Biyonik işçiye ilk adım

Panasonic, fabrika işçilerinin ağır işleri kolaylıkla yapabilmesi için giyilebilir dış iskeletler üretti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dış iskelet (exoskeleton) hem hareket zorluğu çeken hastalara yardımcı olmak hem de insan yeteneklerini geliştirmek adına kullanılan bir elektronik mekanizma. İnsan-robot sentezinin ilk örneklerinden olan ve geleceğe ışık tutan bu teknoloji ile ilgili özellikle son 10 yılda çok büyük gelişmeler yaşandı. Felçli insanların hareket edebilmesini sağlaması sebebiyle bir çok insanın hayatını değiştirebilecek olan dış iskeletlerin ilk prototiplerinden birisi, Brezilya’da düzenlenen 2014 FIFA Dünya Kupası‘nın ilk maçında tanıtılmıştı. Maçın başlangıç vuruşu, dış iskelet giyen ve o güne kadar yürüyemeyen felçli bir adam tarafından yapılmıştı.

Japon elektronik markası Panasonic de geçtiğimiz günlerde yeni ürettiği dış iskeletleri tanıtan bir video yayınladı. Çok daha hafif ve rahat görünen bu giyilebilir teknoloji ürünlerinin sadece yürüme güçlüğü çeken hasta ve yaşlılara değil ayrıca sağlıklı fabrika çalışanlarına da yardımcı olduğu gösterildi. Dünya Kupası’nda tanıtılanın aksine Panasonic’in dış iskeletleri beyin sinyalleriyle kontrol edilemiyor. Haliyle cihaz tamamen felçli kişilerden ziyade, hareket edebilen ancak yapacağı işler için kas gücü yetersiz kalan bireyler için tasarlanmış.

Assist Suit AVN-03 adı verilen dış iskelet, özellikle ağır işler yapan fabrika işçileri için üretilmiş. Yük taşıyan işçilerin omuriliğine binen yükü 15 kg’a kadar hafifletebilen bu cihaz sayesinde normalde çok yorucu olan işler büyük bir kolaylıkla tamamlanabilecek. Tek şarjla 8 saat boyunca kullanılabilen cihaz ile normalde iki kişi ya da bir taşıma aracı gerektiren yükler tek bir kişi tarafından kolaylıkla taşınabilecek. Bu da hem iş gücü hem de enerji gereksinimlerini azaltacak.

Git gide yaşlanan Japonya nüfusunu da düşünen Panasonic, yürüme güçlüğü çekenler için de PLN-01 Ninja adında faklı bir cihaz geliştirdi. Bir makine yardımıyla çalışan dış iskelet, hastaların günlük ihtiyaçlarını kendi başına giderebilmesini sağlıyor. Bu tarz cihazların gelişmesiyle Japonya sokaklarında ve fabrikalarında önümüzdeki yıllarda biyonik insanları çok daha sık görmemiz mümkün olacak.

Panasonic, fabrika işçileri ve yürüme güçlüğü çeken hastalar tarafından kullanılabilecek dış iskeletler üretti. Giyenlerin çok daha rahat hareket etmesini sağlayan cihazlar ağır yüklerin kolayca taşınabilmesine yardımcı oluyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği