Haftanın Özeti: 68

8 – 14 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

Yazılım, donanım, bilim, teknoloji, uzay ve ötesi.

  • İlk olarak 19 Nisan 1965 yılında telaffuz edilen Moore yasası, bilişim dünyasının en popüler kavramlarının başında gelir. Mikroişlemci üreticisi Intel’in Kurucusu Gordon Moore‘un teorisine göre devre üstüne yerleştirilebilecek bileşen sayısı her 18 ayda bir iki katına çıkar. Kabaca bir tercümeyle işlemci kapasitesi / gücü her 18 ayda ikiye katlanır. O tarihten bu yana (Intel’in boynunun borcuna dönüşen) bu tez geçerliliğini korudu. Ancak görünen o ki denizin sonuna geldik. Nature dergisinde yayımlanan bir makaleye göre mevcut mühendislik ve imalat seviyesine rağmen 18 ayda iki kat gelişim artık mümkün değil. Dolayısıyla Intel en geç önümüzdeki ay Moore yasasının ölüm ilanını açıklamak zorunda kalacak.
Bu kadar gülecek ne vardı?
Bu kadar gülecek ne vardı?
  • İlk olarak 1915’te ünlü Bilimci Albert Einstein’ın ortaya attığı kütle çekimsel dalgalarının varlığı 14 Eylül 2015’te gerçekleşen iki gözleme dayanarak bu hafta ispatlandı. Gözlenen dalgalar 1,3 milyar yıl önce birbirinin içine çöken iki kara deliğin oluşturduğu büyük bir kara deliğe ait. Peki bu ne demek oluyor? En başta dünyanın oluşumunu başlatan Büyük Patlama’yı anlamamızı ve Einstein’ın kendisinden daha meşhur İzafiyet Teorisi‘ni doğrulamamızı sağlayacak bir gelişme olduğunu söyleyelim. Geri kalan ayrıntıları BBC Türkçe servisi derlemiş; okuyalım, öğrenelim.

  • ABD’de 8 Kasım 2016 tarihinde gerçekleştirilecek başkanlık seçiminde Barack Obama’nın yerini alacak yeni isim belli olacak. Her ne kadar gündemi Demokrat Parti Adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Parti Adayı Donald Trump işgal ediyor olsa da tam da ABD’ye yaraşan bir aday da mağrur duruşuyla taraftar toplamaya devam ediyor: IBM’in yapay zekası Watson! Şu ana kadar el attığı her işte kendisine rakip gösterilen her insanı ve makinayı alt eden Watson sitesindeki iddiasına göre ülkeyi yönetme adına vereceği kararlarda rakipsiz bir tutarlılığa sahip olabilir. Tamam; şimdilik bir parodi ama bir an için düşünelim… Ne dersiniz?

watsonwhitehouse

  • Watson ABD Başkanı olabilir mi bilemiyoruz fakat ABD Ulusal Trafik Güvenlik İdaresi Google’ın sürücüsüz aracını yöneten yapay zekanın kanuni olarak sürücü ehliyeti sahibi olabileceğini açıkladı. Başka bir deyişle bu (tür) araca sahip olanlarda ehliyet şartı aranmayacak. Kesinlikle ilginç.

5613cb02f0dc1e09f09abef9

  • Akıllı saat dünyasında adından bolca söz ettiren Samsung, farklılaşma adına sınırlarını zorlayan bir gelişmeye imza attı. Firmanın aldığı patentle yeni nesil akıllı saatlerini takan kişi damarlarından tanınacak ve cihazın fonksiyonları o kişinin tercihlerine göre özelleşecek.
  • Binghamton Üniversitesi tarafından geliştirilen bir sistem güvenliğin ön planda olduğu elektronik cihazlarda kullanıcı adı ve şifre yerine görsellere beynin verdiği tepkiyi baz alıyor. Deneylerde yüzde 100 tutarlılığa ulaşılmış durumda.
  • Asya’nın enteresanlıklarla dolu ülkesi (kapalı kutusu) Kuzey Kore devlet televizyonundan canlı yayınlanan bir roket fırlatışı gerçekleştirdi. Başarıyla tamamlanan tatbikatın ardından ABD, Güney Kore’ye savunma amaçlı roket engelleyici sistemler yerleştireceğini duyurdu (aşağıdaki videonun İngilizce dublajlısı da var ama sunucu hanımın kendinden geçişlerini orijinal halinde izlemenin yerini hiçbir şey tutmuyor. Anlamasak da biliyoruz ki ŞANLI KUZEY KORE ŞAKAYA GELMEZ!)

https://www.youtube.com/watch?v=fyhs13FhNZE

  • Göklerin tek hakimi Kuzey Kore Başkanı Kim Yong-un değil elbette. David Cote tarafından bir araya getirilen bir grup dünya dışı varlıkları gözlemek için ilk sivil ve bilgi paylaşımlı uydusunu uzaya fırlatmanın yollarını arıyor.
  • iPhone işletim sisteminin son sürümü cihazını yetkili Apple servislerinde tamir ettirmeyenlerin suratına kapitalizmin tokadını patlatıyor. Bu hafta medyaya yansıyan haberlere göre iPhone 6 kullanıcılarının ön yüzeyde yer alan (parmakizi okuyucuyu da barındıran) ‘home’ tuşunu değiştirmeleri halinde ekranda ‘Error 53’ (Hata 53) ibaresi çıkıyor ve telefon kullanılmaz hale geliyor. Büyük tepki toplayan uygulamanın sosyal medyada tetiklendiği ayaklanma işi hukuki mücadeleye kadar götürdü. PCVA adlı ABD’li bir hukuk firması 5 milyon dolar tazminat talebiyle firmayı mahkemeye verdi. Derdin dermanı aşağıda videoda (Tarafımızdan denenmemiştir. Sıradan kullanıcılar için imkansız bir yöntem olduğunu da kabul ediyoruz).

  • Bu hafta gündeme gelen bir habere göre Apple ürünleri başta olmak üzere birçok elektronik cihazın üreticsi Çinli Foxconn, Japon elektronik devi Sharp’ı 5,5 milyar dolara satın alıyor. Anlaşmanın bu ay sonunda tamamlanması hedefleniyor. Başarıyla sonuçlanırsa bu Japon elektronik tarihindeki en büyük yabancı satın alma olarak kayıtlara geçecek.
  • Güney Koreli Samsung’un piyasaya sürmek için gün saydığı Galaxy S7’nin bir özelliği daha sızdı: cihaz su geçirmez özellikte olacak.
  • LG’nin amiral gemilerini temsil eden G serisinin 21 Şubat’ta tanıtılması beklenen son temsilcisi G5’in çift ekrana sahip olacağı; ekranlardan birinin düşük enerji tüketen cinsten ve hep açık kalacağı ortaya çıktı.

LG_G5_Always_On_2-1900x700_c

  • Sanal gerçeklik (virtual reality / VR) konusunda sessiz adımlarla ilerleyen Apple’ın büyük bir sürpriz peşinde olduğu konuşuluyor. İddialara göre firma sanal gerçeklik ile arttırılmış gerçeklik (augmented reality / AR) dünyasını birleştirecek bir cihaz üstünde çalışıyor.
  • IBM’in geçen yıl başvurduğu bir patent beynimizi Google misali arama ve tarama sistemi üstüne kurulu. Bilişsel asistan olarak özetlenebilecek teknoloji hayata geçerse giyilebilir cihazlardan kişisel bakıma kadar geniş yelpazede bir dönüşümü tetikleyecek.
  • Gündeme daha çok e-ticaret yüzüyle gelen Amazon oyun geliştiricilere yönelik bir 3D oyun motorunu kullanıma sundu. Lumberyard adlı motor oyun bölümleri tasarlamadan karakter yaratıp canlandırmaya, ses miksajından yapay zeka kurgulamaya kadar bir oyun stüdyosundan beklenecek her türlü özelliğe sahip. Ücretsiz ve açık kaynaklı.

  • Japon bilimciler diyabet hastalarının kan şekeri ölçümünde kan verme ihtiyacını ortadan kaldıran devrimsel bir yöntem geliştirdi.
  • Kanserli hücreleri öldürerek hastalığı yenmek zor bir yöntem değil. Fakat mevcut yaygın tedavi yöntemlerinin çoğu bunu yaparken sağlıklı hücrelere de zarar vererek yan etkilere yol açıyor. Avustrya’da hizmet veren CNBP Laboratuvarı kanser hücrelerinin oksijenin yüksek enerjili bir formuna karşı savunmasız olduğunu keşfetti. Bu bileşeni hasta bölgeye zarar vermeden taşıyabilme sorunuysa X ışınlarıyla çözüldü.
  • George Washington Üniversitesi’nde geliştirilen yeni bir sistem açık yaralarda enfeksiyona bağlı bakteri oluşumunu saniyeler içinde tespit edebiliyor.
  • Dünyanın ilk biyonik dizbağı bu hafta kullanıma sunuldu. Özellikle koşucuların sıkça karşılaştığı diz rahatsızlıklarına çözüm sunacak diz desteği Kanadalı Spring Loaded Technology adlı firma tarafından geliştirildi. Levitation adlı cihaz bacak kaslarınızın güç ve direncini arttırıyor. Fonlama sürecinde 1.450 dolarlık fiyatı piyasaya çıktığında 2.500 dolar olacak.

  • Pieter Smakman’ın geliştirdiği 3D tarayıcı cihaz vücudunuzun sadece belirli bir bölgesini tarayarak oraya özel aksesuar ve takılar geliştirebiliyor.
  • Dünyanın tartışmasız en uzun süredir devam eden deneyi ABD / Michigan’da devam ediyor. 1879’da Dr. William James Beal tarafından Michigan Devlet Üniversitesi kampüsünde gizli bir noktaya 20 şişenin gömülmesiyle başlayan deney 137 yıldır sürüyor. Deneyde rutubet ve tohum barındıran 20 adet dar ağızlı şişe ters (içine su girmeyecek şekilde) toprağa gömülmüş. Deneyin amacı bir tohumun kaç defa mahsul verebileceğini tespit etmek. Şu ana kadar 20 şişeden sadece 6 adedi bulunup ölçülebilmiş.

image

  • Bu hafta flaş belleklerin yoğunluğu ilk defa geleneksel sabit diskleri geride bıraktı. Coughlin Associates tarafından paylaşılan bilgilere göre Micron firması Intel ile ortak geliştirdiği yeni nesil 3D NAND belleğinde inç kare başına 2,77 terabit (2,77Tbpsi) bilgi sığdırmayı başardı. Sabit disklerde bu oran 1,3 terabit seviyesinde.

astc-and-flash-roadmap-100643659-orig

  • Mobil cihazların yaygınlaşmasına paralel altın çağını yaşayan işlemci üreticisi Qualcomm’un Snapdrogon Wear 2100 kodlu yeni serisi gelecek dönemde göreceğimiz akıllı saatlere birçok yeni özellik katacak. Bluetooth ve wifi erişim sunan platform bir telefona bağlanma ihtiyacı duymadan müzik dinleme, çağrı yapma ve cevaplama, mesaj yollama gibi birçok işlemi tek başına yürütebilecek.

snapdragon_wear-layered-smartwatch-feature

  • 16 ay süren bir geliştirme sürecinin ardından ABD’li havacılık şirketi Boeing, ABD Hava Kuvvetleri ve ticari havayolları için yeni bir yakıt hücresi geliştirdi. ‘Dönüşebilir katı oksit kayıt hücresi’ adı verilen hidrojen temelli teknoloji, enerjiyi yenilenebilir halde depoluyor. Böylece sıfır karbon salınımıyla elektrik üretebiliyor.
  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.
Etiketler:

13 Yorum

  • Sürücüsüz arabalar için harcanan emeği çok takdir etsem de neden üzerinde bu kadar çalışıldığını anlamıyorum. Bu konudan da bahsedebilir misiniz bir ara? Sürücüsüz arabalar neden gereklidir?

    • İmalat sektörü için robotlar neyse ulaşım, seyahat, lojistik için de sürücüsüz araçlar o anlama geliyor; dolayısıyla ÇOK önemli. Sürücülerden arınmış araçlar bireyler adına daha ucuz, güvenli, konforlu ve çok fonksiyonlu olacak. Toplu taşıma bile ‘toptan’ değişebilir. Ticari dünyada insana bağlı hata, gecikme ve verimsizlik gibi sorunları ortadan kaldıracak.

      Bunlar sadece mevcut sorunlarımızı düzeltme safhaları. Bir de onlarla hayatımıza girecek yeni şeyleri düşünmek gerek. Örneğin cep telefonları her yerden iletişim kurabilmemizi sağladı fakat bugünün telefonlarıyla yapabildiklerimiz arasında iletişim çok küçük ayrıntıya dönüştü.

  • Hayirli pazarlar hocam 68 haftadir yazdiklarinizla her pazar mesud oluyorum emeginize saglik :) Yalniz Ozetler haricindeki su hafta icindeki haber basliklarindan dolayi gecmis Haftalarin Ozetleri arada kaynamakta Haftalik Ozetleri yukarida Home,Arsiv,Hakkinda sekmelerinin yaninda gormek cok guzel olur

  • Serdar Bey bir şey dikkatimi çekti. Hem mobilde hem de masaüstünde bu sorunu yaşıyorum. Search kısmına “Haftanın Özeti” yazdığım zaman çıkan arama sonuçlarında son iki haftanın özeti çıkıyor, üçüncü sırada ise 40’lı haftaların özetleri çıkıyor. Yani 5 hafta öncesinin özetine ulaşamıyorum. Sitede haftanın özetleri için ayrı bir alt başlık açarsanız çok güzel olur. Bunun yerine arama sonuçlarını yeniden eskiye doğru sıralatabilirseniz o da işimizi görecektir. Paylaşımlar için teşekkürler.

  • Serdar bey, Uğur Dündar’ın o fotografını kullanmanız pek şık olmamış maalesef…

  • Sayın amirim,

    Dünya halleri resmen teknoloji, kültür, finans gibi başlıklar çerçevesinde haber aldığımız çok güzel bir mecra, ve bu konularda gerçekten elimiz ayağımız oldu. Bir yandan bizi biraz tembelleştirirken diğer yandan linklerin birbiri ardına gelmesi ile yeni linklere yönlendirerek daha da araştırmaya ve okumaya itiyor. (Bunu çok seviyorum).

    Diğer yandan (başka arkadaşlar sormuş ve cevaplanmış olabilir) site farklı bir hal alacak mı konusunda da meraklıyım. Örnek vermek gerekirse bir webrazzi veya mashable gibi olur mu veya böyle bir düşünceniz var mı?

    Teşekkürler,

  • Kıvanç Tatlıtuğ banka reklamlarında oynayarak kapitalizmi körüklüyor, refahın yüksek faizli banka kredilerine dayandığını belirtiyor. sempatisini ve fiziğini kullanarak halka sübliminal mesajlar veriyor. Elbette parasıyla oynuyor, direnişçilerde öldürüyor, beden işçileri, uyuşturucu satıcıları, organ mafyası, silah tüccarları, insan kaçakçılarıda para karşılığında işlerini yapıyor. Algı oyunları üzerinde nice beyinler hackleniyor. Size bu konuda GARANTİ verebilirim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği