Bilim / Yazılım / Donanım
Microsoft, belki de en sevilmeyen işletim sistemi Windows Vista’ya verdiği (ücretli / ücretsiz) tüm desteği sonlandırdığını duyurdu. 10 yıl önce kullanıcıların hayatına giren ve neredeyse kimse tarafından sevilmeyen Vista’nın kullanıcıları (kaldıysa bile) artık her türlü güncellemeden mahrum kalacak. En sevilmeyen işletim sistemlerinin ikincisi Windows 7 ise 2020 yılında Vista ile aynı kaderi paylaşacak.
E-spor yıllar içinde geliştikçe, dünya genelinde oyuncu temsilciliği de yükselişe geçti. Para ödülleri de öyle. Unibet‘in ‘E-spor Şampiyonları’ adını verdiği araştırma oyuncuların kazançları, oyunlar için ödül paraları ve ülke katılımları da dahil olmak üzere, yıllar boyunca toplanan verileri görselleştirmiş. Sonuçlara göre Çin aslan payını kapmış durumda.
Nintendo geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü NES Classic Edition adlı konsoluyla oldukça büyük bir başarı yakalamıştı. Ancak tüm iyi şeyler gibi bunun da sonu geldi. Şirket yayınladığı açıklamada bu yıl Nisan ayından sonra bir daha NES Classic Edition dağıtımı yapmayacağını açıkladı. AMA NEDEN?
Lockheed Martin, Procter & Gamble ve Caterpillar‘ın da aralarında bulunduğu [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]65 şirket, üretim amacıyla kullanılacak artırılmış gerçeklik yazılımları için bazı yönergeler belirledi.[/inlinetweet] Bu sayede gelecekte bu alanda geliştirilecek ürünlerin birbiriyle uyumlu olması amaçlanıyor.
Google’ın yapay zeka şirketi Deepmind’ın AlphaGo yazılımı geçtiğimiz yıl GO efsanesi Lee Sedol’ü yenmişti. Yapay zekanın insan üzerindeki bu galibiyetinin ardından şimdi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Deepmind, 19 yaşındaki Çinli Go Dünya Şampiyonu Ke Jie ile karşı karşıya gelmeye hazırlanıyor.[/inlinetweet]
Eski Google Mühendisi Scotty Allen, Çin’in Huaqiangbei bölgesindeki akıllı telefon pazarlarından bulduğu parçalarla kendi iPhone’unu yaptı. 16 GB kapasiteli bir iPhone 6S üreten Allen, süreci 23 dakikalık bir videoda paylaştı. Şu anda 32 GB kapasiteli iPhone 6S ortalama 549 Dolar’a satılıyor. Allen ise kendi cihazını yaklaşık 300 Dolar’a mal etmiş.
IBM, şimdiye kadar akademik bir ayrıcalık olan kuantum bilgisayarları ticari boyuta ulaştırma konusunda hızla ilerliyor. Geçtiğimiz yıl bulut tabanlı kuantum bilgisayar servisi Quantum Experience’ı piyasaya süren şirket, Mart ayında bu hizmetini bir sonraki adıma taşıyarak ilk ticari kuantum bilgisayar sistemi IBM Q’yu duyurdu. IBM, ürünün piyasaya çıkış tarihi ya da fiyatı ile ilgili bilgi vermezken ilk etapta küçük ölçekli firmaların karşılayamayacağı kadar maliyetli olacağı düşünülüyor.
Akıllı telefon ve tablet gibi dokunmatik ekranlı cihazlar günümüzde birçok evin demirbaşı konumunda. Haliyle, okula gitmeyen çocuklar da bu cihazların en aktif kullanıcıları arasında. Bu çocuklar ve cihazlar arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk bilimsel çalışmada, araştırmacılar dokunmatik ekranlı cihazları kullanan çocukların geceleri daha az uyuduğunu keşfetti. Sebebi henüz bilinmese de bir mobil cihaz kullanan çocukların kullanım saati başına (yaşıtlarına kıyasla) gece 26 dakika daha az, gündüz ise 10,4 dakika daha fazla uyuduğu tespit edildi.
ABD’li televizyon ve haber platformu CNBC’ye göre, Apple kan şekeri seviyesini ölçmek için sensörlerin geliştirildiği ve biyomedikal mühendislerinden oluşan gizli bir proje grubuna sahip. Apple’ın Kurucusu Steve Jobs tarafından oluşturulduğu söylenen ekip başarılı olursa, milyonlarca (Apple Watch sahibi) diyabet hastasına yardım edilebilecek.
CRISPR Cas9 gibi gen düzenleme teknikleri devrimsel ve yenilikçi olsa da bazı sınırlamaları da var. Bunlardan birisi de göz, beyin, kalp, böbrek ve karaciğerdeki durağan, bölünmeyen hücrelerde uygulanamaması. Ancak Salk Enstitüsü’nden araştırmacılar, bölünmeyen ya da DNA’sını değiştirmeyen hücrelerin genlerini düzenlemenin yeni bir yolunu keşfetti. Bu keşif, genetik hastalıklarla doğan farelerin görüş yeteneğini kısmen iyileştirmek için başarıyla kullanıldı.
Bilimciler, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde işlenmiş bağırsak bakterilerinin bir bağırsak iltihabı olan koliti algılayabildiklerini fark etti. Hedef, bağırsak sağlığı ve hastalıklarını belirlemek için -birçok hastanın kabusu olan- kolonoskopi yerine hap şeklinde yutulacak bakterileri kullanmak.
Bilimciler doğru tedaviye erişimi hızlandırmak için antibiyotik direnciyle mücadelede hızlı bir hamlede bulunacak ve gribi 1 saat içinde teşhis edebilecek bir test geliştirdi. Southampton Vakfı Hastanesi güvencesi altında yapılan testler belirli virüslerin (hızlıca) izole edilebileceği ve hastalara sadece 60 dakikada doğru tedavinin uygulanabileceğini gösteriyor.
(127. sayımızda değindiğimiz) bir kara deliğin içine girip görüntü almaya yönelik ilk girişim bir sorun yaşamadan başarıya ulaşacak gibi görünüyor. Şimdilik kara deliklere ait toplanan veriler ABD ve Almanya’da bulunan iki süper bilgisayara gönderiliyor. Verilerin incelenmesinin ardından, kara delik görselinin olup olmadığı ortaya çıkacak.
I would just like to say: you guys rock. We'd be thrilled if you find it!
— Mike Brown (@plutokiller) March 31, 2017
NASA, images.nasa.gov adresinde anahtar kelime ve veri aramaları ile arşivindeki fotoğraf, video ve ses dosyalarını içeren dev bir kaynak hazırlayarak genel kullanıma açtı.
[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 6 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait bağlantılara aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.[/alert]
merhaba, autodraw ın anlatıldığı cümlede yazım hatası olmuş.
Düzelttik, uyarı için teşekkürler.
Merhaba, hafta özetlerini e-posta olarak alabiliyor muyuz?
Bildirim olarak evet. Bunun için her haberin sağ kolonundaki e-posta bülten aboneliğine kaydolmanız yeterli.