Dünyada kendi uydusunu üretip uzaya gönderebilen 13 ülke, kendine ait bir uzay ajansı olan 72 ülke var. Ancak Kırgızistan bunlardan biri değil. Önümüzdeki iki yıl içerisinde Kırgızistan ilk uzay programına kavuşabilir. Bu program, yaşları 17 ila 25 arasında değişen 12 kadından oluşan bir ekip tarafından yürütülebilir.
Kırgız Uzay Programının ardındaki genç kadınlar, mühendislik ve yazılım öğrenip ülkenin ilk küp uydusunu (CubeSat) inşa ederek, cinsiyet rollerine karşı çıkmak istiyor. CubeSat, 150 bin Dolar’a üretilebilen minyatür bir uydu tasarımı. Bu program, gazeteci ve TED üyesi Bektour Iskender tarafından başlatılan ücretsiz uydu geliştirme ve robotik kursunun bir parçası. Iskender bu kursu, ülkesindeki genç kadınlara uydu yapmayı öğretmek için başlattı.
“Rol modeli olmak da uydu kadar önemli”
Kırgız Uzay Programının bir üyesi olan Kyzzhibek Batyrkanova “Ülkemizdeki kadınlar fiziksel ve ruhsal olarak güçlüdür. Tek yapmamız gereken kendimize inanmak ve dışarıdan destek bulabilmek. Bu programın amacı sadece uydu yapıp fırlatmayı öğrenmek değil. Kendi yeteneklerini keşfetmeye çekinen kızlara bir rol modeli olmak da aynı derecede önemli.” şeklinde konuştu.
Kırgız Uzay Programı 2017’nin Mart ayında başladı ve haftada iki kez toplanıyor. Ekibin toplandığı ofisin sahibi Kloop adlı medya şirketi, Asya’da feminist ve LGBTİ projelerin en büyük destekçilerinden biri olarak biliniyor.
Hedef ayda 2 bin 500 Dolar
Proje şu anda Patreon üzerinden kitle fonlaması aracılığıyla düzenli gelir toplamaya çalışıyor. Projenin farklı bölümlerine, Svetlana Savitskaya (uzaydaki ikinci kadın) ve Sally Ride (ilk Amerikan kadın astronot) gibi uzay çalışmalarında etkili olan kadınların adları verildi. Şimdiye dek 119 kişi projeye aylık toplam 1,102 Dolar vereceğini açıkladı. Hedef aylık 2 bin 500 Dolar toplamak.
Kırgız Uzay Programı hedefine ulaşabilirse, 2014’te Litvanya’nın ilk uydusunu üreten ekipten eğitim alacak. Ayda 5 bin Dolar toplanabilirse CubeSat üretmek için gerekli bileşenler satın alınacak. Aylık 10 bin Dolar toplanması halinde ise Kırgızistan’ın ilk uydusu Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek ve buradan yörüngeye yerleştirilecek.
Kırgızistan cinsiyet eşitliğinden oldukça uzak bir ülke. Geçtiğimiz yıl Reuters Kırgızistan’ı ‘aile içi şiddet, çocuk evliliği ve kız kaçırmaların sıkça görüldüğü bir ülke’ olarak tanımlamıştı.
Kırgız Uzay Programı, kısa süre içinde dünyanın dört bir yanından kadınların -ekonomik ve toplumsal şartlar ne kadar zorlu olursa olsun- uzaya giden yolda bize liderlik edeceğini gösteriyor.
Yorumunuz: