Ikea eski mobilyaları yeniden satacak

IKEA'nın Sydney şubesi kullanılmış ya da kırılmış ürünlerini hediye çeki karşılığında müşterilerinden geri alıyor. Amaç döngüsel ekonomiye katkı sağlamak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İkinci el mobilya alıp satmak aslında çok eskiye dayanan bir kavram. Ancak modern bir mobilya zincirinin eski ürünlerini müşterilerinden alıp yeniden satması daha önce görülmemiş bir durum. IKEA’nın Sydney şubesi tam olarak bunu yapıyor. Bu hamle, lineer (çizgisel) bir ekonomiden döngüsel bir ekonomiye geçmek için hem şirketlerin hem de tüketicilerin ne kadar çok çabalaması gerektiğini gösteriyor.

Döngüsel ekonomi, kullanılabilir herhangi bir şeyin çöpe gitmemesi gerektiği prensibine dayalı. Lineer ekonomide ise artık ihtiyaç duyulmayan şeyler atılıyor.

IKEA, döngüsel ekonomiye geçişi önemseyen şirketlere iyi bir örnek. Bu yıl Accenture Döngüsel Ekonomi Strateji Ödülü’nü alan şirket Dünya Ekonomik Forumu ve Genç Küresel Liderler Forumu’nun geliştirmekte olduğu yeni ödüllerin de önemli bir parçası. Sydney’deki girişim de bunun bir uzantısı.

Eski ürünlere hediye çeki

Geçtiğimiz 12 ay içerisinde Avustralyalıların yarısı, kullandığı bir mobilyayı çöpe attığını söylüyor. Sehpalar, koltuklar ve sandalyeler çöpe gidenler listesinin üst sıralarında yer alıyor. IKEA’nın hesaplarına göre yaklaşık 13,5 milyon adet geri dönüştürülebilir, tamir edilebilir ya da yeniden kullanılabilir durumdaki mobilya çöpe gitti. Mobilyaları çöpe atmanın en büyük sebebi kırılmış olması. Her dört Avustralyalıdan biri ürünleri nasıl tamir edeceğini bilmediğini söylüyor.

Öte yandan Avustralyalıların yüzde 34’ü ikinci el mobilya satın almaktan memnun olacağını söylüyor. Bu durum IKEA’nın kendi ürünlerinin tamir ve yeniden satış pazarını görmesini sağladı.

Nasıl işliyor?

Müşteriler eski IKEA mobilyalarının fotoğraflarını e-posta ile gönderiyor. IKEA ürünün geri dönüştürülebilirliğini inceliyor. Müşterileri kullanılmış ya da kırık ürünlerini IKEA mağazalarına getirip bırakabiliyor. Bunun karşılığında ürünün değerine göre hediye çeki alıyorlar.

Benzer bir uygulama Japonya’da da yapılmış ve ilk yıl içinde 3 bin 500 ürün müşteriler tarafından IKEA’ya geri satılmıştı.

Değerli kaynaklar

Geri alma uygulaması IKEA’nın ürünlerinin düz bir çizgide ilerleyip çöp yığınını boylamaktansa döngüsel bir hareket içinde olduğunu gösteriyor. Dünya nüfusu arttıkça kaynakların yeniden kullanımı daha da mühim hale gelecek. Çöpe atma kültüründen uzaklaşma ivme kazansa da hala alınacak çok yol var. Örneğin dünyada plastiklerin sadece yüzde 9’u geri dönüştürülüyor. IKEA Yöneticisi Jesper Brodin Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda “Geçtiğimiz on yıllar kitlesel tüketim yılları olarak biliniyorsa önümüzdeki yıllar da kitlesel döngüsellik yılları olacak.” şeklinde konuştu.

Kaynak: World Economic Forum

Modern bir mobilya zincirinin eski ürünlerini müşterilerinden alıp yeniden satması daha önce görülmemiş bir durum. IKEA'nın Sydney şubesi tam olarak bunu yapıyor. Müşteriler eski IKEA mobilyalarının fotoğraflarını e-posta ile gönderiyor. IKEA ürünün geri dönüştürülebilirliğini inceliyor. Müşterileri kullanılmış ya da kırık ürünlerini IKEA mağazalarına getirip bırakabiliyor. Bunun karşılığında ürünün değerine göre hediye çeki alıyorlar. Bu uygulama, lineer (çizgisel) bir ekonomiden döngüsel bir ekonomiye geçmek için hem şirketlerin hem de tüketicilerin ne kadar çok çabalaması gerektiğini gösteriyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği