Bir edebi mecra olarak WhatsApp

Pocket Reading, kullanıcılarına WhatsApp üzerinden okuyabileceği, sadece 5 dakikalık mini hikayeleri ücretsiz sunuyor.

  • Leitura de Bolso, kitap okuma oranını azalttığı varsayılan akıllı telefonlardan intikamını ‘düşmanın silahıyla’ alıyor.
  • Pocket Reading, teknolojiye yatkın edebiyatseverler için hazırladığı özel hikayeleri mesajlaşma uygulaması WhatsApp üzerinden dağıtıyor.

‘Boş zamanlarımda kitap okurum’ klişesi artık sadece flörtlerde ve özgeçmişlerde kaldı. Zaman doldurmada gerçek hayattaki küresel ortak payda cep telefonları. Fakat kimi zaman saatlerimizi yiyen bu cihazlar bilgilenme ve haberdar olma adına her zaman garantili bir deneyim vaad etmiyor. Bu konuda ‘nispeten’ daha garantili hizmet sunan kitaplarsa dünyanın hemen her bölgesinde daha az tercih edilir hale geliyor.

Brezilyalıların yüzde 70’inin geçen sene tek bir kitap bile okumamış olmasından yola çıkan yayınevi Leitura de Bolso, akıllı telefon kullanımı ve kitap tutkusunu tek bir platformda toplamaya karar vermiş. Pocket Reading adlı hizmet kullanıcılarına WhatsApp üzerinden dağıtılan, okuması 5 dakikayı geçmeyen, ücretsiz mini öyküler sunuyor.

Kampanyanın yaratıcısı Isobar Brezilya ve Brezilyalı Yazar Mario Prata.  Hizmeti kullanmak için web sitesine adınızı ve telefon numaranızı bırakmanız yeterli. Ardından her Çarşamba yeni öyküleri bir WhatsApp mesajı olarak almaya başlıyorsunuz. Her hafta ayrı bir yazarın kaleme aldığı öyküler müzik, illüstrasyon ve videolarla destekleniyor.

BONUS BİLGİ: Leitura de Bolso’nun tam karşılığı olmasa da benzer bir hizmet Türkçe içerikle Bir Yudum Kitap tarafından sunuluyor. Sistemde üyeler her gün seçilen bir hikaye ya da romanın 5 dakikalık kesitlerine sabah 08:00’de aldıkları bir e-posta ile ulaşıyor.



9 yanıt

  1. meçhul yolcuoğlu (@spotbugger) avatarı

    Amirim bu konuda en ciddi adımı siz atabilirsiniz, mesela blog yazılarınıza yönlendirmek için WhatsApp mini bloglar yazın etkili olur diye düşünüyorum. darısını siz atın ambarı biz buluruz… ? ?

    1. Dünya Halleri avatarı

      Bunu düşüneceğim.

  2. Mustafa avatarı
    Mustafa

    bir yudum kitap servisine gördüğüm gibi kayıt oldum ve iki hafta boyunca her sabah kampüse giderken okudum neredeyse tüm hikayeler. Ama proje bana göre çok eksik ve hatalıydı,çünkü hep aynı tip eserlerden yazılar geliyordu. Genellikle hayatında çok başarısız olmuş,hep aşkı kovalayan ve aşk hayatında hep kaybeden tiplerin anlatıldığını farkettim sanki proje sahibinin zevkine göre gönderilmiş gibiydi hikayeler,ve maalesef mail alımını durdurdum. Keşke aynı projede farklı eserlerden mail alımı seçeneği olsa. Hala proje çok mantıklı geliyor ama benim gibi aşk,başarısızlık ve hikayeleri sevmeyenler için bi alternatifi olsa

    1. Sadullah avatarı
      Sadullah

      Mustafa Merhaba, hangi iki hafta olduğunu belirtir misin? Burada şeffaf şekilde o iki hafta boyunca paylaşılan eserlerin listesini yazalım, böylece diğer okurlar da karar versin. Çünkü yorumunu hayretle okuduk, söylediğin gibi bir durum olması mümkün değil. Bir kere mutlaka her hafta dünya edebiyatından eserlere, çok değerli yazarlara ve pazar günleri ise edebiyat dergilerine yer veriyoruz. Mutlaka hangi iki hafta olduğunun tarihlerini paylaşmanı bekliyoruz. Biryudumkitap proje sahibinin değil, proje ekibinin işi. Ayrıca her gün yüzlerce okurumuzun önerilerini de değerlendiriyoruz. Var ol.

  3. Umut avatarı
    Umut

    Bir mesajlasma servisinden hikayeler okumak çok anlamli gelmiyor.Gereksiz diye dusunuyorum.Whattsapp goruntulu konusmayi getirmeli bence.

  4. mertcan avatarı

    Türkiye’de buna benzer bir uygulama mevcut mobilden ziyade daha çok web ortamından günlük pasajlar ve hikayeler sunuyor : biryudumkitap.com.
    İncelemekte fayda var diye düşünüyorum.

    1. Dünya Halleri avatarı

      Haberi okumamış olabilir misiniz?

      1. mertcan avatarı

        Pardon bonus kısmını kaçırmışım. Emeğinize sağlık :)

Yorumunuz: