Haftanın Özeti: 144

24 - 30 Temmuz 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

No Rock, masaların dengesizliğine şahane bir çözüm getiriyor. Kafelerin ve restoranların günlük gereksinimlerini karşılamayı hedefleyen ürün, masa tabanlarıyla pürüzlü iç mekan ve açık havada asla sallanmayacak yenilikçi bir tasarım sunuyor. Şimdilik beş farklı tasarımı bulunan No Rock, dökülen içeceklere son verebilir.

Axon, gerçek zamanlı olarak geri bildirim yapan bir antrenman barı. Farklı egzersizlere adapte edebildiğimiz Axon, mevcut fitness ürünlerinin yapamadığı takip ve hareket geliştirme konularına yardım eden bir teknoloji sunuyor. Üzerinde bulunan LED’ler sayesinde kullandığınız ya da kullanmanız gereken gücü görebildiğiniz idman barı şu anda Kickstarter’da 199 Dolar’dan başlayan fiyatıyla fon topluyor.

Artırılmış ve yapay gerçeklik ne kadar gelişirse gelişsin henüz gerçek dünyadan ayırt edilemeyen bir deneyim sunmaktan epey uzaklar. Bu yüzden şimdi onların bir adım ötesine geçip neuroreality kavramıyla tanışmamızın vakti geldi. Beyin-bilgisayar arayüzü ile çalışan neuroreality kullanıcının beynini bir implant ile ya da elektrot gibi bir araçla doğrudan makineye bağlayacak. Dünyayla etkileşime girme şeklimizi dönüştüreceği düşünülen sistem öğrenme, iletişim kurma ve hatta hastalıkları tedavi etme şeklimizde devrim yaratma potansiyeline sahip. Fizikçi Dan Cook’un kurduğu EyeMynd ve Elon Musk’ın kurduğu Neuralink gibi bazı şirketler şimdiden bunun üzerine çalışıyor. Buna yönelen bir yeni teknoloji de The Nucleus 7 Ses İşletim Sistemi. Cihaz sayesinde sesler duyma kaybı yaşayan kişilerin beynine iletiyor.

Seasteading Institute, Politik Ekonomi Teoristi Patri Friedman ve PayPal’ın kurucularından Peter Thiel tarafından kurulan ve kar amacı gütmeyen bir organizasyon. Organizasyonun amacı ‘seastead’ (deniz yerleşimi) adı verilen platformlar üzerinde açık denizde, bütün ülkelerin mevcut yasa ve düzenlemelerinden muafgirişimcilik ülkeleri‘ kurarak girişimcilere bilim, teknoloji ve siyaset alanında yenilikler için daha fazla özgürlük sunmak. Kimsenin denetimine tabi olmayacak bu girişim bilim adına yapay zeka ve CRISPR kadar karmaşık ve tartışmalı bir süreci tetikleyebilir. Örneklerinin artacağı bu oluşumu şimdiden bir yere not edin.

Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilen [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]yeni bir cihaz sayesinde acil durumlarda hayat kurtarmak çok daha kolay olabilecek.[/inlinetweet] Çok küçük boşluklardan bile, büyüyen bir asma dalı gibi uzanabilen robot, arama kurtarma çalışmalarını hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı amaçlıyor. Robot çalıştırıldığında silindir şeklinde bir cihaz ileri doğru uzayarak molozlar arasında kendine bir yol buluyor. Ucuna yerleştirilen bir kamera, kurtarma ekibinin bölgeyi taramasını sağlıyor.

Cleveron, drone ile dağıtımın en ilginç kullanım örneklerinden. Estonya/Viljandi‘deki halka açık bir plajda müşterilere soğuk içecek servisi yapan Cleveron, yaklaşık 5 dakikadan kısa bir süre içinde siparişleri sahipleriyle buluşturuyor.

Robotik elektrik süpürgesi Roomba’nın asıl hedefi toz değil, veri toplamak olabilir. Akıllı ev konseptine önem veren teknolojiler için sıradaki hedef mekan ve bunun için de odanın boyutları ya da mobilyalar arasındaki mesafe gibi verilere ihtiyaç var. Roomba’nın üreticisi iRobot Corp’un CEO’su Colin Angle, süpürgenin kullandığı haritalama teknolojisinin ihtiyaç duyulan bu verileri sağladığını, diğer şirketlerin ise şimdilik bu konuda beceriksiz olduğunu söylüyor. Kullanıcıların izin vermesi durumunda haritaların paylaşılması ile bütünlüklü bir akıllı ev ekosistemi yaratılabileceğini belirten Angle, Roomba’nın oluşturduğu haritaları Amazon, Apple ve Google gibi büyük şirketlere satabileceklerine işaret ediyor (Şirketin CEO’su demecin yarattığı tartışmaların ardından müşteriden izin almadan hiçbir veriyi satmayacaklarını söyledi ama arı kovanına çomak girdi bir kere).

Yıllardır yiyecek ve içecek paylaşımlarının merkezi konumundaki Instagram‘ın restoranların ürünlerini paylaşılabilir olmalarını amaçlayarak tasarlamasına sebep olduğu tahmin ediliyordu. Şimdi ise [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]bazı girişimciler mekanları Instagram kullanıcılarının ilgisini çekecek şekilde tasarlıyor[/inlinetweet] Artık tasarımcılar mekan sahiplerine ne istediklerini sorduklarında “Instagram’da paylaşılabilir bir şey,” cevabını alıyor.

Biraz flamingo, biraz neon, biraz da ‘mint’ yeşili. İşte restoranınız hazır!

Drexel Üniversitesi‘ndeki nanomalzeme araştırmacıları, şarj olan bir cihazın başında beklemeyi artık tarihe gömmek için çalışıyor. Burada kilit noktayı MXene adlı iki boyutlu bir malzeme oluşturuyor. İletkenliği yüksek malzeme, batarya zarında kullanım için iyi bir aday. Bu, MXene’in elektrot akışını optimize eden kimyasal yapısı sayesinde gerçekleşiyor. Bataryalar şarjı depolamak için, redoks (yük-in) iyon etken noktası adı verilen portlarda iyonları tutuyor.

Finlandiya Teknik Araştırma Merkezi ve Lappeenranta Teknoloji Üniversitesi tarafından yürütülen ‘Food From Electricity’ (Elektrikten Gıda) projesinde [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]araştırmacılar elektrik, su, karbondioksit ve mikrop kullanarak tek hücreli protein kümesi üretti.[/inlinetweet] 3 yıl daha devam edecek projede araştırmacıların amacı kıtlıkla mücadele eden bölgelerde bu sistemle gıda yetiştirilmesini sağlamak.

Elde edilen sonuç -tam olarak gıda olmasa da- yenilebilir nitelikte ve hayvanları beslemek için yeterli besin değerine sahip.

Geçtiğimiz hafta üçüncüsü düzenlenen [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Lenoco Tech World’de ikiye katlanarak telefon boyutuna gelen Lenovo Folio adlı tablet tanıtıldı.[/inlinetweet] Lenovo Folio 7,8 inçlik ekrana ve Qualcomm Snapdragon 800 işlemciye sahip. Android 7.0 Nougat işletim sistemiyle çalışıyor. Fakat konsept cihazı olduğu için yakın zamanda satışa sunulması mümkün görünmüyor.

Deeper Lock, bisikletler için üretilmiş GPS takip destekli bir akıllı kilit sistemi. Kırılması oldukça güç Deeper Lock herhangi bir müdahaleyi fark ettiğinde 110 DB’li bir alarmı etkinleştiriyor (100 desibel gürültülü bir fabrikaya denk geliyor) ve durumu akıllı telefonunuza yönlendiriyor. Akıllı bisiklet kilidi şimdilik Kickstarter’da fon topluyor ve 179 Dolar’dan satışa başlıyor. Videosunu izlemenizi tavsiye ederiz.

Airbus Defence and Space şirketinin ilk insansız hava aracı Güney Afrika’daki Overberg‘de test uçuşunu başarıyla tamamladı. SAGITTA adlı araç tamamen otonom şekilde yedi dakika boyunca uçtu. Yenilikçi kanat yapısı, üstün uçuş özelliklerini sergiledi.

Lüks otomobil denince ilk akla gelen markalardan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Rolls-Royce Motor Cars, dünyanın en sessiz motorlu aracı Phantom VIII’i tanıttı.[/inlinetweet] Rolls-Royce’un amiral gemisi konumundaki Phantom Serisi bu kez gece görüşü, aktif seyir kontrolü, 360 derece park asistanı, trafiği algılamak için tasarlanmış uzun menzilli sensör gibi teknolojik birkaç özellik barındırıyor. Phantom VIII’in en büyük iddiası ise kullandığı ses yalıtım sistemi ile dünyanın en sessiz otomobili olması. O kadar para verdikten sonra hiçbir sese tahammül edemeyeceğimizi düşünmüş olmalılar.

Daimler ve Bosch otonom sürüş teknolojisini otomobil kullanmanın en sinir bozucu alanlarından birine getiriyor: park yeri bulmak ve aracı park etmek. Otomatik vale sistemi dün Stuttgart’taki Mercedes-Benz Müzesi‘nde gösterildi. Sistem sayesinde sürücüler araçlarını getirip çok katlı otoparkın teslim noktasına bırakacak. Araç bu noktadan sonra otonom olarak hareket edip kendisine bir park yeri bulacak ve orada bekleyecek.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Elon Musk, The Boring Company’nin tünel asansörünün testini Instagram’da yayımladı.[/inlinetweet] Şaka zannedilirken gerçeğe dönüşen projenin videosu şimdiye kadar 800 binden fazle kez görüntülendi.

Testing The Boring Company car elevator

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • Amirim “İnternet hızımızı artırabilirsek…” cümlesinde minik bir yazım yanlışı olmuş. Görüp arttırabilir misiniz? İçerik her zamanki gibi çok iyi. Zihninize sağlık.

    • doğrusu ”artırmak” Bahadır Bey . Tek ”t” ile. Sıklıkla karıştırılır.

  • Amirim siteye gelenlerin yüzde kaçı diğer sayfalara geçmiyor, yada diğer sayfaları farketmiyor? Her hafta uyarı koymaya devam ediyorsunuz. Elinize sağlık.

  • -Niye amirim diyoruz bilmiyorum ama- amirim hiç bu içeriklerin hepsini bi android uygulamasında toplamayı düşündünüz mü? İçerik gayet güzel çünkü

  • Bence app şeklinde bir uygulamaya dönmeli bu site, hayat telaşından tıklamayı unutuyorum ama sürekli ileti şeklinde gelse hepimiz hızlıca okuyabiliriz.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği