Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti ile hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.
Moda efsanesi Karl Lagerfeld 85 yaşında dünyaya veda etti. Chanel’in kreatif direktörlüğünü yaptığı uzun yıllar boyunca moda endüstrisine yön veren isimlerden biri olan tasarımcı, 50 yıldan uzun bir süredir de Fendi ile birlikteydi. Karl, hazırladığı defilelerin görkemiyle de hafızalarda yer etmişti.
Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) yeni başkanı Simone Kaslowski oldu. Kendisini Organik Kimya CEO’su olarak biliyoruz.
Oyun şirketi Peak Games 18 Şubat akşamı 41 kanalda aynı anda bir reklam filmi yayınladı. Film önce beğenildi, sonra Audi’nin 2017’de gösterilmiş bir reklamına çok benzediği fark edildi. Tepkilerin ardından, pek alışkın olmadığımız şekilde, şirket Twitter’dan bir açıklama yaptı ve kampanyayı geri çektiğini; ajans hakkında hukuki süreç başlatacağını duyurdu. Söz konusu reklamın altında imzası olan Medina Turgul DDB konuyla ilgili henüz herhangi bir şey söylemedi.
Reklam filmimizin özgün olmadığını, hepinizle aynı anda öğrendik. Karın ağrımızı ve üzüntümüzü tarif etmemiz imkansız. Yaratıcı işlerde fikirlerin özgün olması bizim için çok değerli, bu nedenle tüm reklamları durduruyoruz.
— Peak (@PeakCom) February 19, 2019
İngiliz moda devi Burberry Londra Moda Haftası’nda sergilediği idam ipli tasarımıyla tepki çekti. Firmanın CEO’su Marco Gobbetti özür diledi ve söz konusu tasarımın sonbahar koleksiyonundan çekileceğini açıkladı.
Performans odaları, atölye alanları ve yeme içme mekanlarıyla İstanbul’un önemli merkezlerinden biri haline gelen bomontiada’nın isim sponsoru Yapı Kredi oldu. Kompleks, sponsorluk anlaşması kapsamında önümüzdeki 3 yıl boyunca Yapı Kredi bomontiada olarak anılacak.
Apple ve Google başta olmak üzere pek çok potansiyel müşterisi bulunan Universal Music’in değeri 50 milyar Dolar’a koşuyor. Bu yıl içinde satılması beklenen şirketin neden bu kadar değerli olduğunu JPMorgan Cazenove raporundaki şu cümleler açıklıyor: “Teknoloji devleri için stratejik olan ve kopyalanamayan küresel içeriğe benzersiz bir varlık…”
Almanya merkezli veri madenciliği şirketi Celonis’in eskiyle yeniyi birleştiren ilginç bir pazarlama hikayesi var (Retro Marketing diye bir tanım uyduran olmuş müdür?). Ürünlerinin mükemmelliğinden emin olan ama potansiyel müşterilere ulaşmakta güçlük çeken her girişim gibi farklı yollar arayan şirket kurucuları çözümü eskilerde bulmuş: El yazısıyla kaleme alınmış mektuplar yollamak. Kuruculardan Alexander Rinke konuyu BBC’ye şöyle anlatıyor: “E-mail gönderseydik silineceğini biliyorduk. Eğer kendi mektuplarımızı daktiloyla yazıp gönderseydik bu sefer sekreterler bu mektupları açacak ve çöpe atacaklardı. Ancak el yazısıyla kaleme alınmış bir mektup gönderirsek bunun daha kişisel algılanacağını, bir arkadaş ya da bir aile üyesinden mektubun geldiğini düşünebilecekleri kararına vardık.” Celonis’in değeri bugün 1 milyar Dolar civarında ve BMW, Vodafone, Siemens gibi müşterilerle çalışıyor.
En değerli 15 marka sıralamasının 18 yıl boyunca yaşadığı değişimi gösteren şu video hafta boyunca birçok yerde karşımıza çıktı. Buraya da not edelim:
YouTube Ads Leaderboard listesine göre 2018’de Türkiye’de en çok izlenen 10 reklam şöyle sıralanıyor. İlk sırada da 2018 için 8 milyar 115 milyon TL zarar açıklayan Türk Hava Yolları var:
https://www.youtube.com/watch?v=C2hCN6cVuqM
IAB Türkiye tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Mixx Ödülleri Four Seasons Bosphorus Otel’de gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. 27 kategoride 210 ödülün verildiği gecede Büyük Ödül Grundig için V For Viral ve Ingage tarafından hazırlanan Ruhun Doysun kampanyasına gitti.
Box in a Box Idea bir marka tarafından basılan en uzun soluklu ve en güzel dergi diyebilirim (tamamen kişisel yorumum). 2012’den bu yana Ersa Mobilya markası altında hazırlanan derginin ‘yaşam’ temalı yeni sayısı çıktı. Dergiyi şu adreste çevrimiçi olarak okumak veya Ersa mağazalarından basılı versiyonunu edinmek mümkün.
Dergi demişken, kendisini ‘akıllı yaşam dergisi’ olarak tanımlayan Hype adlı yeni bir yayın çıktı. Turkcell Dergilik’ten indirilebilir.
Bir süredir üzerinde çalıştığımız akıllı yaşam dergisi HYPE, ilk sayısıyla Turkcell Dergilik'te yerini aldı. Bir hayırlı olsun indirmenizi alabilirim : )https://t.co/87jhG7NtTX pic.twitter.com/IMgbJC85tV
— aytun çelebi (@aytuncelebi) February 20, 2019
Medyadan devam edelim. Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün yaptığı yeni bir araştırma, okurların en büyük değeri kendileriyle alakalı buldukları içeriklere veriyor. Journo’da bu rapordan hareketle yayınlanan analize göre, tıklanma sayılarına odaklanan bir haber merkezinin bu talebi karşılaması imkansız.
Marketing Türkiye’de 140journos ekibiyle yapılan bir röportaj var. “Türkiye’de medya tembel insanlarla dolu” spotuyla dikkat çeken röportajdan kısa bir bölüm: “İyi içerikler bence çok para etmeli. O alanda bir öncü gibi hareket ettiğimizi düşünüyorum. Benchmark yaratıyoruz. Kaşeler sürekli artıyor, kurumsallık geliyor. Alternatif medya çok dernek kafasıyla devam ediyor Türkiye’de. ‘Nereden para kazanacağız’ sorusunun cevabını bilmiyorlar. İçerik inanılmaz rastlantılarla ve özenle ortaya çıkan bir şey. Onu güzel işleyip ortaya koyduğunda alıcısı oluyor. ‘Bu adamlarda potansiyel var’ deyip gelen marka da oluyor.”
Diken’de de daha ilginç bir röportaj var. “Reality şovların perde arkası” başlığını taşıyan röportajın konuğu, Star TV ve FOX gibi kanallarda bu programların istihbarat şefliğini yapmış olan Ayfer Çalıkıran. Şu cümle özellikle dikkat çekici: “Türkiye’deki cinayetlerin çoğu plansız işleniyor. Failler, akraba ve hasımlar olduğu için çözülmeleri daha kolay oluyor.”
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), iletişim fakültesi öğrencilerine yönelik bir yarışma düzenliyor. Medyadaki çalışma koşullarını anlatan yazı, fotoğraf, video, karikatür gibi içerikler, TGS ve EFJ temsilcilerinden oluşan kurul tarafından değerlendirilecek ve birinciye bin 500 TL, ikinciye bin TL, üçüncüye 750 TL ödül verilecek. Detaylar şurada son başvuru tarihi 1 Mart.
Hemen her gün haberciliğin, gazeteciliğin öldüğüne dair analizler okuyoruz ama ilginçtir, geçtiğimiz yıl Kickstarter’da fon arayan haber projelerinin sayısında rekor kırılmış. Benzer yollar denemeyi düşünen varsa NewsLabTurkey’deki “Gazeteciler kitle fonlamasıyla projelerini nasıl finanse edebilirler?” başlıklı yazıya göz atabilir.
Anadolu Üniversitesi’nin ilgili bölümlerinden yeni mezun olmuş bir grup genç, ajans kurmak için Fongogo’da bir kampanya başlattı. Destek olmayı düşünen olursa detaylar şurada.
https://www.youtube.com/watch?v=9qX4Qt0qJhk
Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!
Yorumunuz: