Haftanın Özeti: 68

8 – 14 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Türkiye ve dünyadan güncel haberler.

Garanti Bankası’nın desteğiyle Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan haftalık özetler, genel gündemin koşturmacasında gözünüzden kaçan ancak haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri sıralar.

  • İnternet sayesinde hemen her alanda dünyanın en yaratıcı insanlarıyla tanıştık. Peki ortak özellikleri ne? Nasıl onlar gibi olabiliriz? İlk şartlar çoğumuzun işkencesine denk geliyor: bir şehirde yaşamak ve sabah 07:30’da uyanmak. Dövme sahibi olmamak da enteresan bir ortak nokta. Devamı ise burada (sayfanın tasarımı da başlı başına bir yaratıcılık öyküsü).

yaraticilik

  • Öngörü analizi, davranışsal e-posta, mobil pazarlama, sesli arama, giyilebilir teknolojiler… Bunlar 2002 yılından bu yana dijital pazarlama alanında çalışmalar yürüten UNION Ajans Başkanı Banks Wilson’ın bu yıl öngördüğü dijital pazarlama başlıkları.
  • ABD’nin ulusal güvenlik ajansı NSA’de çalışan Edward Snowden kurumun yasalara aykırı olarak elektronik takip yürüttüğünü belgelerle ispat etmiş ve bir anda dünya gündemini değiştirmişti. PRISM Skandalı olarak kayıtlara geçen bu süreçte Snowden kendisini casuslukla suçlayan ABD’nin elinden Rusya’ya sığınarak kurtulmuştu. Bu hafta ortaya çıkan bir ipucuna göre 24 Haziran 2013’te Edward Snowden saklandığı Hong Kong’dan Rusya’nın başkenti Moskova’ya uçarken onu yakalamak üzere ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı bir uçak içinde CIA operasyon ekibiyle İskoçya hava sahasını ihlal ederek (ticari uçakların tırmanamadığı 45 bin feet yükseklikten) gizli bir uçuş gerçekleştirmiş. Uçuş CIA’in örtülü operasyonlarıyla mimlenen N977GA kodlu uçağıyla gerçekleştirilmiş. İskoçya Hükümeti bu olaydan ötürü kendilerine bilgi vermeyen İngiliz ve ABD Hükümeti’nden açıklama -ve özür- bekliyor.
  • Tarihin en büyük ekonomik ve sosyal krizinin yaralarını sarmaya çalışan İzlanda’da 2012’de kurulan Korsan Parti kamuoyu yoklamalarında yüzde 41,8’lik desteğe ulaştı. Bu oran (değişmezse) Korsan Parti’yi önümüzdeki sene düzenlenecek genel seçimlerde iktidara taşımaya yetiyor. BONUS BİLGİ: Korsan Parti 2013’te aldığı oylarla İzlanda Meclisi’ne girmeye hak kazanmıştı.

jhggjk

  • Unutkanlık başa bela. Hele her gün bunca şeye maruz kaldığımız bir çağda. Hiçbir şeyi unutmasak ne güzel olurdu, değil mi? Pek değil. Bunun için başrollerini Dustin Hoffman ve Tom Cruise’un paylaştığı Rain Man (Yağmur Adam) filmine ilham veren ‘savant‘ sendromlu Kim Peek‘in hayatını bilmeniz gerek. Mehmet Doğan yazmış.

Obit_Rain_Man_406127a

  • Türk Silahlı Kuvvetleri teknik terimiyle ‘personel mevcudiyetini’ açıkladı. Buna göre Şubat itibarıyla orduda 358’i general ve amiral olmak üzere 633 bin 56 personel görev yapıyor.
  • Türkiye İstatistik Kurumu ise kayıtlı araç verisini paylaştı. Buna göre Aralık 2015 itibarıyla Türkiye yollarında 19 milyon 994 bin 472 araç geziniyor.
  • Araştırma şirketi Gezici de Türkiye genelinde halkın en çok güven duyduğu isimleri yayınladı. 4 bin 860 kişiyle yüzyüze görüşerek gerçekleştirilen çalışmaya göre Türkiye sırasıyla en çok Uğur Dündar, Fatih Terim ve Acun Ilıcalı’ya güveniyor. Bu üçlüyü Kıvanç Tatlıtuğ takip ediyor. Belli ki kafamız fena halde karışık (Kıvanç Tatlıtuğ?).

BWFU8Hh

  • Türkiye’nin 2015’te Youtube’da en çok izlenen reklamları da bu hafta Ads Leaderbord listesiyle açıklandı. İlk sırada Cornetto’nun Yalın ile çalıştığı #AşktaCesurOlan kampanyası bulunuyor. Reklam 32 milyonu aşan izlenme oranıyla dünya reklam kampanyaları arasında dahi ciddi bir yere sahip.

  • Araştırma şirketi GfK’nın 22 ülkede 15 yaş ve üzeri 27 bin kişiyle gerçekleştirdiği araştırmanın sonucuna göre kadınlar haftada ortalama 5, erkeklerse 3 saatini bakım için harcıyor. Türkiye’de bu oran ortalam 4 saat olarak kayıtlara geçmiş (kadınlar 4,6; erkekler 3,2 saat). Bu konuya en özen gösteren yaş aralığı 15-19 (detaylar).

gfk

  • Yaşanan kimi ‘tatsız’ olayların ardından ülkedeki hobi amaçlı bütün insansız hava araçlarına kayıt zorunluluğu getiren ABD Federal Havacılık Kurumu’nun açıkladığı rakamlara göre ülkedeki drone sayısı 325 bini geçti. Başka bir deyişle artık ticari uçaklardan daha fazla kişisel İHA’lar göklerde geziyor.
  • İnsansız hava araçlarının (drone) en yeni kullanım alanlarından birine Afrika ülkesi Ruanda ev sahipliği yapıyor. Droneport projesi kapsamında drone’lar kırsal bölgelere ilaç dağıtımını gerçekleştirecek (Ülkede benzer şekilde gıda ve su taşıyacak Red Line kodlu projeyi de 47. sayımızda tanıtmıştık).
  • Mısır Başkanı Abdülfettah el-Sisi dünya protokol tarihine adını mevcut hiçbir şeyle kıyaslanamayacak kadar büyük harflerle yazdırdı. Başkan Sisi, bu hafta açılışını gerçekleştireceği bir ‘toplu konut’ projesinin tören alanına bağlanan 4 kilometrelik yolu ‘kırmızı halı’ ile döşetti. Üstelik bu halı üstünden -elbette- yürümedi; makam arabasıyla geçti. Yapılan hesaplara göre 32 bin metrekarelik halının iyimser maliyeti 190 bin dolar (güncel döviz kuruyla yaklaşık 556 bin TL). BONUS BİLGİ: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı raporuna göre işsizlik oranının yüzde 13,2 olduğu Mısır’da halkın yüzde 26’sı fakirlik sınırının altında yaşıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=ePW-OG0kaCk

  • Kim Kardashian’ın kısaca ‘Kimoji’ olarak anılan emojilerinin popülerliğinden yola çıkan ABD’li internet tasarımcısı Ben Gillin, bu ‘şerefi’ asıl hak eden kişiye verdi: Kuzey Kore Başkanı Kim Jong-un! ‘Kimunji‘ serisiyle tanışın.

kimunji

  • Sabır Küpü yapay zeka camiasının ‘namus meselesine’, ‘onur savaşına’ dönmüş durumda. En son 66. sayımızda paylaştığımız gelişmede Jay Flatland çıtayı 1,1 saniyeye çekmişti. Bu hafta Sub1 adlı yapay zeka robotu Almanya’nın Münih şehrinde küpü 0,887 saniyede çözerek ipin ucunu ziyadesiyle kaçırdı.

  • Büyük umutlarla inşa edilen ancak 1912’de çıktığı ilk seferinde bir buzdağına çarparak sulara gömülen Titank 2018 yılında birebir kopyasıyla yeniden sularla buluşacak.
  • Yayın hayatına 1986’da başlayan İngiltere’nin etkin gazetelerinden The Independent, Mart ayından itibaren kağıda basılı formatına son verip hayatına dijital mecralarından devam edeceğini açıkladı. BONUS BİLGİ: Basılı tirajı 40 bin civarında seyreden The Independent gazetesinin ücretli dijital versiyonu 275 bin aboneye sahip. Ücretsiz ziyaretçisi milyonlarla ölçülüyor.
  • Sıradışı analizleriyle farklılaşmayı her zaman başaran FiveThirtyEight sitesi, kimsenin mantıklı bir açıklama getiremediği Suudi Arabistan’ın düşük petrol fiyatı politikasındaki ısrarına rakamlar eşliğinde ilginç bir yorum getirmiş. Petrol fiyatları düşük seyrettikçe ABD’deki kuyulardan pompalama geriliyor. Bu sayede hem ülkede petrol üretimi düşüşe geçiyor hem de yeni kuyu yatırımları yapılmıyor. Meraklısı için detaylar sitenin uzun değerlendirmesinde.

casselman-irt-0212-1

  • 24 saatlik günümüz 24 (sanal) zaman dilimine ayrılmış durumda. Johns Hopkins Üniversitesi’nden Steve Hanke bu ayarlamadan memnun olmayan azınlık içinde yer alıyor. Hanke bu zaman dilimlerini toptan atıp tek bir evrensel zamanı benimsememizin daha doğru olacağını savunuyor. Buna göre örneğin İstanbul’da saat 14:00 iken Tokyo ve Londra’da da saat 14:00 olacak. Fakat elbette böyle bir sistemde her ülkenin gece ve gündüzünü tanımlayan saatler de değişecek. Yani kimi ülkelerin güneşi 17:00’de doğup 05:00’te batacak. İlginizi çektiyse Washington Post’un röportajında diğer ayrıntılara erişebilirsiniz.
  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.
Etiketler:

13 Yorum

  • Sürücüsüz arabalar için harcanan emeği çok takdir etsem de neden üzerinde bu kadar çalışıldığını anlamıyorum. Bu konudan da bahsedebilir misiniz bir ara? Sürücüsüz arabalar neden gereklidir?

    • İmalat sektörü için robotlar neyse ulaşım, seyahat, lojistik için de sürücüsüz araçlar o anlama geliyor; dolayısıyla ÇOK önemli. Sürücülerden arınmış araçlar bireyler adına daha ucuz, güvenli, konforlu ve çok fonksiyonlu olacak. Toplu taşıma bile ‘toptan’ değişebilir. Ticari dünyada insana bağlı hata, gecikme ve verimsizlik gibi sorunları ortadan kaldıracak.

      Bunlar sadece mevcut sorunlarımızı düzeltme safhaları. Bir de onlarla hayatımıza girecek yeni şeyleri düşünmek gerek. Örneğin cep telefonları her yerden iletişim kurabilmemizi sağladı fakat bugünün telefonlarıyla yapabildiklerimiz arasında iletişim çok küçük ayrıntıya dönüştü.

  • Hayirli pazarlar hocam 68 haftadir yazdiklarinizla her pazar mesud oluyorum emeginize saglik :) Yalniz Ozetler haricindeki su hafta icindeki haber basliklarindan dolayi gecmis Haftalarin Ozetleri arada kaynamakta Haftalik Ozetleri yukarida Home,Arsiv,Hakkinda sekmelerinin yaninda gormek cok guzel olur

  • Serdar Bey bir şey dikkatimi çekti. Hem mobilde hem de masaüstünde bu sorunu yaşıyorum. Search kısmına “Haftanın Özeti” yazdığım zaman çıkan arama sonuçlarında son iki haftanın özeti çıkıyor, üçüncü sırada ise 40’lı haftaların özetleri çıkıyor. Yani 5 hafta öncesinin özetine ulaşamıyorum. Sitede haftanın özetleri için ayrı bir alt başlık açarsanız çok güzel olur. Bunun yerine arama sonuçlarını yeniden eskiye doğru sıralatabilirseniz o da işimizi görecektir. Paylaşımlar için teşekkürler.

  • Serdar bey, Uğur Dündar’ın o fotografını kullanmanız pek şık olmamış maalesef…

  • Sayın amirim,

    Dünya halleri resmen teknoloji, kültür, finans gibi başlıklar çerçevesinde haber aldığımız çok güzel bir mecra, ve bu konularda gerçekten elimiz ayağımız oldu. Bir yandan bizi biraz tembelleştirirken diğer yandan linklerin birbiri ardına gelmesi ile yeni linklere yönlendirerek daha da araştırmaya ve okumaya itiyor. (Bunu çok seviyorum).

    Diğer yandan (başka arkadaşlar sormuş ve cevaplanmış olabilir) site farklı bir hal alacak mı konusunda da meraklıyım. Örnek vermek gerekirse bir webrazzi veya mashable gibi olur mu veya böyle bir düşünceniz var mı?

    Teşekkürler,

  • Kıvanç Tatlıtuğ banka reklamlarında oynayarak kapitalizmi körüklüyor, refahın yüksek faizli banka kredilerine dayandığını belirtiyor. sempatisini ve fiziğini kullanarak halka sübliminal mesajlar veriyor. Elbette parasıyla oynuyor, direnişçilerde öldürüyor, beden işçileri, uyuşturucu satıcıları, organ mafyası, silah tüccarları, insan kaçakçılarıda para karşılığında işlerini yapıyor. Algı oyunları üzerinde nice beyinler hackleniyor. Size bu konuda GARANTİ verebilirim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği