Su içme eylemine yeni bir yaklaşım

Ooho adı verilen 'su topu' şeklindeki ürün, yenebilen ya da toprakta organik gübre görevi gören dış paketiyle su şişelerine bir alternatif olarak üretildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Eğer yakın gelecekte Londra’da bir maraton koşarsanız, yanından geçtiğiniz su istasyonunda bir su şişesi yerine, içi su dolu küçük bir baloncuk görebilirsiniz. Ooho adı verilen ürün, yenebilen ya da toprakta organik gübre görevi gören dış paketiyle su şişelerine bir alternatif olarak üretildi. İki yıllık çalışmanın ardından tasarımcıları artık Ooho’yu piyasaya sunmaya hazır.

Üç adet Londralı tasarım öğrencisinin ilk prototipini 2014’te ürettiği ürün, internet üzerinde pek çok kişinin ilgisini çekmişti. Ooho’nun çözmeye çalıştığı problem, su şişelerinin oluşturduğu kirlilik. Birleşik Krallık’ta her gün yaklaşık 16 milyon su şişesi çöpe atılıyor ve 19 milyon şişe geri dönüşüme gönderiliyor. Ancak plastik şişeler geri dönüştürülse bile çevreye verdikleri zarar sıfıra indirilmiş olmuyor. Şirket artan küçük şişe tüketimini biraz olsun azaltabilmeyi amaçlıyor.

Ambalaj da yenebiliyor

Ooho, küreleştirme adı verilen bir mutfak tekniğini kullanıyor. (Aynı yöntem sahte havyar ya da küçük meyve suyu topları üretmek için de kullanılıyor). Kalsiyum klorür ve kahverengi alg özünden oluşan bir karışımın içine bir buz topu attığınızda, buzu içinde tutan küre şeklinde bir zar yapı elde edebiliyorsunuz. Daha sonra oda sıcaklığında buz eridiğinde elinizde bir su topu oluyor.

Zar yapı da yiyecek bileşenlerinden oluştuğu için atmanıza gerek yok. Dilerseniz ambalajı yiyebilirsiniz. Doğal olarak herhangi bir tadı bulunmayan ambalaj, çeşitli aromalarla tatlandırılabilir. Her zaman ambalajı yemeniz de gerekmiyor. Dilerseniz bir bitkinin dibine bırakıp, gübre olarak da kullanabilirsiniz. Ambalajın toprakta çözünmesi birkaç hafta sürüyor. Ancak ürünün tasarımcılarından Pierre Paslier, ilk kez deneyen herkesin ambalajı da yemek istediğini söylüyor. Üreticiler bu ambalajı, bir meyvenin kabuğu gibi görüyor. Elma kabuğu gibi dilerseniz yeyip dilerseniz organik gübre olarak kullanabilirsiniz.

Ayrıca ambalaj iki katmandan oluşuyor. Dış katman, havadaki toza maruz kaldığı için yenmesi tavsiye edilmiyor. Bu katmanın soyulmasıyla iç katman ortaya çıkıyor. İç katmana bir delik açarak suyu içmek mümkün. Ya da Ooho’yu tek seferde ağzınıza atıp ısırarak patlatabilirsiniz.

Çok su tüketilen yerler öncelikli hedef

Şirketin amacı, açık hava etkinlikleri, festivaller, maratonlar gibi bir çok insanın kısa süre içerisinde çok fazla su tükettiği alanlarda hizmet vermek. Böylece ortaya çıkacak kirliliğin önüne geçilmesi de hedefleniyor.

Tabii ki öncelikle insanların bu fikri kabullenmesi lazım. Tasarımcılar testlerde insanların bu yeniliğe kucak açtığını söylüyor. Sahra Altı Afrika ülkelerinde de plastik torbalar içinde satılan sular kullanılıyor. Ancak bu yöntem de en az şişeler kadar çöp üretiyor.

Bir kafede satılacak ‘su topları’, kahve makinesi boyutunda bir makine kullanılarak üretilebilir. Bu sebeple kamyonlarla Ooho taşımaya da gerek kalmayacak. Şirket şu anda Ooho üretim makinesini geliştirmek için çalışıyor.

Ürünün bir kapağı bulunmadığı için her Ooho’nun tek kullanımlık olması gerekiyor. Tasarımcılar ideal tasarımın 50 ila 150 mililitre arasında olduğunu düşünüyor. Bir kitle fonlaması kampanyası düzenleyen tasarımcılar hem üretim ekipmanını geliştirmek hem de ikinci bir ürün üzerine çalışmak için yatırım topluyor.

Kaynak: Fast Company

Eğer yakın gelecekte Londra'da bir maraton koşarsanız, yanından geçtiğiniz su istasyonunda bir su şişesi yerine, içi su dolu küçük bir baloncuk görebilirsiniz. Ooho adı verilen ürün, yenebilen ya da toprakta organik gübre görevi gören dış paketiyle su şişelerine bir alternatif olarak üretildi. İki yıllık çalışmanın ardından tasarımcıları artık Ooho'yu piyasaya sunmaya hazır. Ooho'nun çözmeye çalıştığı problem, su şişelerinin oluşturduğu kirlilik. Şirket artan küçük plastik şişe tüketimini biraz olsun azaltabilmeyi amaçlıyor.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği