Sinema / TV / Kültür / Sanat
Sanatçı Refik Anadol, SALT Araştırma arşiv koleksiyonlarında bulunan 1 milyon 700 binden fazla belgeyi bir algoritma sayesinde özelliklerine göre sınıflayarak görselleştirdi ve ortaya Arşiv Rüyası çıktı. 20 Nisan’da SALT Galata’da izleyicilere kapılarını açacak sergi, müdahale edilmediğinde ‘rüyaya dalarak‘ belgeler arasındaki beklenmedik ilişkileri ortaya çıkarıyor.
Tarih kokan objelerle dolu bir müze gezdiğinizi hayal edin. Peki müze gerçekten de tarih koksa çok etkileyici olmaz mıydı? Kültürel açıdan önemli kokuları nasıl koruyacağı üzerinde çalışan UCL (University College London) araştırmacıları eski kitapların kokusuna odaklanarak tarihsel kokuları tanımlama ve analiz etme aracı üretti. Araştırmacılar seçtikleri gönüllülerden 90 yıllık klasik bir Fransız romanından çıkan lifleri koklamalarını ve aldıkları kokuyu kelimelerle anlatmalarını istedikten sonra oluşturulan bir koku skalasından faydalanarak tarihi kokuları laboratuvar ortamında tekrar üretmeye çalışacak.
2013 yılında Axel de Stamp ve Sylvain Macaux tarafından kurulan 1week1project, günlük hayattaki gerçek gözlemlere dayanan bir haftalık proje serisi. Bu haftaki program ise, Panama şehrinde uluslararası sulara yüzen bir kargo botu üzerine inşa edilmiş, küçük kağıt hücrelerden oluşan ‘Panama Belgeleri Hapishanesi’ sergisi. Panama Belgeleri’ne gönderme yapan sergi bir hafta sonra sessizce yerini yeni bir projeye bırakacak.
3 boyutlu grafiti ve resimler üreten sanatçı Adam SB’nin su damlalarıyla oluşturduğu eserler yaratıcılığın sınırsızlığını bir kere daha hatırlatıyor.
Yapılan bir araştırmaya göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]son 30 yılda şarkıların enstrümantal kısımları belirgin şekilde kısaldı.[/inlinetweet] Spotify gibi müzik yayını yapan platformların hızlı yükselişine bağlanan bu gelişmenin sonucu tek kelimeyle ‘dramatik’. 1986 yılında ortalama bir hit şarkıda sözlerin başlaması yaklaşık 23 saniye sürerken 2015’te bu süre (yüzde 78’lik düşüşle) 5 saniyeye gerilemiş.
Yapay zekayı sensörlerinden gelen verileri algılamak yerine her görüntü ve sesi bir şeye benzetmeye çalışacak şekilde ayarlarsak ne olur? İnsan-makine ilişkileri üzerine uzmanlaşan Sanatçı Alexander Reben bu soruya yanıt arıyor. Ünlü Ressam Bob Ross‘un videolarını (kendi deyimiyle) ‘LSD kullanmış’ bir yapay zeka programına izleten Reben, hazırladığı videoyla herkese garip ve ürkütücü bir deneyim yaşatıyor.
LucasArts Star Wars’ın yeni filminde geçtiğimiz Aralık ayında hayatını kaybeden Carrie Fisher’ın (Prenses Leia) dijitalleştirme teknolojisi kullanılmadan rol alacağını duyuruldu. Bu amaçla Carrie Fisher’ın kaydedilmiş ancak daha önce herhangi bir bölümde kullanılmamış görüntüleri (varislerinden alınan izinle) değerlendirilecek.
Yeşilçam hikayelerinin birçoğu oldukça masalsı. Fakat bazı yapımlar var ki bizzat dönemin öne çıkan karakterlerini anlatmak için çekildi. Bu haftaki listemiz, Yeşilçam yorumuyla biyografi filmleri izlemek isteyenler için derlendi.
Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekleriz. Hepinize iyi haftalar!
Özet Başlıkları
- Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
- Finans teknolojileri.
- Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
- Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
- Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
- Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.
merhaba, autodraw ın anlatıldığı cümlede yazım hatası olmuş.
Düzelttik, uyarı için teşekkürler.
Merhaba, hafta özetlerini e-posta olarak alabiliyor muyuz?
Bildirim olarak evet. Bunun için her haberin sağ kolonundaki e-posta bülten aboneliğine kaydolmanız yeterli.