Haftanın Özeti: 68

8 – 14 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

Yeni ödeme sistemleri, e-bankacılık hizmetleri ve dahası.

  • Dünyanın dört bir yanından bin 500’den fazla finans teknolojileri girişimini toplayan Finovate Europe etkinliği bu hafta düzenlendi. Katılımcılar arasında en iyileri temsil eden Best of Show ödüllerine (alfabetik sırayla) Capitali.seDriveWealth, (64. sayımızda tanıttığımızEyeVerifyIDscan BiometricsSwipeStox ve Valuto adlı girişimler layık görüldü.
  • İstatistiklere göre insanlar yaşadıkları anları, konuşmaları, yüzleri kolayca siler ama koku ve müzik tüm anıların canlanmasına neden olur. Garanti Bankası da bu tespitten yola çıkarak Sevgililer Günü için ‘Bir Şarkıdır Aşk’ sitesini hayata geçirdi. Sevdiğiniz kişiyi hatırlatan şarkıları (karışık kaset mantığında) derleyip hediyenizi hazırlıyorsunuz. Ardından albümü özel linki üstünden paylaşıyorsunuz. Dilerseniz hazırladığınız albümü Apple iTunes Store’dan satın almanız da mümkün (tembeller için benden bir tüyo).

yaren

  • Princeton Üniversitesi tarafından hazırlanan 300 sayfayı aşkın içeriğe sahip Bitcoin ders kitabının son taslağı internetten ücretsiz paylaşıma açıldı. Tamamlanmış hali yaz aylarında dağıtılacak kitaptan haberdar olmak için haber grubuna kaydolmanız gerekiyor. Bu kitabı temel alan ve yine Princeton Üniversitesi tarafından yürütülen 7 haftalık ücretsiz online ders de Coursera sitesinden takip edilebilir.
  • İnternet merkezli dijital / kripto para birimi Bitcoin kullanan bir (debit) kart: e-coin. Bütün ATM’lerde kullanabilir; para yatırıp çekebilirsiniz. Mobil uygulaması da bulunuyor.
  • Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’nin en büyük taksi işletmecisi ödeme seçenekleri arasına Bitcoin de ekledi. Uygulama altyapı olarak Coinpay kullanıyor.

1200x630_323982_budapest-gets-bitcoin-taxis

  • Güvenlik, bulut, gerçek dijital işlemler, şeylerin interneti, sağlık, enerji… Bunlar Bitcoin’in altyapısını oluşturan Blockchain sisteminin dönüştüreceği 10 alandan birkaçı.
  • Neredeyse her hafta bu kategoride gündeme gelen dijital para birimi Bitcoin pekçokları tarafından hala bilinmezlerle dolu; hatta riskli bir yatırım aracı olarak görünüyor. 21. yüzyılın para birimi olarak tanımlanan bu dünyanın Jason Leibowitz adlı eski ve ‘kurt’ bir Wall Street yatırımcısının ağzından değerlendirmesi ‘keşke Türkçesi olsaydı’ dedirtiyor.

bitcoin-1260x840

  • Bitcoin alanında Türkçe içerik geliştiren cointurk sitesi bu hafta yatırım aldı. “Ne kadar?” diye merak ettiğinizi tahmin ediyoruz. Fakat ‘camiaya’ yabancılar için anlatması zor. 1 Şubat tarihinde gerçekleşen ve bu hafta duyrulan anlaşmaya dair site tarafından paylaşılan resmi rakamlara göre yatırım toplam 150 Bitcoin değerleme üstünden yüzde 20’lik hisse karşılığına denk gelen 35 Bitcoin olarak gerçekleşti (13 Şubat 2016 Cumartesi günü kuruna göre söyleyecek olursak sitenin toplam değeri 174 bin TL; aldığı yatırımsa 40 bin 610TL).
  • Dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkelerinden Hindistan bankacılık sektörünün yeni er meydanı durumunda. 10 yıl önce mobil iletişim dünyasında yaşanan hızlı adaptasyon ve yayılma süreci bu yıllarda bankacılık hizmetlerinde kendini gösteriyor. Parlayan alanlardan biri de bankalardan bağımsız, doğrudan kişiler arası borç ve kredi veren sistemler. Bu alanda hizmet veren Faircent tarafından paylaşılan bilgilere göre ülkede bu pazarın cirosu 5 yıl içinde 5 milyar dolara ulaşacak.
  • Google’ın büyük iddialarla kullanıma sunduğu mobil cüzdan hizmeti Wallet‘ın Android Pay hizmetinden ayrılması ‘acaba hizmete son mu veriyor?’ iddialarını gündeme getirdi.

https://www.youtube.com/watch?v=LnmjINN9Z1A

  • Bankaların en köklü (ve karlı) iş alanlarından yatırım danışmanlığı yeni teknolojiler sayesinde hızla dijitalleşerek insanlardan (dolayısıyla bankalardan) bağımsız hale geliyor. Doldurduğunuz bir formla öncelikleriniz, riskleriniz ve beklentilerinizi bildirdikten sonra dünyadaki neredeyse bütün yatırım araçlarını analiz ederek size seçenekler sunan yapay zeka yazılımları yakın gelecekte bankaların karından kalın dilimleri eritecek gibi görünüyor. Dolayısıyla dünyanın en büyük yatırım fonu yöneticisi BlackRock dahi (2012’de kurduğu ve Dünya Halleri’nin 64. sayısında tanıttığımız) BBVA ile ortak yürütülen FutureAdvisor gibi emsallere sırtını dayamış durumda. Şu an Alman Anlagefinder, Kanadalı Bank of Montreal, ABD’li Bank of America, Japon Mizuho ve Avustralyalı Macquarie kendi yapay zeka yatırım danışmanlarını geliştiren bankalardan birkaçı. Yatırım botlarının en büyük avantajı geleneksel bankaların aksine az parası olan (ve yatırıma dair hiçbir fikri olmayan) heveslilere de hizmet verebilmesi. Evestin Forex gibi.

https://www.youtube.com/watch?v=Esc5Ar2GvqQ

  • Temassız ödemelerde sıkça kullanılan RFID çipleri kredi kartlarında da yaygın şekilde yer alıyor. Ancak beraberinde güvenlik risklerini de getiriyor. MIT ve Texas Instruments tarafından geliştirilen yeni bir ikili grubun iddialalrına göre hack edilemez bir yapıya sahip. Sistem işleme onay verirken kriptolu şifrenin küçük bir parçasını iletiyor. Anahtarın tamamına erişmek için veri hırsızları çok fazla sayıda işlem yapıp parçaları birleştirmek zorunda.
  • Teknik olarak sunabileceği çok şey varken bir türlü hayal ettiği yükselişi yakalayamayan; bir anlamda ölü doğan QR kod teknolojisi Çin’de 600 milyon kullanıcıya sahip mesajlaşma uygulaması WeChat sayesinde elektrik, su faturası ödemeden taksi rezervasyonuna, doktor randevusundan sinema bileti satın almaya kadar geniş bir kullanım alanına kavuşmuş durumda.

QR-Phone-HGR-Technology

  • VISA, bu hafta duyurduğu açık API modeliyle müşterilerine sunduğu güvenlik tedbirlerini geliştirmeye yönelik ek çözümlere kapısını araladı. Benzer bir kararı bir süre önce Western Union ve MasterCard da almıştı.
  • BillFront, reklam ağları, yayıncı ve uygulama geliştiricilere kazancının tahsilatını garantileyen bir online aracı. Finansallarınızı inceliyor, kapsayacağı geliri bildiriyor ve yüzde 2,5 komisyon karşlığında tahsilatlarınızı üstleniyor.
  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.
Etiketler:

13 Yorum

  • Sürücüsüz arabalar için harcanan emeği çok takdir etsem de neden üzerinde bu kadar çalışıldığını anlamıyorum. Bu konudan da bahsedebilir misiniz bir ara? Sürücüsüz arabalar neden gereklidir?

    • İmalat sektörü için robotlar neyse ulaşım, seyahat, lojistik için de sürücüsüz araçlar o anlama geliyor; dolayısıyla ÇOK önemli. Sürücülerden arınmış araçlar bireyler adına daha ucuz, güvenli, konforlu ve çok fonksiyonlu olacak. Toplu taşıma bile ‘toptan’ değişebilir. Ticari dünyada insana bağlı hata, gecikme ve verimsizlik gibi sorunları ortadan kaldıracak.

      Bunlar sadece mevcut sorunlarımızı düzeltme safhaları. Bir de onlarla hayatımıza girecek yeni şeyleri düşünmek gerek. Örneğin cep telefonları her yerden iletişim kurabilmemizi sağladı fakat bugünün telefonlarıyla yapabildiklerimiz arasında iletişim çok küçük ayrıntıya dönüştü.

  • Hayirli pazarlar hocam 68 haftadir yazdiklarinizla her pazar mesud oluyorum emeginize saglik :) Yalniz Ozetler haricindeki su hafta icindeki haber basliklarindan dolayi gecmis Haftalarin Ozetleri arada kaynamakta Haftalik Ozetleri yukarida Home,Arsiv,Hakkinda sekmelerinin yaninda gormek cok guzel olur

  • Serdar Bey bir şey dikkatimi çekti. Hem mobilde hem de masaüstünde bu sorunu yaşıyorum. Search kısmına “Haftanın Özeti” yazdığım zaman çıkan arama sonuçlarında son iki haftanın özeti çıkıyor, üçüncü sırada ise 40’lı haftaların özetleri çıkıyor. Yani 5 hafta öncesinin özetine ulaşamıyorum. Sitede haftanın özetleri için ayrı bir alt başlık açarsanız çok güzel olur. Bunun yerine arama sonuçlarını yeniden eskiye doğru sıralatabilirseniz o da işimizi görecektir. Paylaşımlar için teşekkürler.

  • Serdar bey, Uğur Dündar’ın o fotografını kullanmanız pek şık olmamış maalesef…

  • Sayın amirim,

    Dünya halleri resmen teknoloji, kültür, finans gibi başlıklar çerçevesinde haber aldığımız çok güzel bir mecra, ve bu konularda gerçekten elimiz ayağımız oldu. Bir yandan bizi biraz tembelleştirirken diğer yandan linklerin birbiri ardına gelmesi ile yeni linklere yönlendirerek daha da araştırmaya ve okumaya itiyor. (Bunu çok seviyorum).

    Diğer yandan (başka arkadaşlar sormuş ve cevaplanmış olabilir) site farklı bir hal alacak mı konusunda da meraklıyım. Örnek vermek gerekirse bir webrazzi veya mashable gibi olur mu veya böyle bir düşünceniz var mı?

    Teşekkürler,

  • Kıvanç Tatlıtuğ banka reklamlarında oynayarak kapitalizmi körüklüyor, refahın yüksek faizli banka kredilerine dayandığını belirtiyor. sempatisini ve fiziğini kullanarak halka sübliminal mesajlar veriyor. Elbette parasıyla oynuyor, direnişçilerde öldürüyor, beden işçileri, uyuşturucu satıcıları, organ mafyası, silah tüccarları, insan kaçakçılarıda para karşılığında işlerini yapıyor. Algı oyunları üzerinde nice beyinler hackleniyor. Size bu konuda GARANTİ verebilirim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği