Haftanın Özeti: 74

21 –27 Mart 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim /Yazılım / Donanım

  • Yapılan yeni bir araştırma kullanıcılar ve dijital cihazları arasındaki ilişkinin boyutuna dair önemli bulgular ortaya koydu. Türkiye’de kullanıcıların yüzde 29’u cihazlarını yanlarında banyoya götürürken yüzde 25’i cihazlarında kimsenin bilmesini istemeyeceği bilgilerini paylaşıyor.
  • Intel’in Kurucusu ve Silikon Vadisi’nin en büyük ilham kaynaklarından Andrew (Andy) Grove bu hafta 79 yaşında hayatını kaybetti. Grove Parkinson hastasıydı vegeçtiğimiz yıl prostat kanserine yakalanmıştı.
  • Geçtiğimiz günlerde açıkladığı yeni kalkınma planında teknolojiye büyük yer veren Çin,çip ve bellek üretiminde söz sahibi olmak için yarıiletken endüstrisine 30 milyar dolarlık bütçe ayırdı.

çin yarı iletken

  • Apple’ın merakla beklenen (fakat ne açıklanacağı neredeyse kusursuz bir tutarlılık payıyla sızan) etkinliği bu hafta gerçekleşti; yeni iPhone ve iPad Pro serileri tanıtıldı.Yeni iPhone’un adı iPhone SE olurken iPad tarafında dev boyutuyla hayatımıza giren Pro serisinin 9.7 inçlik versiyonu duyuruldu.iPhone SE, iPhone 5 boyutlarında iPhone 6S serisinin nimetlerini sunuyor.Yeni iPad Pro ise eskisine göre daha küçük ancak aynı performansı gösterebiliyor.

https://youtu.be/5_pMx7IjYKE

  • Yeni iPad Pro ile iki perde arkası devrim geliyor.İlki2014 yılında tanıtılan ve şu ana kadar ayrısatılan(her operatörde çalışabilen) Apple SIM kartının cihaz içinde standart olarak yer alması.Geleneksel SIM kart slotuna da sahip cihaz farklı operatörler arasında geçiş yapmayı kart değiştirmeye gerek kalmadan mümkün kılıyor. Operatörler adına düşündürücü bir diğer özellikse Wi-Fi Calling adını taşıyor. Bu sayede iPhone sahipleri (iMessage’de olduğugibi) wifi erişim bulunan noktalarda cep telefonu operatörünün altyapısını kullanmadanarama yapabiliyor.
  • Apple’ın bir diğer -açık kaynaklı- hizmetiResearchKit ise iPhone(ve Apple Watch) ile toplanan sağlık verilerinin sahiplerinin izin vermesi durumunda hastaneve doktorlar ile paylaşaraksağlık hizmetlerinin iyileştirilmesini sağlıyor.

  • ABD / San Bernardino’da gerçekleşen silahlı terör eylemi sonucunda saldırgandan ele geçirilen iPhone’un şifresinin kırılması için FBI ve Apple arasındaki sular duruldu (gibi). Apple’ın ‘yasalara aykırı‘ olarak tanımladığı bu talepşifreyi kırabileceğini iddia edennice gönüllülerePR imkanı sundu. Hatta kimileri iPhone’un şifresinin zaten kırıldığını iddia etti. Mahkemeye başvuran FBIisebir güvenlik uzmanınınApple’a ihtiyaç duymadan şifreyi etkisiz hale getirebileceğini iddia ettiğini; başarırsa Apple’dantalebini geriçekeceğini açıkladı.BONUS BİLGİ: Apple’ın ABD’li savcılarla mahkemedekarşılaşmadan hemen önce Amazon’un Bilgi Güvenliğinden Sorumlu Başkan YardımcısıGeorge Stathakopoulos’u transfer etmişti.

  • Google’ın iOS cihazlar için bir sanal klavye hazırladığı iddia ediliyor. Bu klavyenin aynen Android’deki muadiligibi parmak hareketlerine (gesture) duyardı olacağı ve kaydırarak yazmayı destekleyeceği düşünülüyor.
  • Sony’nin yeni bir PlayStation modeli için çalışmalara başladığı iddia edildi. Playstation 4’ün geliştirilmiş versiyonu olması planlanan cihaz 4K çözünürlüğü destekleyecek. Yeni cihazın adı Playstation 4.5 ya da PS4K olabilir. BONUS BİLGİ: Sony’nin bu hafta ABD’de 500 dolardan satışa sunduğu sanal gerçeklik (VR) gözlüğü saatler içindetükendi.

  • Oyun sektörünün önemli oyuncularından Nintendo sarsıntılı birsüreçte. Ancakbu tökezlemeyi yeni ürünleriyle aşmaya çalışıyor. Mobildünyaya ilk adımını temsil eden Miitomo adlı oyunuylagündeme gelen (ve sadece 3 günde 1 milyon kullanıcıya ulaşan) marka bu hafta perkele37 isimli Reddit kullanıcısının paylaştığı NX kodlu yeni oyun kontrol cihazıyla bir kere daha heyecan yarattı. Ancak daha sonra bunun firmanın bu ürün içinyaptığı patent başvurusundaki eskizlerden esinlenerek tasarlanıp 3D yazıcıyla üretilmişsahte bir ürün olduğu -bizzat perkele37’nin itiraf videosuyla-anlaşıldı.

  • Microsoft tarafından geliştirilengenç kız kimliğindeki yapay zekalı Twitter botu Tay,24 saat içinde apar topar yayınını sonlandırdı.Kendisiyle yapılan sohbetlerden öğrendikleri sonucu bir ‘canavara’ dönüşen bot bize insan faktörünün ne korkunç bir şey olduğunubir kere daha hatırlattı.

tay.0.0

  • Panasonic, fabrika işçileri ve yürüme güçlüğü çeken hastalar tarafından kullanılabilecek dış iskeletler üretti.Giyenlerin çok daha rahat hareket etmesini sağlayan cihazlar ağır yüklerin kolayca taşınabilmesine yardımcı oluyor.

  • Rus bir iş adamı insan beynini robotlara aktarabilecek teknoloji için bilim insanlarından bir ekip kurdu.2045 Initiative adlı girişim 30 yıl içinde tüm insanlığa ölümsüzlük seçeneği sunmayı amaçlıyor.

maxresdefault

  • ABD Ordusu askerlerin beynine müdahale ederek öğrenme yeteneklerini artırmayı amaçlıyor.Proje başarılı olursa, beyin kapasitesini insanüstü düzeye çıkaran ilk bilimsel çalışma olacak.

  • Stanford Üniversitesibir videodaki konuşmacının, başka şeyler söylüyormuş gibi görünmesini sağlayan Face-2Face adlı biryazılım geliştirildi. Sonuçlar sihir gibi (ve biraz ürpertici).

  • Google, Instagram ile rekabet adına 2012 yılında o dönemki en büyük rakibi Snapseed adlı -Almanya kökenli- mobil uygulamayı (geliştirici şirketi Nik ile birlikte) açıklanmayan bir bedel karşılığında satın almıştı. Bu kapsamda şirketin Nik Collection adlıprofesyonel fotoğrafçılara yönelik 7 eklentilik setini de 500 dolardan 150 dolara indirmişti. Google bu hafta yaptığı açıklamada söz konusu seti tamamen ücretsiz hale getirdiğinin müjdesini verdi. Sitesinden inceleyebilir ve indirebilirsiniz. “Ne işe yarar?” gibi bir merakınız varsa da aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

  • SOSmart adlı uygulama trafik kazası gibi acil durumlarda kazayı algılayıp önceden belirlenmiş kişilere konum bilgisini gönderiyor.Kaza anında kullanıcının hayatının kurtulması için çok önemli olan dakikalar bu uygulama sayesinde anlam kazanıyor.

  • Vizio’nun 6 inçlik bir Android tablet ile birleşen yeni televizyonu bir anlamda ‘aptal kutusu’nun akıllandığınınen büyük ispatlarından. Uzun da bir öyküsü var.

  • Aşağıdaki videoyu doğanın nasıl kusursuz bir düzen içinde olduğunu hatırlatmak için paylaşıyorum. İngilizce bilmeyenler içinanlatılan şu: sadece ineklerin karaciğerinde yaşayabilenbir parazit var. Peki karaciğerler arasındaki yolculuğu nasıl gerçekleştiriyor?Bunun için yumurtalarını karaciğerine yerleştiği hayvanın dışkısınayerleştiriyor. Dışkıdaki bu yumurtalar salyangozlar tarafından yeniliyor. Yumurtalar ‘zamanları geldiğinde’ salyangozun mukozası (sümüğü diyelim) ile atılıyor.Ardından bu mukozayı karıncalar yiyor. Parazitin yumurtaları hemen içine yerleştiği karıncanın beynine ulaşıyor ve onu bir otun üstüne çıkıp bekletiyor. Bu sırada otlamaklameşgul yeni birineğinlokmasıyla birlikte yeni evine yerleşiyor. İstikamet karaciğer.Devamı için paragrafın başına dönebilirsiniz.
  • Almanya’da araç güvenliğine yönelik çalışmalar yürüten bir grup 19 markaya ait 24 modelin radyo dalgalarını kullanan hacker’lar tarafından kolayca açılıp çalınabildiğini ortaya koydu. Kullanılan teknik hayli ilginç. Hırsızlar sahibi yaklaştığında anahtarsız giriş için kapıları açabilen modellerde bir sinyal güçlendirici kullanarakanahtarınızınradyo sinyalini yükselterekçok uzaktan (yani anahtar evinizdeyken dahi)sanki aracayaklaşmışsınız gibi bir sinyal oluşturuparacın kapılarını açmasınısağlıyor. Tek çare anahtarınızı manyetik alandan etkilenmeyen bir yerde saklamak (buzdolabı gibi mesela?).BONUS BİLGİ: ABD’de emniyet güçleri geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada hırsızların (açıklanmayan) bir elektronik cihazla araçları soyduğunubeyan etmişti. Aşağıdaki videoda bu cihaz ile ilgili’vakaları’ izleyebilirsiniz.

  • Yatay panellere göre 20 kat daha fazla elektrik üretebilen güneş panelleri geliştirildi.Panellerin dikey kuleler halinde inşa edilmesi prensibine dayanan sistem ile küçük alanlara daha fazla panel yerleştirilebiliyor.

güneş paneli

  • Yeni yayınlanan bir rapora göre NASA yetkilileri 2014’te Ay’da inşa edilecek bir üssün maliyetine dair görüşmeler yapmış.Raporda uzay üssünün 5-7 yıl arasında tamamlanabileceği ve toplam maliyetinin 10 milyar doları geçmeyeceği öngörülüyor.

ay üssü

  • Engerek yılanının zehrinin Alzheimer hastalığına iyi gelebileceği ortaya çıktı.Avustralya Monash Üniversitesi bilimcilerinin araştırma raporuna görehayvanın zehrindeki bir molekül Alzheimer hastalığıyla beyinde oluşan ve bunamaya yol açan plakları parçalayarak yok ediyor.

engerek1

  • Yale Üniversitesi’nden bir grupBilimci kalp rahatsızlıklarında kullanılan ilaçların içindeki cardiac glycosides adlı maddenintümörlerdekiDNA onarımını engelleyerek kanserle de mücadele ettiğini ortaya koydu.
  • Evde kan tahlili yapmayı sağlayan ve topladığı verileri akıllı telefon uygulamasında saklayan bir cihaz geliştirildi.Cor adı verilen bu cihaz ile vücudumuzdaki değişiklikleri sürekli takip ederek herhangi bir anormallikten anında haberdar olabileceğiz.

  • “Kan tahlili yetmez, evde gen analizi de yapabilmeliyim” diyorsanız onun için de Bento Lab var. Kickstarter projesi olarak karşımıza çıkan cihaz ihtiyaç duyduğu fonu topladı (dolayısıyla hayata geçecek). Komple bir analiz seti olarak çalışan Bento Labbiyolojik örneklerden DNA’yı çıkartıp kopyalıyor ve görselleştirebiliyor. Bütün bunları 700 Paund bedelli bir cihazla yapabiliyor olmak şaka gibi.

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

16 Yorum

  • amirim saatleri ayarlamadınız galiba, bu hafta bir saatlik gecikme söz konusu :)

  • Twitter’ın faydasından ziyade zararı oldu insanlığa. En büyük faydası eleştiri ve kınamaları toplamak iken zararını bu günkü örgütlerin iletişim kaynağı olması.

  • Radikal kapanacağına göre, orada yayınlanan yazılarınızı kişisel sitenize taşıyacak mısınız? Örneğin Estonya’nın dijital devrimi ile ilgili yazısınıza bağlantı vermiştim. Radikal kapanınca o link kırılacak. Bu konuda herhangi bir önleminiz olacak mı?

    • O yazıların kopyaları bende var ancak başka bir yere taşıma fırsatım olur mu bilemiyorum. Dahası bu çok da faydalı olmaz. Zira o siteye birçok link yer alıyor olmalı. Diyelim ki ben kendi yazılarımı bir yerlere aktardım (Google da taradı ve kabul etti ve Radikal’de bulamayan Google’a girdi, aradı, buldu ve okudu) ama geri kalanlar ne olacak?

      Dijitalin sonsuzluk ve hiçliği aynı anda temsil etme durumuna güzel örneklerden biri daha.

  • Abi 3D baskının gelişimi hızlanmışken sorayım. Kendimiz evimizde, plastik sandalye ve tuvalet terliği yazdırabilecek miyiz?

  • Merhaba.. Android ve ios uygulamaları için bir bölüm yapmayı düşünüyor musunuz? İşe yarar ya da ilginç uygulamalar gibi.

  • Dünya parmak izi ile ödemeyi desteklerken ülkemize mevzuat tersine gidiyor. Parmak izi ile mobil uygulamasına girilebildiği için takdir ettiğim bankam, “ülkemizde uygulanan bankacılık düzenlemeleri çerçevesinde 28 Mart’tan itibaren parmak izi teknolojisinin mobil uygulamalarına girişte kullanılamayacağını” SMS yoluyla iletti.

    Bence bu da bu haftanın önemli bir gelişmesiydi.

  • yapay solungaç olayı iyiymiş. :) telefon görünümlü silah olayı da bir o kadar kötü :( (bir insan, böyle silahlar tasarlarken kendini nasıl motive ediyor hala çözemedim).

  • Merhabalar,

    Sanırım bu haberin linkini unutmuşsunuz.

    Konuyu kapatmadan bilgilerimiz arasında yer alsın: Brüksel neden terörle bu kadar anılır oldu, şüphelilerin tamamının Molenbek bölgesinden olması bir tesadüf mü? İlgilisi için Vox güzel bir derleme yapmış.

  • Amirim “Konuyu kapatmadan bilgilerimiz arasında yer alsın: Brüksel neden terörle bu kadar anılır oldu, şüphelilerin tamamının Molenbek bölgesinden olması bir tesadüf mü? İlgilisi için Vox güzel bir derleme yapmış.” maddesinde link yok sanki.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği