Apple’ın gizli diyabet ekibi

Apple küçük bir biyomedikal mühendislik ekibi kurup, şirketin ana merkezine çok yakın bir ofiste, açıklanmayan bir proje yürütmeye başladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Apple küçük bir biyomedikal mühendislik ekibi kurup, şirketin Palo Alto, California’daki ana merkezine çok yakın bir ofiste, açıklanmayan bir proje yürütmeye başladı. Konu hakkında bilgi sahibi olan üç farklı kaynağın ifadelerine göre, ekip Apple’ın eski CEO’su Steve Jobs tarafından ortaya konulan bir proje üzerinde çalışıyor. Projenin amacı, diyabet hastalarının kan şekeri seviyesini vücudun dışından ölçebilecek sensörler geliştirmek.

Böyle bir yöntemin üretilmesi, yaşam bilimleri için çok önemli bir gelişme olacaktır. Pek çok yaşam bilimi şirketi geçmişte böyle bir yöntem geliştirmek için çalıştı ancak başarılı olamadı. Deriye hiçbir zarar vermeden kandaki glikoz seviyesini ölçmek oldukça zorlu bir iş.

Çalışmalar tamamlanmak üzere

Apple’ın girişiminin ise fizibilite çalışmaları yapacak kadar ilerlediği ve uygulamanın yasal düzenlemeleri konusunda yardımcı olması için danışmanlarla çalışmaya başladığı belirtiliyor.

Apple’ın bu alandaki çalışmaları en az 5 yıldır devam ediyor. Jobs, akıllı saat gibi giyilebilir cihazların, kandaki oksijen ve glikoz seviyelerini ve kalp ritmini ölçerek kişinin hayati değerlerini kayıt altında tutmayı amaçlıyordu. 2010 yılında Apple Cor adı verilen bir şirketi bünyesine katmıştı. Şirketin o dönemki CEO’su Bob Messerschmidt’in Jobs’a sağlık alanındaki sensör teknolojileri konusunda bir e-posta attıktan sonra bu satın alma işleminin gerçekleştiği iddia ediliyor. Messerschmidt daha sonra Apple Watch ekibine katıldı.

‘Gizli bir görev’

Glikoz ölçümü için çalışan ekibin Apple’ın Donanım Teknolojilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Johny Srouji’ye rapor verdiği söyleniyor. Ekibin başında geçmişte Michael D. Hillman’ın olduğu belirtiliyor. Hillman 2015’te Apple’dan ayrılıp Facebook’un Oculus ekibine katılmştı. Hillman’ın LinkedIn hesabında Apple’da donanım teknolojileri alanında ‘gizli bir görevde’ çalıştığı yazılı.

İddiaya göre geçtiğimiz yıl bu ekipte 30 kişi bulunuyordu. Ancak Apple bir düzine kadar biyomedikal uzmanını bünyesine kattığından beri bu tarz spekülasyonlar konuşuluyor. Bu kişilerden bazıları gizli, glikoz ekibine katılırken, diğerleri Apple Watch bünyesinde çalışmaya başladı.

Apple’ın, deriye ışık yansıtarak kandaki glikoz değerlerini ölçecek optik sensörler geliştirdiği de iddialar arasında. Glikoz seviyelerini doğru bir şekilde ölçmek öyle zorlu bir görev ki bu alanın uzman isimlerinden John L. Smith “Bu benim kariyerim boyunca karşılaştığım en zor teknik sorundu” diyor. Bu sebeple bir çok başarısızlıkla dolu olan alanda yine de çalışmalar sürdürülüyor. Bu görevde başarılı olabilmek için bir şirketin birkaç yüz milyon hatta belki bir milyar Dolar harcaması gerekebileceği ifade ediliyor.

Büyük kolaylık

Böyle bir buluş, diyabet hastası milyonlarca kişi için büyük bir kolaylık olur ve bu alandaki tıp araştırmalarına büyük bir katkıda bulunur. Apple Watch’ın, derinin dışından glikoz seviyesini ölçme gibi bir özelliği olması, cihazı ‘olsa iyi olur’ kategorisinden ‘kesinlikle sahip olunması gereken cihaz’ kategorisine geçirebilir.

Apple bu alanda çalışma yürüten tek şirket değil. Google’ın Verily adlı yaşam bilimleri ekibi de kandaki şeker oranını ölçebilen ‘akıllı lensler’ geliştirmek için çalışıyor. Şirket ayrıca, yara bandı büyüklüğünde bir glikoz algılama cihazı için 2015’te DexCom adlı şirketle ortak bir çalışma yapmıştı.

Apple iddialar hakkında bir yorumda bulunmadı.

Kaynak: CNBC

Apple küçük bir biyomedikal mühendislik ekibi kurup, şirketin Palo Alto, California'daki ana merkezine çok yakın bir ofiste, açıklanmayan bir proje yürütmeye başladı. Konu hakkında bilgi sahibi olan üç farklı kaynağın ifadelerine göre, ekip Apple'ın eski CEO'su Steve Jobs tarafından ortaya konulan bir proje üzerinde çalışıyor. Projenin amacı, diyabet hastalarının kan şekeri seviyesini vücudun dışından ölçebilecek sensörler geliştirmek. Böyle bir yöntemin üretilmesi, yaşam bilimleri için çok önemli bir gelişme olacaktır. Pek çok yaşam bilimi şirketi geçmişte böyle bir yöntem geliştirmek için çalıştı ancak başarılı olamadı. Deriye hiçbir zarar vermeden kandaki glikoz seviyesini ölçmek oldukça zorlu bir iş.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği