz.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği