Bir Küba icadı: USB bellekte internet

Siber karnesi pek parlak olmayan Küba internet ile resmi yollarla tanışmaya karar verdi. Peki şimdiye kadar işler nasıl yürüyordu?

Haber Özeti

Tam Sürüm

2014’te Küba’yı ziyaret eden Google Başkanı Eric Schmidt özgür ve açık bir internet için lobi faaliyetlerinde bulunmuştu. Bu kapsamda mıdır bilinmez ama devrim lideri ağabeyi Fidel Castro’nun ardından yönetime geçen Küba Devlet Başkanı Raul Castro, son dönemlerde internet erişiminin yaygınlaşması konusunda önemli adımlar atmış, fiber optik kabloların kurulumuna ve 100’ü aşkın internet kafenin açılmasına ön ayak olmuştu.

Bu iyi niyetli çabalara rağmen Küba’nın genel internet karnesi hala pek parlak değil. 11 milyon 200 bin nüfuslu Küba’da halihazırda vatandaşların sadece yüzde 3’ü internete erişimine sahip. Genişbant internet için ödemesi gereken bedel de çok yüksek. Bazı halka açık alanlarda internet erişimi var ancak aylık gelir göz önüne alındığında yine oldukça pahalı. Diğer yandan 17’si Başkent Havana’da olmak üzere 58 ücretsiz kablosuz erişim noktası bulunuyor. 150 bin Kübalı neredeyse her gün bu noktaları kullanıyor.

Bütün bu internet kıtlığına rağmen (haftalık özetleri takip edenlerin gayet iyi bildiği şekilde) bir yandan da Airbnb; hatta tamamen yüksek kapasiteli internete ihtiyaç duyan Netflix, Hulu, Spotify gibi hizmetler ardı ardına Küba’da hizmete girdiğini açıklıyor.

Ülkede veri iletişimi çoğunlukla harici belleklerin takasıyla gerçekleşiyor. Bunun için kurulmuş gayrıresmi bir gönüllü birliği var. Tek bir noktadan çekilen (elbette korsan) film, dizi, oyun, mobil uygulama ve benzeri popüler belgeler ülkenin dört bir yanına bu gönüllüler tarafından USB bellekler üstünde dağılıyor. Böylece internet ağına ihtiyaç duymadan ‘paket’ adı verilen güncel veriler haftalık periyodda dolaşıma giriyor. Bu ‘paketçilere’ sipariş vermek de mümkün.

Bu garip durumu düzeltebilecek müjdeli bir haber bu hafta geldi. Küba yönetimi Başkent Havana’da iki bölgeye geniş bant internet erişimi sağlayacağını duyurdu. Hükümet ayrıca bu servisin kafe, bar ve restoranlarda da yer alacağını ekledi. Küba’nın -ulusal- telekom operatörü Etecsa fiber altyapısınıÇinli Huawei ile kuracak. Projenin başlangıç tarihi ve fiyatları konusunda henüz bir bilgi yok.

Etecsa’nin Genel Müdürü Odalys Rodriguez del Toro, 2016’da ortak internet kullanım alanlarını iki katına çıkartmayı hedeflediklerini söylüyor. Amerika Birleşik Devletleri de bu proje için Küba’yı cesaretlendirerek 50 yıl süren düşmanlıklarından bir tuğla daha eksiltmek niyetinde (bu kapsamda ABD Başkanı Barack Obama’nın Küba’yı ziyaret edeceği de -inanması hala zor gelen- söylentiler arasında).

Özetle: beterin beteri var (ama yine de ‘viva la revolución!‘).

Amerika ve Küba arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması, Küba’da internete erişimin güçlendirilmesi için girişimleri de tetikledi. İnternete sadece kamuda ve iş yaşamında izin veren Küba'da ilk internet kafe 2015 yılında açılmıştı. Ülkenin internet erişimi tek bir noktadan çekilip USB belleklerle dağılan paketlerden oluşuyor.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği