Haftanın Özeti: 129

10 – 16 Nisan 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Başarısızlıklara takıntılı Samuel West, İsveç’te The Museum of Failure (Başarısızlık Müzesi) adı altında farklı kategorilerdeki hayalkırıklıklarını sergiliyor. West’in müzesinde bulunan en gözde eserler başarılı markaların ürettiği başarısız yan ürünler. Bu seçkinin içinde ünlü ağız sağlığı markası Colgate’in dondurulmuş lazanyası, kahve aromalı Coca-Cola BlāK, Harley Davidson’un kösele kokulu parfümü ve Nokia’nın tutunamayan oyun telefonu N-Gage gibi ‘inovasyonları’ görmek mümkün.

Color Fonts, web sitelerindeki yazı karakterlerine renk destekli bir hareket getirmeyi hedefliyor.

PIXIO, güçlü mıknatıslarla birleşen ve birçok farklı ‘şey’ yaratılabilen Lego benzeri yeni bir set. Görünen sabitleme elemanları olmadan küçük bloklarla piksel sanatı tarzında ürünler oluşturabildiğiniz PIXIO yaratıcılığı, teknolojiyi, tasarımı, oyunları ve eğlenceyi sevenler için Kickstarter’da fon topluyor.

Japon oyuncak üreticisi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Bandai, 90’lı yıllara damgasını vuran oyuncağı Tamagotchi’yi tekrar piyasaya sürdü.[/inlinetweet] Altı orijinal rengiyle satışa sunulan sanal bebekler, Japonya’daki oyuncak mağazalarında ve Amazon’da yaklaşık 17 Dolar’dan retro ürün severlere sunuluyor.

Bakalım bu sefer geçen seferki gibi delileri olacak mı?
eVolo dergisinin 2017 gökdelen tasarımı yarışmasında Tianshu Liu ve Linshen Xie adlı tasarımcılar ‘mega şehirlerdeki dikey fabrikalar‘ konseptiyle birinci oldu. Tasarımları için Filipinler’in başkenti Manila’yı temel alan ikili, organik atıkların yeniden kullanılarak dikey fabrikalar için kaynak oluşturacağı fikrine odaklandı. Tasarıma göre bu şehirlerin arka planına saklanacak dikey fabrikalar şehrin organik atıklarını işleyerek karbon salınımının düşürülmesine de katkı sağlayacak.

Aşırı nüfus artışına vurgu yapan proje, gelecekte nüfusun üçte ikisinin mega şehirlerde yaşamasının kaçınılmaz olduğunu hatırlatıyor.
Rus Tasarımcı Evgeny Arinin, ana hatları 105 yıldır değişmeyen trafik işaretlerini daha net anlaşılmalarını sağlayacak şekilde yeniden tasarladı. Arinin’in, yollardaki yerini alması beklenen sürücüsüz araçları da göz önünde bulundurarak geliştirdiği konsept, LED ekranlı göze çarpan büyüklükteki tabelalardan oluşuyor. Yeni form normalde birden fazla tabeladan alınan bilgiyi bir kerede sürücüye ulaştırabiliyor. Örneğin, sola dönüşün yasak olduğunu gösteren tabela ileriye doğru yeşil, sola doğru ise kırmızı bir yol gösteriyor. Her tabela bulunduğu kavşağa göre şekillendirilmiş. Eğer bir dörtyol ağzındaysanız tabela da artı şeklini alıyor.

Arinin şu sıralar pilot uygulama yapabileceği bir belediye arayışında.
Eğer yakın gelecekte Londra’da bir maraton koşarsanız, yanından geçtiğiniz su istasyonunda bir su şişesi yerine, içi su dolu küçük bir baloncuk görebilirsiniz. Ooho! adı verilen ürün, yenebilen ya da toprakta organik gübre görevi gören dış paketiyle su şişelerine bir alternatif olarak üretildi. İki yıllık çalışmanın ardından tasarımcıları artık Ooho!’yu piyasaya sunmaya hazır. Ooho!’nun çözmeye çalıştığı problem, PET şişelerinin oluşturduğu kirlilik

Taşı sıksanız suyu çıkmaz. Ama en düşük nemde bile havadan su üretmek mümkün. Havadan su buharı emmek için güneş ışığını kullanan sünger benzeri bir cihaz sayesinde çölde dahi günde 3 litreye yakın su üretebiliyor.

Ekmek elden, su ‘havadan’.
Duke Üniversitesi’nden araştırmacılar nano ölçekte bakır tellerden oluşan ve dijital bilgi depolayabilen bir materyal üretti. Metil alkol ile eriyen nano kablolar püskürtülebilen bir sıvıya dönüşüyor. Böylece her yüzey programlanabilir veri depolayabilir hale geliyor.

Hafıza kapasitesi sınırlı olan bu araçlar, düşük maliyet ve esneklik gerektiren ürünlerin yapımı için ideal.
[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Toyota engellilerin yürüyebilmesini sağlayan robotik bir bacak geliştirdi.[/inlinetweet] Welwalk WW-1000 adlı sistem, dizden aşağısına bağlanan motorize bir mekanik çerçeveden oluşuyor. Hastalar bu robotik cihazı giyerek özel bir yürüme bandında antrenman dahi yapabiliyor.

Toyota cihazı, Fujita Sağlık Üniversitesi ile işbirliği halinde geliştirdi.
Tesla’nın güneş enerjili ürünleri arasında en çok dikkat çekeni, güneş enerjili çatı panelleri. Çünkü bu ürün sadece enerji üretim aracı değil, aynı zamanda da yeni bir çatı tarzını ortaya koyuyor. Şirket bu grupta yer alan ve Panasonic tarafından üretilen yeni panellerini internet sitesi üzerinden tanıtmaya başladı.

Panasonic imzalı Tesla modülleri bu yaz üretime geçiyor.
Bilimciler silikon yerine kullanılabilen hem organik hem inorganik özelliklere sahip kristale benzeyen yeni bir malzeme keşfetti. Malzemenin özelliği güneş pillerinin verimini iki katına çıkarırken maliyette gözle görünür bir artış yaratmaması. Aslında dünyaya ulaşan güneş ışını gezegenin toplam enerji ihtiyacından fazlasını karşılayabilecek miktarda potansiyel içeriyor. Ancak bu enerjiyi toplayabilmek şimdiye kadar bir sorundu. Yeni malzeme bu sorunu çözmede bir umut doğurdu.

Dünya genelindeki elektrik şebekelerinin sadece yüzde 1’i güneş enerjisi ile çalışabiliyor.
Disney bu hafta ortaya çıkan patent başvurusuyla tema parklarının geleceği konusunda ipuçları verdi. Şirketin hedefi maksimum sarılma verimliliği için tasarlanmış insansı robotlar üretmek. Patentin adı da içeriği gibi sevimli: ‘İnsanlarla fiziksel etkileşim için yumuşak robot gövdeleri‘.

Sarılalım sıkı sıkı!
Dublin’deki Trinity Koleji’nden bilimciler 2 boyutlu nano malzemelerden oluşan transistörleri 3 boyutlu yazıcılarda üretmeyi başardı. Bu malzemeler, bir araya gelerek yeni ve ucuz elektronik cihazların üretilmesini sağlayabilir. Olasılıklar kesinlikle heyecan verici.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Spor ürünleri markası Reebok, yeni ayakkabıları için mısır kullanacak.[/inlinetweet] ‘Mısır + Pamuk’ başlıklı proje kapsamında üretilecek ayakkabıların üst kısmı, pek çok ayakkabıdan alışkın olduğumuz gibi pamuktan oluşacak. Ancak taban kısmında, normalde kullanılan petrol tabanlı malzemelerden farklı olarak bu kez mısır koçanından üretilen bir malzeme kullanılacak.

ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla Motors’un CEO’su [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Elon Musk, Eylül ayında elektrikli kamyonlarını tanıtacaklarının müjdesini verdi.[/inlinetweet] Araç hakkında henüz detaylı bir bilgi yok. Fakat kamyonun otonom olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Lucid Motors, 117. New York Uluslararası Otomobil Fuarı’nda yeni araçlarının tanıtımını gerçekleştirdi.[/inlinetweet] Şirket, Lucid Air adını verdiği elektrikli sedan otomobilinin yanısıra saatte 350 km hıza ulaşan Alpha modelini de tanıttı.

https://www.youtube.com/watch?v=bC9z0rndl64

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 6 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait bağlantılara aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği