Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 16

5 - 12 Mayıs 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

24 Haziran’da yapılacak erken genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için tarafların iletişim stratejileri henüz tam olarak gün yüzüne çıkmadı. Ama önümüzdeki özetlerde buralar hep seçim şarkısı, slogan, afiş dolacaktır. Bakalım, siyasal iletişim kitaplarına girmeyi hak edecek örneklerle karşılaşabilecek miyiz?

Seçim öncesi, sosyal medyanın ne yapacağı da merak konusu. Türkiye’de toplum üzerinde etkisi olmadığını söyleyenler de var, çağın gereği olarak seçim çalışmalarının baş rolünde yer alacağını düşünenler de… Hafta içinde sosyal medya kendini şöyle bir hissettirdi diyebiliriz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir konuşmasında “milletimiz tamam derse ancak o zaman kenara çekiliriz” cümlesini kullandı ve ardından Twitter’da “TAMAM” kelimesi hızla yükselmeye başladı. Kısa sürede 2 milyon kullanımı aşan kelime dünya gündemini de bir süre meşgul etti. Caps‘ler yapıldı, videolar kurgulandı, duvarlara hatta Meclis‘e taşındı. Karşısında da “DEVAM” vardı tabii ama kullanım olarak aynı seviyeye çıkamadı. Zaten hükümet tarafından “seçimin Twitter’da değil sandıkta kazanılacağı” yönünde açıklamalar geldi. Parti sözcüsü, TAMAM tweet’lerinin dış kaynaklı olduğunu ve çoğunun bot hesaplar tarafından atıldığını öne sürdü. Bu iddia, VPN kullanımı ve “DEVAM tweet’lerinin bot oranı” gibi argümanlarla karşılandı. Teyit.org‘un konu hakkında söyleyecekleri var.

Geçen haftaki özette de vardı ama tekrarlamakta bir sakınca yok. Bot hesaplar nasıl anlaşılır?

Reklamcılar Derneği, Reklamverenler Derneği ve Effie Worldwide Inc. tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen Effie Türkiye Reklam Etkinliği Yarışması‘nın kazananları açıklandı. 9 Mayıs’ta yapılan törende 20’si altın, 18’i gümüş ve 32’si bronz olmak üzere toplam 70 ödül verildi. Kazananların sıralı tam listesini şurada bulabilirsiniz.

Türkiye Halkla İlişkiler Derneği tarafından düzenlenen 17. Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri‘nin töreni de 10 Mayıs’ta Zorlu PSM’de yapıldı. TÜHİD Başkanı Gonca Karakaş törendeki konuşmasında dijital dönüşüme dikkat çekti ve bu değişime liderlik etmek için çalıştıklarını belirtti. Büyük ödülün LC Waikiki ve Lobby İletişim Danışmanlığı‘na gittiği gecenin kazananları şurada.

Basın reklamlarında yaratıcılığı ödüllendirmek için yola çıkan ve zamanın şartlarına göre evrilerek dijital, uygulamada mükemmellik gibi kategorileri bünyesine katan Kırmızı Ödülleri de 14 Mayıs‘ta Uniq İstanbul’da yapılacak törenle sahiplerini bulacak.

Etkinliklerden devam edelimAlametifarika 26-27 Mayıs tarihlerinde bir hackathon düzenliyor. Seminer ve panellerin de yer alacağı Alametifarika Hackathon‘da, yapay zeka ve makine öğrenimi kullanılarak reklam teknolojisi ürün ve yeniliklerinin hayata geçirilmesi bekleniyor. Birinciye 10 bin TL, ikinciye 7 bin 500 TL ve üçüncüye 5 bin TL ödülün verileceği organizasyona başvurular ücretsiz. Kworks ve Deep Learning Türkiye iş birliğiyle gerçekleşecek olan hackathon sonrasında ürün geliştirme sürecine devam etme imkanı da sunuluyor.

PwC Türkiye sosyal girişimciler arıyor. Almanya, Hollanda ve Avusturya ofisleriyle birlikte gerçekleştirilecek olan Sosyal Etki Laboratuvarı ile yeni başlayan veya büyümekte olan, aynı zamanda sosyal bir amaca hizmet eden girişimciler için fırsat sunuluyor. Son başvuru tarihi 8 Haziran.

İlk kez 2013’te gerçekleştirilen ve geçtiğimiz yıl 18 ülkeden 268 konuşmacıyı ağırlayan Brand Week İstanbul bu yılki teması “Ideas Without Borders” olarak duyuruldu. Organizasyonun yapılacağı tarih ise 7-8-9 Kasım.

Geçtiğimiz ay gerçekleşen Marketing Meetup’ın konuşmacılarından biri olan Olcayto Cengiz‘in Meh Jenerasyonu tespiti oldukça ilgi görmüştü. Cengiz, Medium‘da bu konuyu açan uzunca bir yazı paylaşmış. Oradan bir bölüm: “…Çünkü artık hiçbir şey bizi heyecanlandırmıyor. Herhangi bir ürünü daha almadan o ürüne dair her şeyi öğreniyoruz, dolayısıyla satın alma işleminden çok önce sahip olma tatminine ulaşmış oluyoruz. Satın alma işleminden hemen sonra geçen mutluluk da bunun en büyük göstergesi…”

SEO denilince akla ilk gelen isimlerden biri olan İlyas Teker yeni bir sunum hazırlamış. Başlık epey iddialı: “Türkiye pazarı için bugüne kadar yapılmış en kapsamlı teknik SEO analizinden ne öğrendik?” Göz atmakta fayda olabilir.

Google I/O 2018 etkinliğinde yine hepimizin hayatına bir şekilde girecek yeni teknolojilerini tanıttı. Yer yer sevindiren, yer yer korkutan (kuaförü arayıp randevu alan dijital asistan nedir arkadaş!) bu teknolojilerden öne çıkanları haberimizde okuyabilir, özet niteliğindeki videoyu da aşağıda izleyebilirsiniz.

Facebook‘un benzer etkinliği olan F8‘de olup bitenlerin ‘bizi ilgilendiren’ tarafını da Mindshare Türkiye‘nin bakış açısıyla şurada bulabilirsiniz.

Düşük bütçeli (aslında bütçesiz) işlerin en büyük sorunlarından biri müzik. Telif ödeyecek durumda değilsinizdir, telifsiz müzikler de bir türlü içinize sinmez. No Lick adlı yeni bir platform buna çözüm olma iddiasında. Her hafta amatör veya yeni müzisyenlere ait 5 şarkı paylaşılıyor ve uygun gördüğünüz birini telif ücreti ödemeden kullanabiliyorsunuz. Pratikte nasıl olur bilemem tabii.

Pek akla gelmeyecek bir şey oldu ve kahve dünyasının iki büyük oyuncusu Nestle ile Starbucks iş birliği yapmaya karar verdi. Nescafe ve Nespresso kahve markalarının da sahibi olan Nestle, bu anlaşmayla Starbucks markalı ürünleri marketlerde satacak. Bunun için Starbucks’a 7,1 milyar Dolar ödeyen gıda ve içecek devinin halihazırda kahve pazarından elde ettiği yıllık ciro 17 milyar Dolar kadar.

Markalar deyince Anneler Günü kampanyalarına değinmemek olmaz tabii. “Bu sene kimler neler yapmış” derseniz Campaign‘in derlemesi bu merakınızı giderebilir.

McCann New York‘un geçen yıl Kadınlar Günü onuruna yaptığı korkusuz kız heykeli, reklam tarihindeki yerini aldı bile. Zira “Wall Street’in sembolü olan kızgın boğanın karşısına dikilmiş küçük kız” reklamcılar tarafından yaratılmış en güçlü imgelerden biri. Vücudunu boyayıp McCann Bristol ofisinin önüne heykel gibi dikilen ve bu ajansta çalışmak istediğini cümle aleme duyuran Jade Delaney adlı genç kadın da, reklam tarihinde olmasa da hafızalardaki yerini aldı. Ajans başkanına yarım yamalak e-posta göndermekten daha etkili bir yöntem olduğu kesin.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: