Facebook’un yalan haber eylem planı

Facebook’ta paylaşılan yalan haberlerin ABD seçimlerini etkilediği iddiasının ardından Mark Zuckerberg şirketin bu konuda atacağı adımları açıkladı.

ABD’de başkanlık seçimlerini Donald Trump’ın kazanmasının ardından, seçim döneminde Facebook’ta paylaşılan bazı yalan haberlerin seçmenlerin görüşlerini etkilediğine dair bir iddia ortaya atılmıştı. Daha önce bu düşünceyi ‘çılgınca’ bulduğunu belirten Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, cumartesi günü Facebook üzerinden yayınladığı bir yazıda, yalan haberler konusunda atmayı planladıkları adımları kamuoyuyla paylaştı.

Normalde henüz tamamlanmamış projeler hakkında bilgi vermekten kaçındığının altını çizen Zuckerberg, gerek bu konunun hassasiyeti gerekse kamuoyunun gösterdiği ilgi sebebiyle bu bilgileri paylaşmaya karar verdiğini ifade etti. ‘Doğru haber’ kavramının teknik ve felsefi açıdan karmaşık bir konu olduğuna değinen Zuckerberg, Facebook olarak ‘neyin doğru olduğuna karar veren kişiler’ konumunda olmak istemediklerini, bunun kullanıcıları düşüncelerini açıklamaktan ve paylaşım yapmaktan alıkoyabileceğini ifade etti.

Facebook’un yalan haberlerle ilgili olarak atmayı planladığı adımlardan bazıları; daha iyi tespit ve raporlama araçları sunulması, uyarı etiketleri, önerilen haberlerin daha dikkatli seçilmesi, yeni reklam politikaları, üçüncü parti doğrulamaları ve gazeteciler ve medya organizasyonları ile daha yakın ilişkiler kurulması.

Daha gelişmiş araçlar

Yanlış bilgilendirme ve yalan haberleri tespit etmek için daha iyi araçlar geliştirileceğini ifade eden Zuckerberg, insanlar yalan haberleri bildirmeden bu haberleri tespit edebilmeyi amaçladıklarını ifade etti. Şirket ayrıca kullanıcıların da gördükleri yalan haberleri daha basit bir şekilde raporlayabilmesini sağlayacak.

Ayrıca yalan haber olduğu üçüncü parti organizasyonlar ya da Facebook kullanıcıları tarafından belirtilmiş içerikleri okuyan ya da paylaşan kullanıcılara uyarı mesajları gösterilmesi de gündemde. Okunan haberlerin altında görülen ‘İlgili Haberler’ kısmına da hangi haberlerin gelebileceği konusunda daha sıkı bir filtre uygulamayı planlayan Facebook bu alanda da ‘çıtayı yükseltmek’ istiyor.

Sahte habercilere para yok

Pek çok sahte haberin, çok paylaşılıp para kazanmak isteyen kişilerin hazırladığı sansasyonel haberler olduğunu dile getiren Zuckerberg, bu alanda da çalışma yürüteceklerini ve reklam geliri politikasını gözden geçireceklerini ifade etti. “Güvenilir doğrulama kuruluşları, medya kuruluşları ve gazetecilerle iş birliği yaparak bu alanda onlardan da bir şeyler öğrenmeyi amaçlıyoruz.” diyen Zuckerberg, bu yöntemlerden bazılarının başarılı bazılarının başarısız olacağını ancak zaman içinde daha düzgün bir sistem oturtulacağını ifade etti.

Kaynak: Mashable, Facebook


3 yanıt

Yorumunuz: