E-spor’da parsayı Çin topluyor

E-spor yıllar içinde geliştikçe, ödül paraları arttı ve oyunlar devam etti. Şimdilerde ise e-sporlar günümüzün fenomeni haline geldi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

E-spor yıllar içinde geliştikçe, dünya genelinde oyuncu temsilciliği de yükselişe geçti. Ödül paraları arttı ve oyunlar devam etti. Şimdilerde ise e-sporlar günümüzün fenomeni haline geldi.

Unibet‘in ‘E-spor Şampiyonları’ adını verdiği araştırma oyuncuların kazançları, oyunlar için ödül paraları ve ülke katılımları da dahil olmak üzere, yıllar boyunca toplanan verilerin görselleştirilmesiyle, değişen ve büyüyen e-spor’un şu andaki durumunu ortaya koyuyor. Araştırma, katılımın en yüksek olduğu ülkelerdeki en popüler oyuncu ve takımların verilerini içeriyor. Ayrıca grafikler internetten canlı yayınların başlamasıyla beraber izleyenlerin ne kadar büyüdüğünü de gösteriyor. (Twitch 2011’de, Youtube’un canlı yayın özelliği de 2012’de piyasaya çıkmıştı).

Rekabet geliştirdi

E-spor’un gelişmesi, yüz milyonlarca insanın rekabete dayalı oyunları izlemesiyle gerçekleşti. Bunun bir sonucu olarak da 2015’te yaklaşık 5 bin turnuva düzenlendi. 2016 yılında bu sayı 3 bin 900’e düştü. Nitekim geçen sene turnuvalarda düşüş yaşansa da 2017 için verileceği tahmin edilen 150 milyon Dolarlık ödül ile, ödül parasının daha önce hiç olmadığı kadar yükseldiği söylenebilir.

‘E-spor Şampiyonları’ araştırması, en tepede yer alan sekiz ülke ve oyuncularının kazançlarına göre düzenlendi. ABD’nin oyuncu kadrosu, araştırmaya katılan diğer ülkelerin oyuncularından yaklaşık üç kat fazla olsa da kazanç açısından 2014’ten beri Çin’in epey gerisinde kalıyor.

Ödül miktarı yüksek

Ödüller de inanılmaz iştah kabartıcı: örneğin Dota 2, kitle fonlamasının da kayda değer katkılarıyla, yıllar içinde ödül olarak 90 milyon Dolar’ı aşan bir meblağı dağıttı. Nitekim Dota 2 oyuncuları ‘en çok kazanan ilk 100’ içinde, 29’u Çin’den olmak üzere 71 kişiyi bulunduruyor. Çinli takımlar son üç turnuvada birinci, ikinci veya hem birinci hem ikinci olarak sadece bu şekilde 18 milyon Dolar’ı aşan bir kazanca ulaştı.

 

Oyuncular çok genç

Bu oyuncuların çoğu da oldukça genç. Örneğin; 2016 Uluslararası Dota 2 Turnuvası kazananlarının üçü de 21 yaşın altındaydı. 

E-spor oyuncuları içinde bu şaşırtıcı bir durum değil.

Gerçekten e-spor’dan çok para kazanmak isterseniz biraz daha zaman geçirmeniz gerekli. Çünkü oyuncular en çok parayı genellikle 25 yaşında kazanıyor. Ayrıca oyuncu sayısına göre en popüler e-spor Counter-Strike: Global Offensive, turnuva katılımına göre en popüler oyuncu Jason “Mew2King” Zimmerman ve nüfusuna oranla en çok profesyonel katılımcıya sahip ülke İsveç.

Kaynak: Mashable

E-spor yıllar içinde geliştikçe, dünya genelinde oyuncu temsilciliği de yükselişe geçti. Ödül paraları arttı ve oyunlar devam etti. Şimdilerde ise e-sporlar günümüzün fenomeni haline geldi. Unibet'in 'E-spor Şampiyonları' adını verdiği araştırma oyuncuların kazançları, oyunlar için ödül paraları ve ülke katılımları da dahil olmak üzere, yıllar boyunca toplanan verilerin görselleştirilmesiyle, değişen ve büyüyen e-spor'un şu andaki durumunu ortaya koyuyor. Buna göre ödüller yüksek, kazanmak isteyene kapı açık ve Çin borsayı elinde bulunduruyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği