Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.
Oyuncak devi Toys “R” Us‘ın uzun zamandır krizde olduğunu biliyoruz. Borç yapılandırma çabaları da sonuçsuz kalan marka, son 200 mağazasını da kapatıp piyasadan çekilme kararı aldı. Toplam borcu 5 milyar Dolar’ın üzerinde olan 61 yıllık şirket 2013’ten beri zarar açıklıyordu.
Hafta içinde Sony Mobile‘ın Türkiye, Orta Doğu ve Afrika’da pazarından çekileceği dedikodusu yayılmıştı. Marka konuya ilişkin açıklama yaptı ve ‘tedbirlerin bir parçası olarak‘ bu pazarlardaki operasyonun fizibilitesinin gözden geçirildiğini belirtti.
Telefon endüstrisiyle ilgili şöyle de bir durum var:
Uzak Doğu‘dan Sony Mobile’ın tersi bir haber de geldi. Dünyanın en büyüklerinden Alibaba, 2010 yılından beri faaliyet gösteren e-ticaret platformu Trendyol‘a yatırım yaptı. Şirket yönetiminde değişiklik olmayacak. Yatırımla birlikte Tredyol’a mobil ödeme, lojistik, uluslararası ticaret gibi alanlarda destek olunarak Türkiye ve çevresindeki büyümesi hızlandırılacak.
Benzer bir haber daha: Bu yıl içinde Türkiye’ye gelmesi planlanan Tesla‘nın ilk mağazasını Zorlu Center‘da açacağı, Elon Musk‘ın da açılışa katılacağı söyleniyor.
Vodafone medya satın alma işini ‘içeride‘ halletmek isteyen markalar arasına katılıyor. Arama motoru, sosyal medya ve programatik gibi alanlar için kendi ekibini kurmayı planlayan markanın bu harcamaları toplam dijital pazarlama satın almalarının yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor. Vodafone’un globalde ‘dijitale harcadığı’ paranın yaklaşık 265 milyon Dolar olduğu tahmin ediliyor.
İkinci el mobilya alıp satmak aslında çok eskiye dayanan bir kavram. Ancak modern bir mobilya zincirinin eski ürünlerini müşterilerinden alıp yeniden satması pek rastlanan bir durum değil. Ikea‘nın Sidney şubesi tam olarak bunu yapıyor. Yaklaşık 13,5 milyon adet geri dönüştürülebilir, tamir edilebilir ya da yeniden kullanılabilir durumdaki mobilya çöpe gittiğini belirten şirket, bu hamleyle döngüsel ekonomiyi önemsediğini gösteriyor. Döngüsel ekonomi, kullanılabilir herhangi bir şeyin çöpe gitmemesi prensibine dayalı. Lineer ekonomide ise artık ihtiyaç duyulmayan şeyler atılıyor. Sidney’deki uygulamada müşteriler eski Ikea mobilyalarının fotoğraflarını e-postayla mağazaya gönderiyor. Ürünün geri dönüştürülebilirliği inceleniyor ve buna göre eski mobilyanın sahibine hediye çeki veriliyor. Benzer bir uygulama Japonya’da da yapılmış ve ilk yıl içinde 3 bin 500 ürün müşteriler tarafından Ikea’ya geri satılmıştı.
Instagram’ın amansız dönüşümü sürüyor. Değeri 100 milyar Dolar‘a -yani Facebook tarafından satın alındığındaki değerinin 100 katına- ulaşan platform bu hafta da görüntülü sohbet özelliğini duyurdu. Artık Instagram Direct kullanıcıları tek bir kişiyle ya da 4 kişiye kadar gruplarla görüntülü sohbet edebilecek. Bu arada Facebook, internet erişimi olmayan bölgelere gökyüzünden uçakla internet dağıtma projesini iptal ettiğini duyurdu.
Markaların ve medya organlarının Instagram kullanımı da dönüşüyor. 996 bin takipçisi olan The Guardian gazetesi de bu platformu etkin kullananlardan. Gazetenin amacı oradaki kitleden sadık okurlar yaratmak. Şurada konuya ilişkin küçük bir inceleme var.
Biletix, bazı müşterilerinin kişisel verilerine ve ödeme bilgilerine erişilmiş olabileceğini duyurdu. Eylül 2017 – 23 Haziran 2018 tarihleri arasında siteden alışveriş yapan müşterilere gönderilen e-postada konuyla ilgili kesin sonuca henüz ulaşılmadığı da belirtildi.
Geride bıraktığımız hafta, meteorolojinin açıklamasıyla birlikte İstanbullular dolu beklemeye başladı. Önceki tecrübelerinden (göçükçüye milyarlar ödemek gibi) hareketle arabalarını ‘kaplayan‘ şehir sakinlerinin markalara ve ‘real time margeting‘e malzeme olmaması düşünülemezdi elbette. Şurada örnekleri var.
Alternatif çözümler güzel ama sen yine de risk alma. #İstediğinGibi pic.twitter.com/jfHvFndpMF
— Club Okey (@clubokey) June 27, 2018
Küresel Reklam Eğilimleri Raporu‘na göre 2012-2017 yılları arasında medya gelirleri dünya genelinde 27,8 milyar Dolar’lık düşüş gösterdi. Dijital abonelik gelirlerinin yılda yüzde 34,3 büyüme göstermesi de ilginç bir veri.
Posta Genel Yayın Yönetmeni Rıfat Ababay, 22 yıldır sürdürdüğü görevinden istifa etti. Gazetenin Demirören Holding‘e satılmasının ardından Ababay’ın 24 Haziran seçimlerine kadar görevde kalmayı kabul ettiği konuşulmuştu.
Reklamcılar Derneği tarafından düzenlenen Kristal Elma Festivali‘nin bu yıl 11-12 Ekim tarihlerinde Bomontiada‘da yapılacağı duyuruldu. #AşkımızınMeyvesi etiketinin ve aşağıdakine benzer tasarımların kullanılacağı bilgisi dışında elimizde pek bir şey yok henüz. Bir de ismine yeniden ‘yaratıcılık‘ eklendiği görülüyor.
Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali‘ne geçen hafta değinmiştik ama yarışma bölümüne işlere bir kez daha şöyle bir bakmak isterseniz toplu gösterimi şurada. Digital Craft kategorisinde ödül kazanan bu iş gibi mesela:
https://www.youtube.com/watch?v=4TDtZ1FYIBQ
Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!
Yorumunuz: