Haftanın Özeti: 68

8 – 14 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Yeni siteler, internet girişimleri, web ve sosyal medya gelişmeleri.

  • 1990 yılında dijital dünyada kullanıcı haklarını savunma amacıyla John Perry Barlow tarafından kurulan Electronic Frontier Foundation kendi alanındaki en köklü, aktif ve verimli kuruluşların başında geliyor. Barlow’un 8 Şubat 1996 tarihinde Dünya Ekonomik Forumu’nu takip etmek için bulunduğu İsviçre / Davos’ta yazıp e-postayla 600 arkadaşına yollayarak yaydığı ‘Declaration of Independence of Cyberspace‘ (Siberuzay Bağımsızlık Bildirgesi) adlı meşhur metin bu hafta 20 yaşına girdi. “Hükümetler interneti yönetmez, yönetemez” şeklinde özetlenebilecek metin ironik bir şekilde hala etkisini ve anlamını koruyor.

  • ‘Twitter kimsenin ihtiyacı olmayan özellikleri hayata geçiriyor. Parse kapanıyor. Web siteleri bizi hayret verici ölçüde takip ediyor. Şirketler açık sistemleri kapatıyor. Bilgilerimizi devletlerle, hükümetlerle paylaşıyorlar… Anlıyorum ki büyük, kararlı, insan odaklı yazılımlar için şirketlere güvenemeyiz’. Bunlar anti-kapitalist bir dijital dünyada hayali taşıyan Jesse Kriss’in yazısından. Okuyup üstüne düşünmekte fayda var.
  • Kuzey Kore kendi rekorunu kırarak bu hafta Dünya Halleri hafta özetinin 3 kategorisinde birden yer alıyor. ABD / New York merkezli İnsan Hakları Vakfı ve kar amacı gütmeyen Silikon Vadisi merkezli Forum 280 tarafından başlatılan Flash Drives for Freedom (Özgürlük için Flaş Bellekler) hareketi internete kapalı Kuzey Kore’de devletin ‘yanıltıcı’ propagandasına karşı halkı bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Kullanılmayan USB bellekleri toplayan girişim içlerine bilgilendirici film ve metinler yerleştirerek Kuzey Kore’ye ulaştırıyor. Şimdiden yılda 5 bin USB bellek bu şekilde ülkeye sokuluyor (dilerseniz para bağışı yaparak da katkıda bulunabiliyorsunuz). Küba’nın kendine has internet sistemini andırıyor, değil mi?

https://twitter.com/mserdark/status/696335773684

  • İnterneti bir CIA icadı olarak gören ve mesafeli duruşuyla tanınan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD merkezli internet hizmetlerin vergilerini yükseltmeyi planlıyor.
  • Danimarka’nın ardından Fransa Veri Koruma Kurulu da Facebook’tan kendisine üye olmayan kullanıcılara ait verileri toplamasını ve ABD’deki sunucularına aktarması durdurmasını talep ediyor. Facebook 3 ay içinde karara uymazsa günlük ceza ödemek zorunda kalacak.
  • Hindistan Telekomünikasyon Düzenleme Kurulu, Facebook’un ücretsiz sunduğu Free Basics adlı internet erişimini ağ tarafsızlığı ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle yasakladı.

  • Geçen yıl Brezilya’nın yüzde 70’inin hiç kitap okumamış olmasından duyduğu vicdan azabıyla yola çıkan Leitura de Bolso, WhatsApp üstünden kaydolan üyelerine her gün 5 dakikada okunup bitecek özel öyküler paylaşıyor (ücretsiz).

  • ‘Bir dönemin Facebook’u’ Myspace elden ele dolaşmaya devam ediyor. Bu hafta açıklanan anlaşmaya göre Time, Fortune ve Sports Illustrated gibi birçok yayını bünyesinde barındıran Time Inc. Viant Technology şirketini satın aldı. Şirketin en büyük varlıklarından biri olan Myspace sitesiyle beraber. Makus kaderi döndürür mü bilinmez.
  • Google terör örgütlerine yönelik arama yapan kullanıcıları ‘reklamlarla terbiye edecek’. Google bu kapsamda kara listedeki konularda arama yapanlara Google AdWords reklamlarıyla kar amacı gütmeyen terör karşıtı kuruluşların reklamlarını göstererek bilgilendirmeye çalışacak.
  • Twitter’ın yeni versiyonu içerik akışını aynen Facebook gibi algoritmaya bağlanacak. Yeni görünümde bazı yeni tweet’ler zaman sıralamasını aşarak daha yukarıda gösteriliyor (zaman tünelinizi değiştirecek olan algoritma bir sene önce gelen “Sen Yokken” bölümünde yapılanla hemen hemen aynı şekilde çalışıyor).

AAEAAQAAAAAAAAa_AAAAJDFiOGUzZjljLTExN2ItNGI3OC05ZWYxLTI4OGI5ZmVmYTUwYQ

  • Twitter için otomatik cevaplama botu: Powerpack.
  • TimeStripe farklı mantığa sahip bir takvim. Mikro zaman dilimleri yerine makro ölçeklerle programlar yapmanızı sağlıyor. Yarın ya da önümüzdeki ay ne yapacağınızla ilgili değil. O ‘yıl bazında’ ne yapacağınızla ilgili. Hayatın başka bir açıdan bakınca ne kısa olduğunu da hatırlatıyor.
  • Fisher-Price’ın ürettiği ‘akıllı ayıların’ hack saldırılarına açık olduğu ortaya çıktı. Oyuncağa yönelik hacker müdahalesi oyuncağın sahibi çocuğun adı, doğum tarihi, cinsiyeti gibi kişisel verilerine ulaşabiliyor.
  • Ziyaretçilerinin yüzde 20’sinin reklam engelleme yazılımı kulandığı WIRED dergisi aylık 4 dolar bedelli reklamsız versiyonla şansını deneyecek.
  • Adnauseam adlı Firefox eklentisi web sayfalarındaki reklamlarla apayrı bir şekilde mücadele ediyor. Reklamları takip edilmemek için engelleyenlere özel uygulama sayfalardaki bütün reklamlara arka planda tıklayarak ilgi alanlarınızı belirlemeye çalışan yapay zeka uygulamalarını ‘aptallaştırıyor. Garip ama eğlenceli.

  • Dünyanın en büyük reklam ağı Google AdWords, zombi misali bir türlü ölmek bilmeyen Flash formatının tabutuna esaslı bir çivi çarak 30 Haziran 2016’dan itibaren Flash reklamların yüklenmesine izin vermeyeceğini; ajansların HTML5 formatına geçmesi gerektiğini açıkladı.
  • Prime for Instagram: Instagram’daki arşivinizi ve arkadaşlarınızı gözlemleyerek fotoğraf paylaşmanız için en doğru gün ve saati saati belirliyor (#FirstWorldProblems).
  • ABD Başkanı Barack Obama, giderek daha karmaşık, hasar verici ve mücadelesi zor hale gelen siber suçlara yönelik mücadele için 2017 yılı için 19 milyar dolar bütçe talep etti. Bu rakam bir önceki seneye kıyasla 5 milyar dolar daha fazla. Tutarın 3,1 milyar doları teknolojik modernizasyona harcanacak.
  • FBI, 2 Aralık 2015 tarihinde California’nın San Bernardino şehrinde Syed Dizwan Farook ve Tashfeen Malik adlı karı-kocanın rehin alınan 14 kişinin ölümü, 22 kişinin ağır yaralanmasıyla sonuçlanan saldırısını araştırmaya devam ediyor. Ancak FBI bu hafta ABD Senatosu İstihbarat Komisyonu’na yaptığı açıklamada saldırganlardan ele geçirilen cep telefonlarının kriptosunu (şifresini) hala çözemediğini itiraf etti. Cihazın marka ve modeli açıklanmadı ancak hem iPhone hem de Android cihazlarda kriptolama işlemi tek bir tuşla aktif hale getirilebiliyor.

  • Siber güvenlik şirketi Kaspersky Lab, 2001 yılından bu yana e-posta eklerindeki belgelere gizlediği zararlı yazılımlar aracılığıyla şirket ağlarına sızarak bilgi çalanların Poseidon adlı hacker grubu olduğunu belirledi. Rapor edilerek kayıtlara geçen vakalar arasında bankalar, devlet kurumları, telekom ve enerji şirketlerinin de bulunduğu 35 yapı yer alıyor.

Map-of-Targets_Poseidon

  • Geçtiğimiz Aralık ayında enerji santrallerine yönelik hack saldırılarıyla sarsılan Ukrayna’nın çok daha büyük bir saldırıyla karşılaşmak üzere olduğu iddia ediliyor. Siber güvenlik şirketi Trend Micro, BlackEnergy ve KillDisk adlı iki özel zararlı yazılımın kullanıldığı saldırıların asıl eylemin tatbikatı olduğuna inanıyor.
  • IBM tarafından geçtiğimiz yılın en hasar verici siber saldırısı olarak nitelendirilen hack eyleminin soruşturmasında olayın faili bir film yapım şirketi çıktı. İlginç bir ayrıntı olarak şirket meydana gelen eylemle aynı senaryoya sahip bir film hazırlığında olduğu belirlendi.
  • Flowstate bir öykü yazma uygulaması. Sade arayüzüyle dikkatinizi dağıtan her şeyden muaf. Ancak yazmaya başladıktan sonra önceden belirlediğiniz süreden önce durma şansınız yok. Yazmaya 5 saniyeden fazla ara verdiğinizde o ana kadar yazdığınız her şeyi kaybediyorsunuz. Daha verimli bir platform olamazdı :)

  • Buy Me Once bir e-ticaret sitesi. Fakat başka hiçbir örneğinde olmayan bir özelliğe sahip. O sadece ömür boyu kullanabileceğiniz ürünleri satıyor. Yani sağlam, dayanıklı, ömür boyu garantili şeyleri. Bu bile yeterince merak uyandırıcı.

  • Kitle fonlama sistemiye hayalleri olan ancak kaynağı olmayanları o hayali hayata geçirmek isteyen inançlı kullanıcılalrın bağışlarıyla buluşturan Kickstarter sitesi, haftalık özetlere istinasız her hafta giren eşsiz internet mucizelerinden. Firma bu hafta blogunda paylaştığı bir haberle şu ana kadar hayata geçmesine vesile oldukları projelerin 100 bini geride bıraktığını duyurdu.
  • Dijital ‘bitlere’ nur yağdıran Internet Archive, bu hafta Windows 3.1 işletim sistemi için yazılmış birçok oyun ve uygulamayı web tarayıcısından çalışır hale getirerek paylaşıma açtı.

maxresdefault

  • College London Üniversitesi tarafından geliştirilen optik iletişim teknolojisi ile saniyede 1.125 terabayt bilgi aktarımı gerçekleştirilerek genişbant internet hız rekoru 50 bin kat aşıldı. Gözünüzde canlandırma adına şöyle özetleyebiliriz. Bu seviyedeki hızda HD kalitesindeki bir diziyi 1 saniyeden daha kısa sürede indirebiliyorsunuz.
  • Yazın bir kenara: sosyal medya için görsel oluşturacak 23 araç ve kaynak.
  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.
Etiketler:

13 Yorum

  • Sürücüsüz arabalar için harcanan emeği çok takdir etsem de neden üzerinde bu kadar çalışıldığını anlamıyorum. Bu konudan da bahsedebilir misiniz bir ara? Sürücüsüz arabalar neden gereklidir?

    • İmalat sektörü için robotlar neyse ulaşım, seyahat, lojistik için de sürücüsüz araçlar o anlama geliyor; dolayısıyla ÇOK önemli. Sürücülerden arınmış araçlar bireyler adına daha ucuz, güvenli, konforlu ve çok fonksiyonlu olacak. Toplu taşıma bile ‘toptan’ değişebilir. Ticari dünyada insana bağlı hata, gecikme ve verimsizlik gibi sorunları ortadan kaldıracak.

      Bunlar sadece mevcut sorunlarımızı düzeltme safhaları. Bir de onlarla hayatımıza girecek yeni şeyleri düşünmek gerek. Örneğin cep telefonları her yerden iletişim kurabilmemizi sağladı fakat bugünün telefonlarıyla yapabildiklerimiz arasında iletişim çok küçük ayrıntıya dönüştü.

  • Hayirli pazarlar hocam 68 haftadir yazdiklarinizla her pazar mesud oluyorum emeginize saglik :) Yalniz Ozetler haricindeki su hafta icindeki haber basliklarindan dolayi gecmis Haftalarin Ozetleri arada kaynamakta Haftalik Ozetleri yukarida Home,Arsiv,Hakkinda sekmelerinin yaninda gormek cok guzel olur

  • Serdar Bey bir şey dikkatimi çekti. Hem mobilde hem de masaüstünde bu sorunu yaşıyorum. Search kısmına “Haftanın Özeti” yazdığım zaman çıkan arama sonuçlarında son iki haftanın özeti çıkıyor, üçüncü sırada ise 40’lı haftaların özetleri çıkıyor. Yani 5 hafta öncesinin özetine ulaşamıyorum. Sitede haftanın özetleri için ayrı bir alt başlık açarsanız çok güzel olur. Bunun yerine arama sonuçlarını yeniden eskiye doğru sıralatabilirseniz o da işimizi görecektir. Paylaşımlar için teşekkürler.

  • Serdar bey, Uğur Dündar’ın o fotografını kullanmanız pek şık olmamış maalesef…

  • Sayın amirim,

    Dünya halleri resmen teknoloji, kültür, finans gibi başlıklar çerçevesinde haber aldığımız çok güzel bir mecra, ve bu konularda gerçekten elimiz ayağımız oldu. Bir yandan bizi biraz tembelleştirirken diğer yandan linklerin birbiri ardına gelmesi ile yeni linklere yönlendirerek daha da araştırmaya ve okumaya itiyor. (Bunu çok seviyorum).

    Diğer yandan (başka arkadaşlar sormuş ve cevaplanmış olabilir) site farklı bir hal alacak mı konusunda da meraklıyım. Örnek vermek gerekirse bir webrazzi veya mashable gibi olur mu veya böyle bir düşünceniz var mı?

    Teşekkürler,

  • Kıvanç Tatlıtuğ banka reklamlarında oynayarak kapitalizmi körüklüyor, refahın yüksek faizli banka kredilerine dayandığını belirtiyor. sempatisini ve fiziğini kullanarak halka sübliminal mesajlar veriyor. Elbette parasıyla oynuyor, direnişçilerde öldürüyor, beden işçileri, uyuşturucu satıcıları, organ mafyası, silah tüccarları, insan kaçakçılarıda para karşılığında işlerini yapıyor. Algı oyunları üzerinde nice beyinler hackleniyor. Size bu konuda GARANTİ verebilirim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği