Haftanın Özeti: 127

27 Mart - 2 Nisan 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından haksız rekabet gerekçesiyle çevrimiçi rezervasyon portalı [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Booking.com’a açılan dava sonucunda sitenin Türkiye ile ilgili faaliyetlerinin durduruldu.[/inlinetweet] Karardan Booking.com’un Türkiye’deki iş ortakları da etkilendi. Booking.com sitesine girip rezervasyon yapmaya çalışanlar artık Türkiye’den hiçbir tesise ulaşamıyor. Şirketten yapılan açıklamada, kararın temyize götürüleceği belirtildi.

Cuma günü yaşanan bir kazada Uber’in otonom aracının yan yatmasının ardından şirket Arizona’daki otonom sürüş operasyonlarını durdurma kararı aldı. Yetkililer trafikteki bir aracın, Uber’in otonom aracının geçiş üstünlüğünü dikkate almayarak kazaya sebep olduğunu bildirdi. Dolayısıyla Uber‘in hatalı olmadığı anlaşıldı. Ancak Uber, kazadan bağımsız olarak son dönemde otonom sürüş projesinde ilerleme kaydetmekte zorlanıyor (şirket ayrıca Danimarka’daki yeni taksi yasasından ötürü ülkedeki operasyonunu sonlandırmaya karar verdi).

Çarşamba günü alınan bir kararla Uber’in deneme aşamasındaki, yolcusuz araçlarının yeniden San Francisco yollarına döneceği, Pittsburgh şehrinde çalışan ve yolcu taşıyan Uber araçlarının ise bir süre daha kontrol altında duracağı ifade edildi.

Tesla’nın Kurucusu ve CEO’su [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Elon Musk, insan beynini bilgisayarlarla birleştirmek için Neuralink adlı bir şirket kurdu.[/inlinetweet] Neuralink, Elon Musk’ın ‘nöral bağ’ olarak adlandırdığı teknolojiyi geliştirecek. Bu teknoloji, insanların beynine küçük elektrotlar yerleştirerek düşünceleri başka bir cihaza aktarmayı ya da yeni düşünceler indirmeyi sağlayacak.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Amazon, Ortadoğu’nun en büyük e-ticaret sitesi Souq.com’u satın aldığını resmi olarak duyurdu.[/inlinetweet] Yayınlanan bültende, Amazon’un bu hamleyle küresel anlamda daha hızlı büyümeyi planladığı ve özünde Souq.com ile aynı DNA’lara sahip olduğu belirtiliyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter’ın canlı yayın ayağı Periscope’a, Türkiye’den erişim engellendi.[/inlinetweet] Periskop İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri adlı bir şirketin Periscope’a açtığı marka davasını kazanması sonucunda alınan kararın ardından Twitter Türkiye’ye özel Scope markasıyla hizmet vermeye başladı.

Hoşumuza gitse de gitmese de Facebook’un siyaset üzerinde bir etkisi var. Her ne kadar Mark Zuckerberg bu etkiyi azaltmaya çalışsa da sitede yer alan yalan haberlerin yükselişi, insanların görüşlerinin etkilenmesine sebep oluyor. Yakın dönemde Zuckerberg de sitenin politik etkisini kabul etmeye başladı ve Pazartesi günü bu alandaki en etkili özelliğini kullanıma sundu. Şimdilik sadece ABD’li kullanıcılara sunulan özelliğin adı Town Hall (Belediye Binası). Amacıysa Facebook kullanıcılarının yerel yöneticilere doğrudan ulaşmasını sağlamak.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple, Çinli Shenzhen Baili adlı üreticiyle aralarında bulunan patent davasını kazandı.[/inlinetweet] Davacı Shenzhen Baili tarafından yapılan suçlama iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın kendi ürünleri olan 100C modelinin tasarımını kopyaladığı yönündeydi. Ancak Pekin Fikri Mülkiyet Ofisi bu iddianın gerekçesi bulunmadığını ve telefonunun iPhone tasarımlarından kolaylıkla ayırt edilebileceğini tespit ederek, Apple’ın lehine karar verdi.

Düşünceler bu kararın ardından araları hiç iyi olmayan Çin ve Apple’ın normale dönebileceği yönünde.

İngiltere / Westminster’da yaşanan terör saldırısının arkasındaki Khalid Masood’un popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp ile haberleştiğinin ortaya çıkmasının ardından İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, tüm kriptolu mobil mesajlaşma uygulamalarına istihbarat servisleri tarafından erişim izni olması gerektiğini söyledi.

Geçen sayıda değindiğimiz, Apple’ı kullanıcıların bilgilerini elde ettiklerini söyleyerek tehdit eden hacker’lar ile şirketin başı dertte. ‘Suç Çetesi’ fidye olarak istedikleri Bitcoin’leri almazlarsa milyonlarca kullanıcıya ait iPhone, iPad ve Mac’in içindeki verileri uzaktan erişimle sileceklerini söylüyor. Hacker’ların kullanıcı şifrelerine önceden hack’lenen internet siteleri sayesinde ulaştığı biliniyor. 250 milyon hesaba eriştiklerini iddia Turkish Crime Family (Türk Suç Çetesi) lakaplı Londralı hacker grubu, fidyeyi ödemesi için şirkete 7 Nisan’a kadar süre verdi.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Çevrimiçi parola yöneticisi LastPass ciddi bir güvenlik açığı ile karşı karşıya.[/inlinetweet] Oldukça gelişmiş ve benzersiz bir saldırıya maruz kaldığını açıklayan site, sorun çözülünceye kadar kullanıcılarının hizmetlerini kullanmaktan kaçınmasını tavsiye etti.

Polis, Tinder’da en az üç Thai Havayolu hostesini kullanarak erkekleri kandıran iki kişiyi arıyor. Suç Önleme Bölümü (CSD) yetkilileri THAI’de çalışan ve isimleri verilmeyen iki hostesin bu konuyla ilgili şikayetçi olması üzerine soruşturma başlatıldığını belirtti. Kimliği bilinmeyen bir ‘kurban’, Tinder‘a kaydolduğunu ve ulusal taşımacılık alanında çalıştığını iddia eden güzel bir kadınla karşılaştığını söyledi. Şüpheli şahsın yurtdışında olduğu bir gün kredi kartını kaybettiğini belirtip kendisine 15 bin Baht borç vermesini istediğini ve para transferinin ardından bir daha kendisiyle iletişime geçmediğini iddia eden kişi durumu arkadaşlarına ve polise anlattı. (Bu arada uygulamanın web arayüzü de bu hafta hizmete girdi).

Facebook sahte içerik sorununu çözmek için haberlerin doğruluğun denetleyen bir kuruluşla anlaşmasının ardından bu tip haberler konusunda kullanıcıları uyarmaya başladı. Artık söz konusu haberlerin altında sahte olabilme ihtimaline karşın okuyucuyu uyaran bir metin ve sembol bulunuyor.

Snapchat’in en popüler özelliklerinden birisi olan Stories (Hikayeler) özelliğini önce Instagram’a ardından Whatsapp ve Facebook Messenger’a taşıyan Facebook, şimdi de kendi uygulamasına bu özelliği ekledi. 24 saat içinde silinen fotoğraf ve videolardan oluşan hikayeler, yeni güncelleme ile birlikte Facebook’un Android ve iOS uygulamalarına geliyor. Güncellemenin ardından kullanıcılar Facebook’a girdiklerinde ekranın üstünde, tıpkı Instagram’da olduğu gibi, Hikayeler için ayrılmış bir alan görecek.

Buralar hep ‘Stories’!

Popüler anlık paylaşım uygulamasının ana şirketi Snap, halka açılmasının ardından geçtiğimiz ay yatırımcılarının yüzünü güldürmüştü. Ancak [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Snap’in 2017’de 2 milyar Dolar zarar edeceği tahmin ediliyor.[/inlinetweet] Ayrıca uzmanlar şirketin 2021 yılına kadar kar etmeyeceğini savunuyor.

Kısacası Snapchat ciddi oranda zarar ediyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter, canlı yayın özelliği Pericope’a 3 yenilik getirdiğini açıkladı.[/inlinetweet] Yeniliklerden ilki Twitter’ın ‘Canlı Yayın’ında direkt olarak video oynatma özelliğinin getirilmiş olması. Diğer bir yenilik, Periscope için analiz gösterge tablosu yayımlanmaya başlaması. Video sahipleri bu sayede yayınlarının ne kadar izlendiğini detaylı şekilde takip edebilecekler. Son olarak da Twitter’da yeni bir hareketlilik sekmesi yayımlanmaya başladı.

Twitter bir süredir kullanıcılarının daha uzun tweet’ler atabilmesi için yapılacak değişiklikler üzerine çalışıyor, ancak platformun imzası sayılan 140 karakter fikrine zarar vermeden bunu yapmanın yolunu bulmuş değil. Bu kapsamda [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Bundan böyle @ işaretiyle mesajlara eklenen kullanıcı isimleri (mentions) Twitter’ın 140 karakter sınırlamasının içinde yer almayacak.[/inlinetweet] Kimi kullanıcılar ise bunun çok sayıda kullanıcıyı içine alan spam türü bir iletişim alışkanlığını tetikleyeceğinden endişeli.

Böylece cevabın kendisi için daha fazla yer kalacak.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Telegram sesli arama özelliğini Batı Avrupa’da hizmete soktuğunu duyurdu.[/inlinetweet] Tamamen güvenli ve hızlı sesli arama özelliği, yapay zeka sayesinde bağlantı ve paket detaylarını öğrenerek aramaların kalitesini artırmak adına parametreleri optimize ediyor.

Çok yakında dünyanın geri kalanı da bu özellikten faydalanmaya başlayabilecek.

Google’ın, Şubat ayında Play Store’daki uygulama ve oyunların geçici olarak indirime girmesine izin vermesinden bu yana pek çok güzel fırsatlar sunuldu. Belki de bu fırsatları daha fazla göz önüne çıkarmak için [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google, Play Store uygulamasına ‘Haftanın Fırsatı‘ sekmesini ekledi.[/inlinetweet] Bu sekmeye, uygulamalar sayfasını aşağı doğru kaydırılarak ulaşılıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Spotify, MightyTV’yi satın aldı.[/inlinetweet] Şirketin Kurucusu ve CEO’su Brian Adams, Spotify’a Teknoloji Bölümünün Başkan Yardımcısı olarak katılacak. MightyTV‘nin Spotify’a katkısı özellikle reklam ve pazarlama alanlarında olacak. Spotify, pazarlamanın kişiselleştirilmesi ve reklam teknolojileri konusunda uzmanlaşmış olan MightyTV ekibinin çalışmalarının, kendi reklam anlayışları ile birebir örtüştüğünü ve bu birlikteliğin Spotify deneyimine büyük katkısı olacağını düşünüyor.

MightyTV, her kullanıcıya özel öneriler geliştiren bir video izleme ve paylaşma platformu idi.

Indiegogo’da fon toplayan Travis adlı cihaz dünyada en çok kullanılan 80 dili konuşabilen kişisel bir çevirmen. Travis gündelik sohbetlerden iş görüşmelerine kadar her konuda çeviri yapabiliyor. İki saniyeden kısa sürede tercüme edebilen cihaz sayesinde aynı dili konuşmadığınız insanlarla anlaşabilmeniz mümkün. 199 Dolar

Sideways Dictionary‘ teknoloji terimlerini açıklamak amacıyla tanımlar yerine benzetmeleri (analoji) kullanan bir çevrimiçi sözlük. Sadece İngilizce olan veritabanı (en azından şimdilik), eğer toplumun teknolojiyi daha iyi anlaması sağlanırsa, teknolojinin herkes için daha kullanışlı hale getirilebileceği fikrini savunuyor. Siteye üye olarak terim açıklamalarına katkıda bulunmak mümkün.

JrStartup, Açı Lisesi 10. Sınıf öğrencileri tarafından yürütülen ve lise öğrencisi girişimcilere yatırımcı bulma yolunda destek olmayı hedefleyen bir proje. Yenilikçi fikirlere sahip lise öğrencilerinin projelerini değerlendirmeye alacak JrStartup, internet sitesi üzerinden yapılacak başvurular arasından en iyi 10 projeyi seçerek proje sahiplerinin pazarlamacı ve ürün geliştirici ekiplerle buluşmasını sağlayarak fikirlerini geliştirmesine yardım edecek.

JrStartup lise öğrencilerine startup deneyimini yaşatarak girişimcilik hakkında daha fazla bilgi edinmelerini amaçlıyor.

Genç Yatırımcı Yoav Anaki, kişisel blog’unda, girişimcilere yönelik içeriklerin ticarileşerek, basma kalıp tekrarlara dönüştüğü konusundaki rahatsızlığını dile getirdiği bir yazı yayımladı. Anaki yazısına, takip etmeyi tercih ettiği YouTube kanallarından oluşan bir liste de ekledi. Anaki’nin tavsiye ettiği kanallar arasında Y Combinator, How to Start a Startup, Columbia Business School, Minutephysics ve Flux gibi farklı alanlardan örnekler yer alıyor.

Bu kanallara bir nevi ‘girişimciler için video rehberler’ diyebiliriz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği