Haftanın Özeti: 127

27 Mart – 2 Nisan 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Yeşilçam’ın usta Oyuncusu Halit Akçatepe hayatını kaybetti. [/inlinetweet]Uzun süredir sağlık sorunları yüzünden tedavi gördüğü bilinen Akçatepe’nin ölüm sebebinin kalp krizi olduğu belirtildi.

Büyük şehirlerin illeti hava kirliliğinin en büyük sebeplerinden birisi trafikteki araçlar. Bu sebeple Hindistan’dan bir girişim, bu soruna yeni bir çözüm geliştirdi. Üretilen yeni cihaz araçların egzozuna takılıyor ve buradan atmosfere yayılan karbonun yüzde 95’ini topluyor. Graviky Labs adlı girişimin geliştirdiği Kaalink adlı bu cihaz topladığı karbonu mürekkep haline getiriliyor ve markör kalem üretiminde kullanılıyor.

The Best Art, bir insan (Nicole He) ve bir bilgisayar (Macbook Air) işbirliğinin süregelen sanatsal çalışması. Bilgisayar, kullandığı algoritmayla evreni sorgulayarak herhangi bir zaman dilimdeki en iyi sanat ürününü objektif şekilde buluyor. Ortak çalışmanın insan bileşeni de bilgisayara gerekli komutları veriyor. The best art web sitesinin, Mayıs ayı başına kadar her hafta bu şekilde belirlenen birkaç projeyi paylaşması planlanıyor.

Bob Dylan, geçtiğimiz yıl kendisine layık görülen Nobel Edebiyat Ödülü’nü Stockholm’deki akademi üyelerinden teslim aldı. ABD’li şarkıcıya bu ödül Ekim ayında verilmiş ancak Dylan ödül törenine katılmamıştı. Madalyanın yanı sıra verilen 8 milyon İsveç Kronu (3,26 milyon Lira) değerindeki para ödülünü de alabilmek için Dylan’ın bir Nobel dersi vermesi gerekiyor. Ancak 75 yaşındaki sanatçı bugüne kadar bunu gerçekleştirmedi.

Wu-Tang Clan isimli hip-hop topluluğunun üyesi Raekwon, yeni albümü için Subpac isimli giyilebilir bas sistemi üreticisiyle ortaklık kurdu. ABD’li rapçi yedinci albümü The Wild adlı yelek ile dinleyicilerine ilginç bir tecrübe sunmayı hedefliyor.

Avustralya’da yaşayan Ressam [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Joshua Smith, kentsel alanların ihmal edilen hallerine odaklandığı bir minyatür maket serisi hazırladı.[/inlinetweet] Smith’in 1:20 ölçekte çizdiği minyatürler kentlerin kirli, paslı ve çürümekte olan ayrıntılarını, sigara izmaritlerinden grafitilerine kadar mükemmel şekilde resmediyor. Smith’in sergisi New York’taki Muriel Guepin Gallery ve Volta Sanat Fuarı’nda sergilendi.

Dünya Fotoğraf Örgütü’nün her sene düzenlediği [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nin ‘serbest’ ve ‘ulusal’ kategorilerinde 2017’nin kazananları açıklandı.[/inlinetweet] Yarışmaya 183 ülkeden 227 bin 596 farklı fotoğraf katıldı. Kazanan fotoğraflardan bir seçkiye ulaşmak için tıklayın.

Fotoğraf: Josselin Cornou (Fransa)

Pablo Picasso’nun 5 bini aşkın eserini barındıran, Paris’teki Picasso Müzesi‘nin Sanat Yönetmeni Laurent Le Bon, müzenin 2014’te tamamlanan yeni düzenlemesinde Orhan Pamuk’un 2012’de İstanbul’da açılan Masumiyet Müzesi’nden ilham aldıklarını açıkladı. Daha önce Paris’teki Louvre ve Versailles Sarayı gibi yerlerde küratörlük yapan Le Bon, İtalyan La Stampa Gazetesi’nde yayımlanan röportajında, “Pamuk, ziyaretçiler için Louvre, Centre Pompidou ya da MOMA gibi büyük müzelerden daha farklı bir deneyim sunuyor, bir hikâye anlatıyor. Biz de bunu örnek aldık” dedi.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]TRT 1968’ten 2015’e kadarki arşivinden seçtiklerini internet üzerinden erişime açtı.[/inlinetweet] Kişiler, zaman, yer, olay, programlar gibi başlıklar altında sunulan arşivde, birbirinden tarihi karelere rastlamak mümkün.

https://www.youtube.com/watch?v=U0o_c5tnVHY

Christopher Nolan ve Sofia Coppola sinema severleri, filmleri internet üzerinden yayın yapan Netflix ve Amazon benzeri platformlar üzerinden değil, sinemalarda izlemeye çağırıyor. İnternet üzerinden hizmet veren medya sağlayıcılarının bir süredir sinema sektöründe çekişmelere sebep olduğu biliniyor. Yönetmenler yaptıkları çağrıda, filmlerinde izleyiciye yaşatmak istedikleri deneyimin amacına ulaştığı esas mekanın sinema salonları olduğunu hatırlatıyor.

CineFix isimli Youtube kanalı sinemada sessizliğin başarılı kullanımına dair 10 örneği derlemiş. Bu liste ve daha fazlası için sizleri videoya alalım.

Temmuz ayında yedinci sezonu yayınlanacak olan Game of Thrones’dan ilk tanıtım videosu geldi. Cersei Lannister, Jon Snow ve Daenerys Targaryen’i tahtlarına kavuşmalarını izlediğimiz fragmanda kışın nihayet geldiği açıkça gözüküyor.

https://www.youtube.com/watch?v=JxWfvtnHtS0

Hürriyet Pazar, içinde yönetmen, oyuncu ve sinema yazarlarının bulunduğu yüz kişilik bir ekibe Türk sinema tarihi içinde sevdikleri, önemsedikleri filmleri sorarak Türk sinemasının en iyi 100 filmini belirledi. Cüneyt Arkın, Ezel Akay, Nejat İşler gibi jüride bulunan kişilerin bireysel seçimlerini buradan görebilirsiniz.

1970 yılında çekilen Umut, 361 puanla birinci oldu.

Bir an önce büyümek ve abone sayısını artırmak isteyen Netflix, orijinal içeriğe yöneliyor. Geçmişte sadece drama ve durum komedisi (sit-com) çeken Netflix son dönemlerde çocuk içerikleri, reality şov‘lar ve stand-up gösterileri gibi pek çok farklı alana yatırım yapmaya başladı. Bu da televizyon şirketlerinin canının sıkılmasına sebep oldu. Şu anda pek çok şirket Netflix’i ‘bir numaralı düşman’ olarak görüyor.

Netflix’in endüstriye sıcak para akıtması, maliyetlerin hızla yükselmesine ve deneyimli şirketlerin zor durumda kalmasına sebep oluyor.

ABD’li Komedyen Louis C.K., 2 yıldan aradan sonra tekrar sahnelerde. Çekimleri geçtiğimiz aylarda tamamlanan Louis C.K. 2017 isimli stand-up gösterisi 4 Nisan’da Netflix’te yayınlanacak. Ayrıca yıl içerisinde yeni bir Louis C.K. gösterisi de yine Netflix ekranlarında olacak.

Bu hafta aramızdan ayrılan Türk sinemasının en sevilen isimlerinden Halit Akçatepe‘nin internet üzerinden izleyebileceğiniz beş unutulmaz karakterini sizler için derledik.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.


Bir yanıt

Yorumunuz: