Özel sektör-üniversite iş birliğinde yeni bir sayfa

Zoho şirketinin bir parçası olan Zoho Üniversitesi'nde lise mezunlarına yetenek testleri ve mülakatlar yapılarak yazılımcı olmaları sağlanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Liseden sonra okul hayatına devam etmek istemeyen 17 yaşındaki Abdul Alim, 2013 yılında okul hayatına son verdi. Kuzeydoğu Hindistan’daki memleketinde iş bulamayan Alim cebinde yaklaşık 10 lirayla güneydeki Chennai’ye doğru yola çıktı. Kendini yazılım ürünleri üreticisi Zoho Corporation‘da güvenlik görevlisi olarak bulmadan önce aylarca iş aradı. Alim hala Zoho’da çalışıyor fakat güvenlik görevlisi olarak değil. Artık şirketin rapor ekibine dahil, gününü yazılım kullanarak tablo ve veri görselleştirmesi yapmakla geçiriyor.

Alim bu konuda yalnız değil. Dünyanın her yerinden müşteriye hizmet veren yazılım şirketinde başka lise mezunları ve okulu bırakmış kişiler de çalışıyor. Zoho, 1996 yılında Sridhar Vembu tarafından kuruldu. Şirket Zoho Mail, Zoho Docs (Google Docs gibi), muhasebe yazılımı Zoho Books ve Amazon, Suzuki, Air Canada gibi şirketler tarafından kullanan 30 farklı bulut tabanlı ürün üretiyor. Araştırma platformu Tofler’a göre şirket 2016’da yaklaşık 240 milyon Dolar hasılat elde etti. Şirket, lise mezunlarından yazılım programcıları yaratıyor.

Şirketin stratejisi basit; Coimbatore, Madurai, Pollachi ve Chennai gibi şehirlerdeki devlet okullarını gezerek yetenek testleri ve mülakatlar gerçekleştiriyor. Nitelikli öğrencilere Zoho Corporation’ın bir parçası olan Zoho Üniversitesi‘nde 18 aylık bir eğitime katılmaları teklif ediliyor. Eğitimin ardından da bütün derslerin başarıyla tamamlanması halinde iş veriliyor.

Şirketin yüzde 15’ini oluşturuyor

Chennai’de liseyi bitirdikten sonra eğitime katılmaya karar veren Anirudh R “Bugünlerde iş bulmak kolay değil. Dört yıl beklemektense bir an önce sektöre atılmak istedim.” diyor. Zoho Üniversitesi’nde bu zamana kadar 500’e yakın kişi eğitildi. Öğrenciler yıl sonunda performanslarına ve mülakatlara göre farklı staj gruplarına veriliyor. İyi performans sergileyenler işe alınıyor. Bugün, Zoho’nun 4 bin 500 kişilik güçlü iş gücünün yüzde 15’ini Zoho Üniversitesi’nden gelenler oluşturuyor. Öğrenciler program esnasında yaklaşık 450 TL burs alıyor, bu miktar düzenli olarak artıyor. 18 aylık eğitimi tamamlayıp 2,5 yıl da şirkette çalışan öğrenciler daha fazla maaş almaya başlıyor.

Zoho Üniversitesi üyelerinden Uma Maheswari Radhakrishnan, “İnsanlar hala üniversiteye gitmeden bir yazılım şirketine girmek konusunda şüpheli. Ebeveynler, yoksul olmalarının sebebinin eğitimsizlik olduğunu düşünüyor. Çocuklarının da aynı şeyi yaşamalarını istemiyorlar.” dedi.

Başka şirketler de deniyor

Zoho’nun uyguladığı bu sistem, yıllardır süren döngüden çıkmak için iyi bir yöntem olabilir. Zoho için de potansiyel yetenekleri keşfetmek için güzel bir fırsat. Diğer bazı şirketler de yavaş yavaş benzer uygulamalar yapıyor. Örneğin bu Nisan ayında yazılım şirketi HCL Technologies 200 lise öğrencisini giriş düzeyindeki yazılım mühendisliği işleri için hazırlamaya başladı. Bu gibi uygulamalar Hindistan’ın teknoloji sektörü için çift taraflı kazanç sağlayabilir.

Kaynak: Recode

Liseden sonra dört yıl okumadan 18 aylık bir eğitimle yazılım mühendisi olarak işe başlamak ister miydiniz? Zoho Corporation, Hindistan'daki çeşitli şehirleri gezerek lise öğrencilerine yetenek testleri ve mülakatlar yapıyor. Başarılı bulunan öğrenciler 18 aylık eğitimi de başarıyla tamamlarsa şirket bünyesinde çalışmaya başlıyor. Zoho Corporation bünyesindeki Zoho Üniversitesi'nde bu zamana kadar 500'e yakın kişi eğitildi. Bugün, Zoho'nun 4 bin 500 kişilik güçlü iş gücünün yüzde 15'ini Zoho Üniversitesi'nden gelenler oluşturuyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği