Haftanın Özeti: 129

10 – 16 Nisan 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

İnternet erişimini engelleyen yönetimlere karşı herhangi bir yaptırımda bulunmak mümkün değil. Birleşmiş Milletler dahi sadece kınamakla yetiniyor. Bu duruma son vermek isteyen IP tahsis organizasyonu Afrinic, interneti engelleyen ülkelere bir yıl boyunca yeni IP adresi verilmemesini tartışıyor.

Afrinic, dünyada ülkelere IP hizmeti sağlayan beş organizasyondan birisi ve Afrika’daki tüm ülkelere IP hizmeti veriyor.
Bu hafta yapılan açıklamaya göre Facebook Messenger 700 milyon cihaza yerleşerek toplamda 1,2 milyar kullanıcıya ulaştı. 2014’te piyasaya çıkan uygulamanın kısa sürede bu kadar popüler olmasını kimse beklemiyordu. Bir başka yorumla Messenger -yine Facebook’a ait- WhatsApp’ın kullanıcı sayısına ulaşmış durumda.

ABD kökenli yoğurt markası Chobani’nin Kurucusu [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Hamdi Ulukaya, küçük gıda şirketlerine yönelik kuluçka fonunu duyurdu.[/inlinetweet] Chobani’nin felsefesi lezzetli, besleyici, doğal ve ulaşılabilir gıda üretmek. Ulukaya kurduğu yatırım fonuyla bu felsefeyi sahiplenen ve gelecek vadeden yeni girişimlerin piyasadaki büyük oyuncularla rekabet edebilmesini sağlamak. Bu doğrultuda 6 aylık kuluçka programına katılan şirketler Chobani çalışanlarının deneyimlerinden yararlanacak.

Borsada kötü günler geçiren [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter’ın hissedarları sosyal ağın kullanıcıların sahip olduğu bir kooperatife dönüşmesini oylayacak.[/inlinetweet] 3 bin 500 kişinin desteklediği bir kampanya olarak başlayan bu hareket gelecek ay yapılacak şirket toplantısının ana maddelerinden biri. Yönetimin pek sıcak bakmadığı söylenen bu kooperatifleşme onaylanırsa şirketin yeniden yapılanması için fizibilite raporu hazırlaması gerekecek.

Twitter yatırımcıları için gidişat pek parlak değil.
[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter, daha az internet tüketen ve daha az veri depolama alanına ihtiyaç duyan Twitter Lite’ı duyurdu.[/inlinetweet] Her ülkede aynı anda sunulan tasarruflu Twitter sürümünü kullanmak için bir şey yüklemenize de gerek yok; mobile.twitter.com linkinden doğrudan kullanabilirsiniz.

Skype’ın Kurucu Ortağı Niklas Zennström, su tasarrufu girişimi Orbital Systems’a 15 milyon Paund yatırım yaptı. 2012’de kurulan Orbital Systems, aynı suyu arıtıp tekrar kullanarak su tasarrufu sağlıyor. Şirketin iddiası kendi sistemlerinin geleneksel duşlardan yüzde 90 daha az su harcadığı yönünde. Fiyatı 5 bin 295 Paund’a kadar yükselebilen sistem spor salonları, kışlalar ve lüks otellerde kullanılıyor.

Niklas Zennström.
Taskrabbit, 2008 yılında köpeğine mama alacak birini kiralamak isteyen Leah Busque tarafından ‘ayak işlerinin çevrimiçi marketi’ olsun diye kurulmuştu. Sağlam rakipler arasında kendine yer edinmeyi başaran site bu hafta bizzat kendisine bir alıcı çıktığını duyurdu. Şu ana kadar toplam 38 milyon Dolar yatırım alan hizmet 60 çalışana sahip.

Son günlerde ‘Rensenware’ isimli sıra dışı bir fidye virüsü, kendinden söz ettiriyor. Virüsün özelliği dosyalarınızı kurtarmanız için sizden para talep etmek yerine TH12 – Undefined Fantastic Object oyununda oldukça yüksek bir puan elde etmenizi istemesi. Tahmin edeceğiniz gibi Rensenware ‘şaka’ amaçlı yaratılmış (ancak gerçek) bir virüs. Bu kötü şaka Twitter’da kendinden epey söz ettirince yaratıcısı virüsten kurtulmayı sağlayan dosya ile birlikte bir de özür yayımladı. Eraser, virüsün orijinal kaynak kodunu kendi GitHub sayfasından kaldırdı, ancak kodun internetin derinliklerinde hala gezindiğine şüphe yok.

İspanya’nın Başkenti Madrid’deki Rus Büyükelçiliği’nden (geçtiğimiz) Pazar günü yapılan açıklamaya göre, [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Rus Bilgisayar Programcısı Pyotr Levashov, İspanya’nın Barcelona şehrinde tutuklandı.[/inlinetweet] İlk açıklamada Levashov’un tutuklanma sebebi açıklanmamıştı. Ancak Rus haber kaynağı RT tarafından yapılan açıklamada Levashov’un ABD’nin çıkardığı uluslararası yakalama emri neticesinde, geçtiğimiz yıl yapılan ABD başkanlık seçimini hack’leyerek sonucu etkilediği gerekçesiyle tutuklandığı belirtildi.

ABD konunun ulusal güvenlikle ilgili olmadığını iddia etse de geçtiğimiz yıl düzenlenen başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın Rusya’dan destek aldığı düşünülüyor.
Akıllı telefonlarımızda depolanan kişisel verilerin her geçen gün daha da fazla olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, telefonlarımızı güvende tutmanın önemi gittikçe daha da artıyor. Ama görünüşe göre bu yöntem de düşündüğümüz gibi güvenli değil. Bilgi Güvenliği ve Uygulamaları Dergisi’nde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre telefonumuzdaki titreşim / hareket sensörlerinden alınan veriler telefonda hangi işlemlerin yaptığını belirlemek için kullanılabiliyor. Buna girilen PIN kodunu tespit etmek de dahil.

Diğer güvenlik yöntemlerine güvenmiyorsanız muhtemelen telefonunuzda bir PIN kodu ekranı bulunuyordur.
Yeni nesil mobil cihazlardaki parmak izi kilidinin düşünüldüğü kadar güvenli olmadığı ortaya çıktı. New York ve Michigan State Üniversitesi‘nde yapılan çalışmalar, parmak izinde sık bulunan özelliklerin dijital ortamda derlenmesi ile oluşturulan sahte parmak izlerinin güvenlik kilitlerini açabildiğini ortaya koydu.

Chrome, Firefox, Safari gibi pek çok tarayıcı bu yönteme karşı korunmasız.
Longhorn adında bir siber saldırı grubunu yaklaşık 3 yıldır inceleyen siber güvenlik şirketi Symantec, hack grubunun kullandığı tekniklerin Wikileaks belgelerinde ortaya çıkan CIA imzalı tekniklere hayli benzediğini açıkladı. Ayrıca CIA’in tekniklerinde güncellemeye gittiği tarihlerle Longhorn saldırılarının değiştiği tarihler örtüşüyor. Saldırıların ABD’nin müttefiklerini de hedef almış olması, ABD’nin dış ilişkilerinde gerginliğe sebep olabilir.

Saldırıların ABD’nin müttefiklerini de hedef almış olması, ABD’nin dış ilişkilerinde gerginliğe sebep olabilir.
Microsoft 2016 yılının ilk yarısında ABD Hükümeti’nin istihbarat amacıyla  binlerce yabancı kullanıcı bilgisini talep ettiğini söyledi. Microsoft’un iki yıllık şeffaflık raporunda paylaşılan durum, önceki altı aylık aralıkta Dış İstihbarat Gözetim Yasası’nca firmadan 2011’de istenen gözetim talebinin 2 katından fazla.

Hatırlayalım: “Big Brother is watching us.”
Hacker’lar Brezilyalı bir bankanın güvenlik açığını kullanarak DNS ayarlarını değiştirip tüm müşterilerini kendi sahte sitesine çekerek hesap bilgilerini ele geçirdi. Geçen yıl Ekim ayında yaşanan olayda 6 saat boyu bankanın çevrimiçi sisteminde yürütülen tüm işlemler bu sahte yapı üstünde yürüdü. İsmi açıklanmayan bankanın yüzlerce şubeye ve 5 milyon müşteriye sahip olduğu belirtildi.

Saldırı, DNS güvenliği konusunda diğer bankalara da bir uyarı niteliğinde.
Yeni bir saldırı türü, internete bağlı birçok akıllı televizyonun ayarlı olduğu karasal radyo sinyallerini kullanarak hack’leyebiliyor. Böylece hacker’lar fiziksel erişime gerek kalmadan tek seferde birçok cihazın kontrolünü ele geçirebiliyor. “Execute Order 66”.

Bir otel odasının hissini sadece fotoğraflarına bakarak anlamak biraz güç. Ancak turizm sitesi Expedia bu soruna fütüristik bir çözüm getiriyor. Seyahat devi, sitesinde aracılık yaptığı otelleri sanal gerçeklikle görüntüleme seçeneği eklemeye hazırlanıyor.

Google görsel arama özelliği artık moda önerilerinde de bulunacak. “Ayrıntılar profilimdeki linkte” zulmüne son diyebilir miyiz?

Taksi sürücülerinin açtığı dava sonucunda [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Uber İtalya’da haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle yasaklandı.[/inlinetweet] Şirket kararı temyize götürecek.

Onward, aşırılıklarınızı değiştirmenize yardımcı olan bir yapay zeka uygulaması. İdidasına göre sosyal medya, alışveriş, kumar ve video oyunları gibi bağımlıklara sahip kullanıcılarının yüzde 88’i bu aşırılıklarında azalma yaşamış; hatta bir kısmı tamamen kurtulmuş. Aklınızda bulunsun.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 6 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait bağlantılara aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği