Antibiyotik dayanıklılığına karşı mücadelede yeni test

Çalışma, 2015 ve 2016 yıllarının kış aylarında akut solunum yolu rahatsızlığı olan 720 hasta üzerinde test edildi.
Bilimciler doğru tedaviye erişimi hızlandıracak, antibiyotik direnciyle mücadelede yardımcı olacak ve gribi bir saatte teşhis edebilecek bir test geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bilimciler doğru tedaviye erişimi hızlandırmak için antibiyotik direnciyle mücadelede hızlı bir hamlede bulunacak ve gribi bir saat içinde teşhis edebilecek bir test geliştirdi. Southampton Vakfı Hastanesi güvencesi altında yapılan testler belirli virüslerin (hızlıca) izole edilebileceği ve hastalara 60 dakika içinde doğru tedavinin uygulanabileceğini gösteriyor.

Genellikle bu tür işlemler bir haftaya yakın sürüp binlerce hastaya gereksiz yere antibiyotik verilmesine ve o kişilerde ilaç direnci gelişmesine sebep oluyor. Ayrıca grip bulaşan ve antiviral ilaç verilmesi gereken hastaların onlardan mahrum bırakıldığı belirtiliyor. Bulaşıcı hastalıklar konusunda danışmanlık yapan Doktor Tristan Clark‘ın görüşü ‘akut solunum rahatsızlığı ile hastaneye gelen herkesin, bu ‘hastalara yakın bölgede ya da hastaların bulunduğu yerde yapılan’ testi (point-of-care testing) hastane kapısından geçtiği anda yaptırması’ gerektiği yönünde. Çünkü ‘bu test kişilerde hangi tür virüsün olduğunu, kişilerin izole edilip edilmemeleri gerektiğini ve kendilerine antiviral ilaçlar verilmesiyle ilgili önemli noktaları’ belirtiyor. Hastalığa hızlıca müdahale edilmesini sağlayan test, antibiyotik direnci ile savaşta önemli bir rol oynayabiliyor. Clark antibiyotiklerle ilgili olarak da “Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde etkili olup soğuk algınlığı veya grip virüsü gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde etkili olmasa da sıklıkla antibiyotik veriliyor,” dedi.

Çalışma geliştiriliyor

NIHR Southampton Biyomedikal Araştırma Merkezi ile geliştirilen çalışma, 2015 ve 2016 yıllarının kış aylarında akut solunum yolu rahatsızlığı olan 720 hasta üzerinde test edildi. Hastaların yarısı bu teste tabi tutulup sonuçları doktorlarına verilirken hastaların kalan yarısına da standart prosedür uygulandı. Bu testin yapıldığı hastaların akciğerleri için daha hızlı bir şekilde doğru tedaviyle buluştuğu belirtilirken sonuçlar çevrimiçi olarak Lancet Respiratory Medicine isimli dergi tarafından yayımlandı. Buna ek olarak, testin yapıldığı grupta grip olan hastalar yan odada izole edilip, müdahale süresi  hızlandırıldı. Bu hastalarda, standart bakım prosedürünün uygulandığı kişilere göre daha erken ve yoğun bir tedaviye başlandı.

2015 yılında ise Southampton’daki denemelerin sonucunda sağlık görevlileri, o kış kullanılan grip aşısının işe yaramadığı konusunda uyarılmıştı. Çünkü solunum yolu hastalıklarıyla birlikte hastaneye başvuran hastaların büyük bir kısmının aşı tarafından engellenemeyen bir gripten muzdarip olduğu ifade edilmişti.

Kaynak: Telegraph

Bilimciler doğru tedaviye erişimi hızlandırmak için antibiyotik direnciyle mücadelede hızlı bir hamlede bulunacak ve gribi bir saat içinde teşhis edebilecek bir test geliştirdi. Southampton Vakfı Hastanesi güvencesi altında yapılan testler belirli virüslerin (hızlıca) izole edilebileceği ve hastalara 60 dakika içinde doğru tedavinin uygulanabileceğini gösteriyor. NIHR Southampton Biyomedikal Araştırma Merkezi ile geliştirilen çalışma, 2015 ve 2016 yıllarının kış aylarında akut solunum yolu rahatsızlığı olan 720 hasta üzerinde test edildi. Hastaların yarısı bu teste tabi tutulup sonuçları doktorlarına verilirken hastaların kalan yarısına da standart prosedür uygulandı. Bu testin yapıldığı hastaların akciğerleri için daha hızlı bir şekilde doğru tedaviyle buluştuğu belirtilirken, buna ek olarak, testin yapıldığı grupta grip olan hastalar yan odada izole edilip, müdahale süresi  hızlandırıldı. Bu hastalarda, standart bakım prosedürünün uygulandığı kişilere göre daha erken ve yoğun bir tedaviye başlandı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği