Haftanın Özeti: 129

10 – 16 Nisan 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

ABD’nin San Bernardino şehrinde bir ilkokula silahlı saldırı yaşandı. Okul öğretmenlerinden Karen Elaine Smith’in eski kocası tarafından gerçekleştirilen olayda Smith ile bir öğrenci hayatını kaybetti, bir öğrenciyse ağır yaralandı. Cedric Anderson adlı saldırgan olay yerinde intihar etti (San Bernardino şehri Aralık 2015’te radikal Müslüman bir çiftin gerçekleştirdiği terör saldırısı ile hafızalarımıza yerleşmişti).

Borussia DortmundMonaco futbol takımları arasında geçtiğimiz Salı gününü Almanya’da oynanması planlanan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Şampiyonlar Ligi maçı öncesinde Dortmund’un takım otobüsünün yakınlarında 3 patlama meydana geldi.[/inlinetweet] Olaydan sonra şüpheli olarak gözaltına alınan ve IŞİD’le bağlantısı olduğu düşünülen Iraklı Abdul Beset A. çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Saldırı sebebiyle ertelenen maç Çarşamba günü oynandı.
Daha çok haberciliğin Oscar’ı olarak bilinen [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Pulitzer Ödülü’nün 2017 yılı kazananları New York şehrinde düzenlenen bir törenle açıklandı.[/inlinetweet] Gazetecilik, müzik ve edebiyat alanlarında verilen Pulitzer, Amerika’nın en prestijli ödüllerinden biri. 21 alt başlıkta verilen ödül bu yıl 101. kez veriliyor. Ödül, uluslararası habercilik alanında The New York Times kadrosuna, açıklayıcı habercilik alanında ise Panama Belgeleri’ne verildi.

Tavon Tanner isimli bir çocuk Ekim 2016’da Lurie Çocuk Hastanesi’nde ameliyattan önce gözyaşı dökerken. E. Jason Wambsgans’ın 2017 Pulitzer Ödülü’nü kazanmasını sağlayan karelerden biri.
Bloomberg dergisinin her yıl yayımladığı ‘dünyanın en sağlıklı ülkeleri’ listesinin 2017 sürümü Mart ayında açıklanmıştı. Peki bu sağlıklı ülkelerin ‘günün en önemli öğünü’ kahvaltı alışkanlıkları nasıl? İlk sırada yer alan İtalya’nın kahvaltı geleneği kahve ve hamur işi üzerine kurulu. Onu takip eden İzlanda’da yoğurda benzeyen, yüksek proteinli Skyr’i (bir tür süzme yoğurt) kuru meyve, yemiş ve yulaf ezmesi ile karıştırarak tüketiliyor. Üçüncü sıradaki İsviçre de Birchermüesli adlı konsantre süt ile tüketilen bir çeşit yulaf ezmesini tercih ediyor. Listenin devamındaki Singapur’da ise işler değişiyor ve et suyu ya da çorba içinde servis edilen erişte kahvaltıda bizi selamlıyor.

Japonya’daki doğurganlık düşüşü sürüyor. Geçtiğimiz yıl, 1899 yılından beri ülkede 1 milyondan az bebeğin doğduğu ilk yıl oldu. Japonya Ulusal Nüfus ve Sosyal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü, şu anda 127 milyon olan nüfusun 2065 yılına kadar 40 milyon azabileceğini tahmin ediyor. Sebebi de kişilerin gönülsüzlüğü: bekar erkeklerin yüzde 70’i, bekar kadınların da yüzde 60’ının -sonunda evlenmek istediklerini belirtmelerine rağmen- bir ilişkisi bulunmuyor. Yeni veriler Japonya’nın nüfusunun 2053 yılına kadar 100 milyonun altına düşebileceğini gösteriyor.

Hindistan’da 9 yaşındaki bir kız, çevre ile ilgili özel bir mahkeme olan National Green Tribunal’a (NGT) dilekçe vererek, iklim değişikliği konusunda harekete geçmedikleri gerekçesiyle hükümete dava açtı. Nüfus artışı ve çevresel bozulmanın altını çizen Ridhima Pandey isimli kız, NGT’ye verdiği dilekçede hükümeti iklim değişikliğinin etkilerine karşı geçerli tedbirler almaya davet etti. Mahkeme Çevre Bakanlığı’na cevap vermesi için iki hafta süre tanıdı.

Ridhima bu konuda hükümete dava açan ilk çocuk değil. Geçtiğimiz yıl 6 genç bir araya gelerek Yeni Delhi’deki hava kirliliği konusunda hükümete dava açmıştı.
Oxford Üniversitesi Ulusal Tarih Müzesi’nden Zoolog Sammy de Grave, yeni keşfedilen bir karides türüne efsanevi İngiliz müzik grubu Pink Floyd’un adını verdi. Synalpheus Pinkfloydi adı verilen karides kıskacından çıkardığı yüksek ses dalgası ile avını felç edebiliyor. Zoolog, karidesin bu özelliğinin, Pink Floyd’un bir konserindeki aşırı yüksek ses nedeniyle konser alanına yakın bir havuzdaki balıkları öldürdüğü hikayesini andırdığını ve bu olaydan esinlenerek isme karar verdiğini söyledi.

İşte, efsaneyi kıskaçlarında yaşatan karides.
New York Şehri Polis Teşkilatı tüm ekiplerinin vücut kamerası taşımasıyla ilgili uzun süredir beklenen teklifini sonunda yayımladı. Şimdi teklifin mahkeme tarafından atanmış bir gözlemci tarafından onaylanması bekleniyor. Teklife göre kameralar tüm uygulama ve soruşturmalar sırasında kayıtta ve polis memurları görüştükleri kişileri kayıtta oldukları konusunda uyarmak zorunda olacak. Gizlilik kapsamındaki görüşmeler, gösteriler ve cinsel suç kurbanları ile yapılan iletişimde kameralar kapalı olacak.

İlk etapta bin 200 polis memuruna kamera yerleştirilmesi planlanıyor. Geri kalanlar da 2019 sonuna kadar tamamlanacak.
[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Kanada, Uruguay’ın ardından esrarı tamamen serbest bırakan ikinci ülke olmaya hazırlanıyor.[/inlinetweet] Başbakan Justin Trudeau’nun ‘The Cannabis Act‘ (Esrar Yasası) başlıklı yeni planı esrarın ülke içinde yasallaşması, ve vergilendirilerek satılmasını öngörüyor. 2018’de yürürlüğe girmesi beklenen yasaya göre esrar bulundurma limiti 30 gram ve yaş sınırlaması 18 olacak. Yaş sınırının altında kalan kullanıcılara bir yaptırım uygulanmayacak ancak bu kişilere esrar satanlar 14 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Her şeyi satın alabililrsiniz ama zamanı asla! Yani ABD’de değilseniz. Çünkü verilere göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]ABD’de zenginler, fakirlere göre 15 yıl daha fazla yaşayabiliyor.[/inlinetweet] Araştırmacılar bu durumun, kar amacı güden sağlık kuruluşlarına bağlı Amerikan sağlık sisteminden kaynaklandığını iddia ediyor. Dünyanın en pahalı sağlık sistemine sahip olan ülkede fakir vatandaşlar mümkün oldukça hastanelerden uzak durmaya çalışıyor.

Araştırmacılar, sağlık hizmetlerinin temel bir insan hakkı olarak tanınması ve kar odaklı olmaması gerektiğini savunuyor.
Olağanüstü hava olaylarının her 10 yıllık dilimde ne kadar sıklıkla yaşandığını inceleyen bilimciler, simülasyon üzerinde, farklı müdahalelerle bu sıklığın ne şekilde etkilendiğini gözlemledi. Araştırma sonucunda, pek çok bölgede 20 yıl boyunca ciddi önlemler alınması halinde, olağanüstü hava olaylarının yüzde 50 azalacağı belirtildi.

Niyet ettik, küresel ısınmayı bitirmeye…
Finans şirketi Credit Suisse Türkiye’deki tüketici profilini değerlendirdi. Şirketin verilerine göre Türkiye’de tüketici güveni, Rusya ve Meksika’nın yanında yer alarak, en alt seviyeye indi. Bu durumun nedenleri arasında Türk Lirası’nın değer kaybetmesi, jeopolitik riskler ve referandum çevresinde şekillenen politik belirsizlik yer alıyor. Özellikle düşük gelirli kesim kazanç beklentileri konusunda karamsar. İşsizliğin az da olsa artış göstermesi bu durumu etkiliyor. Şirket ülke içinde yeni yatırımlarla istihdamın artırılmasının öncelikli olduğu görüşünde.

Tabloya göre tüketiciler moda ve interneti seviyor. Yurtdışı tatili ve tablet kullanımı ise giderek azalıyor.
Profesyonel Domino Sanatçısı (evet, böyle bir unvana sahip) [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Lily Hevesh, dünyanın en uzun dominosu rekorunu kırdı.[/inlinetweet] Sanatçı Hevesh5 Youtube kanalında bu tarihi sürecin hızlandırılmış videosunu yayınladı. 15 bin 524 domino ile kırılan rekorun hazırlanması 2 gün yıkılması ise 5 dakikadan uzun sürdü. (Hayatın cilvesi!) Bir önceki rekor 2016’da 12 bin 610 domino ile kırılmıştı.

Açık artırma sitesi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]eBay’den 30 bin Paund’a tank satın alan bir kişi, aracın içinde 5 külçe altın buldu.[/inlinetweet] Tankın geçmişi tam olarak bilinmese de 2 milyon Paund değerindeki külçelerin 1990’daki Irak’ın Kuveyt’i işgali sırasında Iraklı askerler tarafından yağmalanarak tankın içine saklandığı düşünülüyor.

Tankı satmadan önce restore eden kişi ise altınların farkına varmamış.
22 Nisan Dünya Günü kapsamında Adopt the Planet (Gezegeni Sahiplen) adlı kampanya ile dünyayı 64 bin parçaya ayıran NASA, her parçayı sanal olarak sahiplendiriyor. Bunun için siteye girip adınızı yazmanız yeterli.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 6 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait bağlantılara aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği