Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 19

26 Mayıs - 2 Haziran 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

Kantar Milward Brown tarafından her yıl hazırlanan BrandZ Top 100 Global Markalar listesinin 2018 versiyonu duyuruldu. Çalışmaya göre dünyanın en değerli 100 markasının toplam değeri yüzde 21‘lik artışla 4,4 trilyon Dolar seviyesine çıktı. İlk üç sırasında Google, Apple ve Amazon‘u gördüğümüz listede yine teknoloji markalarının ağırlığı göze çarpıyor. Aşağıdaki infografiğin boyutu yeterince büyük, üzerine tıklayıp detaylara bakabilirsiniz

Bu haftaki özete markalarla başlamış olduk, öyle devam edelim. Diş macunu markası Signal ilginç bir kampanyaya imza attı. “Bembeyaz bir gülücüğün tüm kapıları açacağı” fikrinden yola çıkarak hazırlanan çalışma kapsamında, Beşiktaş – Üsküdar motor iskelesinde iki gün boyunca bilet yerine gülümseme geçerli oldu. Turnikelere yerleştirilen sensörler, yolcuların gülüşüyle harekete geçerek yolu açıyor.

Red Bull da alışılmışın dışına çıkan markalardan. Toplumun sorunlarına çözüm arayan sosyal girişimleri bir araya getiren ve projelerini geliştirmeleri konusunda onlara yardımcı olan Red Bull Amaphiko, platformda yer alan girişimlerin hikayelerini anlatmayı da ihmal etmiyor. İlk konuk, çiftçiyle tüketici arasındaki yolu olabildiğince kısaltmayı amaçlayan TarlamVar.

Coca-Cola ilk alkollü içeceğini Japonya’da piyasaya sürdü. Düşük alkollü ve asitli limon aromalı içecekle özellikle kadınları ve gençleri hedefleyen şirket, bu yeni ürünün formülünü de sır gibi saklıyor elbette. Ürünün çıkış noktası, ‘shochu’ adlı yüksek alkollü yerel içkinin, aromalı ve asitli bir içecekle karıştırılarak elde edilen Chu-hi adlı içecek. Bu son cümle pek bir şey ifade etmedi ama özetle Coca-Cola’nın yeni ürünü Japonya dışına çıkarmak gibi bir niyeti yok.

Birkaç haftadır krizle boğuşan marka haberi gelmiyordu. Ekşi Sözlük‘te gündeme gelen ve Peugeot‘nun sadık bir müşterisinin servis sürecindeki mağduriyetini konu alan olay kısa sürede diğer sosyal ağlara da taşındı. Kilit nokta ise yine ilgili başlığı açan kullanıcının, markadan naklettiği “Olayı medyada paylaşıp bir de bizden yardım mı bekliyorsunuz?” cümlesi. Daha sonra Peugeot sözlükte bir kurumsal hesap açarak açıklama yaptı ve meseleyi üstlendi. Açıklamanın son cümlesi bu: “Böyle bir durumun tekrar yaşanmaması için, süreçlerimizi daha da iyileştirecek ve Peugeot sahiplerinin mutluluğunu artıracak her türlü aksiyonun devreye alınacağının bilinmesini isteriz.” Mağdur müşterinin son açıklaması ise şu: “An itibarıyla şikayetle ilgili olan mağduriyetler giderildi ve taleplerimiz karşılandı. Keşke en başından süreç bu şekilde işleseydi ve kimse yıpranmasaydı.” Olaydan geriye yaklaşık 30 sayfa uzunluğunda ‘entry’ kaldı.

Kozmetik markası MAC de sahur açılımıyla sosyal medyaya malzeme oldu. Markanın Orta Doğu ofisi için hazırlanan “Sahur İçin Hazırlan” kampanyası kapsamında bir makyaj sanatçısının yemekten önce sürme, allık ve maskara kullanmasını konu alan bir video paylaşıldı. Bolca da tepki aldı tabii ki… Ziyagil ailesi için ideal bir sahur.

Kendi kurduğu pazarlama iletişimi imparatorluğu WPP‘den ayrılmak zorunda kalan Martin Sorrell, beklenildiği gibi, yeni bir imparatorluğun temellerini atıyor. Başına geçeceği S4 Capital‘in ismini bundan sonra sık sık duyacağız gibi görünüyor.

MediaCat’in her yıl hazırladığı, pazarlama ve iletişim sektöründeki kişi ve kuruluşların ayrıntılı iletişim bilgilerini içeren İletişim Rehberi güncelleniyor. Rehberde yerinizi ayırtmak için son gün 28 Haziran.

Dünyanın en önemli yaratıcılık etkinliklerinden biri olan Golden Drum‘ın jürisinde görev alacak isimler açıklandı. 17-19 Ekim arasında gerçekleşecek olan yaratıcılık festivalinin jürisinde tanıdık 3 isim de var: Tribal İstanbul Başkanı ve Kreatif Direktörü Arda Erdik, Manajans J. Walter Thompson Kreatif Direktörü Sami Basut ve Leo Burnett Bükreş Kreatif Direktörü Ali Batı.

Reklam sektörümüzün renkli simalarından olan (hafta sonu magazin haberi tadı) Medina Turgul DDB CEO’su Lawrence Du Pre Türkiye’den ayrılıyor. Du Pre bundan sonra DDB&Tribal Amsterdam grubunun genel müdürü olarak görev yapacak.

Yurt dışına gitme” meselesi açıldı madem, oradan devam edelim. Gitmeyi düşleyenlerin sayısı malum, o nedenle de gidenlerin hikayeleri merak ediliyor. Bigumigu da yurt dışına yerleşip başarılı olan kişileri “Başka Bir Ülke, Yeni Bir Hayat” serisinde konuk ederek “nasıl gidiyor?” diye soruyor. Serinin ikinci konuğu New York’a yerleşen tasarımcı Saygun Erkaraman. “İnsanın kendi rahatlık alanından çıkması kolay değil ama bunun yanında kazanılan tecrübe ve bakış açısı bence paha biçilemez” diyen Erkaraman’ın deneyimlerinin tamamı şurada.

Yurt dışına farklı şekilde gidenler de var. Webrazzi, önemli bir hayali gerçekleştirerek “Webrazzi Connect: London” adlı bir etkinlik düzenledi. 34 konuşmacının sahne aldığı etkinlikte 20 girişim de Londra’da kendini anlatma fırsatı buldu. Türkiye İş Bankası sponsorluğunda 31 Mayıs’ta düzenlenen Webrazzi Connect: London’a dair detayları şurada bulabilirsiniz.

Erken seçim döneminden geçiyoruz, malum. Siyasal iletişim de gündemin önemli bir parçası. Marketing Türkiye Haziran sayısında bu konuyu masaya yatırmış. “Oy verilmez, alınır” kapağıyla çıkan derginin, partilerin güncel kampanyalarını da derlediğini hatırlatalım.

Medya sektörünü ilgilendiren ilginç bir dedikodu yayıldı geçtiğimiz hafta. Market zinciri BİM‘in Doğuş Yayın Grubu‘nun bazı televizyon kanallarını satın alacağı yönündeki iddialar, kısa süren bir heyecanın ardından BİM tarafından yalanlandı. Açıklamada, zincirin medya alanında faaliyet göstermek gibi bir planının olmadığı da vurgulandı.

Dünyanın en köklü dergilerinden biri olan TIME son dönemin en dikkat çekici kapaklarından birine imza attı: Madem konu dronlar, neden kapak için 958 dron kullanmayalım? Evet, dergicilik her şeye rağmen ayakta.

Facebook’un sahte haberlerin platform içinde yayılmasını önlemek için 10’dan fazla ülkede uyguladığı üçüncü taraf haber doğrulama programı, Türkiye’de teyit.org iş birliğiyle hayata geçiyor. 2016 yılında başlayan program, bugüne kadar Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya, Filipinler, Meksika, Brezilya, Endonezya, Kolombiya, Hindistan, Arjantin ve İrlanda’daki doğrulama organizasyonlarıyla iş birliği içerisinde uygulanmaya başlamıştı.

Ünlü risk sermayedarı Mary Meeker, her yıl yayınladığı internet trendleri raporunun 2018 sürümünü paylaştı. Sunumun tamamını aşağıda, öne çıkan başlıkları da haberimizde bulabilirsiniz.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: