Haftanın Özeti: 241

03 - 09 Haziran 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Google geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı duyuruda, Haritalar (Maps) uygulamasına getirdiği yeni özellikleri açıkladı. Google Haritalar uygulaması artık restoranlara dair yemek fotoğrafları ve bilgileri de içerecek. Ayrıca dilini bilmediğiniz yabancı bir ülkede olduğunuz takdirde uygulama bu açıklamayı kendi dilinize çevirebilecek. Özellik şimdilik Android’de başlatılacak ama ileriki aylarda iPhone’lara da gelecek. Bu özellikle birlikte Google Haritalar, fotoğraflı başka bir uygulama olan Yelp’e doğrudan rakip olacak.

Öte yandan Google, Trips adlı uygulamasını durdurma kararı aldı. Trips, Gmail hesabınızdan aldığı uçuş verilerinizi inceleyerek size uygun gezi planları hazırlıyordu. Google artık bu uygulama yerine google.com/travel adresini ziyaret etmenizi bekliyor. Bu yeni hizmet arama geçmişinizi inceleyerek seyahat planları hazırlıyor ve çevrimdışı çalışma özelliği bulunmuyor. Yani artık Google’ın seyahat planlama hizmetinden faydalanmak için mahremiyetimizden vazgeçmemiz gerekiyor. Alternatif olarak TripIt, Lonely Planet Guides ve Culture Trip gibi uygulamaları kullanabilirsiniz.

Google eski hizmetlerini durdururken mevcut hizmetlerini de sıkça güncelliyor. Şirketin en popüler ürünü Google Arama, artık internette bir hayvan adı aradığınızda arama sonuçlarında o hayvanı 3D animasyon ya da artırılmış gerçeklik olarak önünüze çıkaracak. Özellik şimdilik ARCore ya da ARKit destekli iPhone ve Android telefonlarda mevcut. Şu anda sadece artırılmış gerçeklik hayvanlarını kapsayan özellik vasıtasıyla, köpekbalığı, ayı, panda, timsah, penguen, kaplan, at, köpek, rakun ve papağanla karşılaşmanız mümkün.

Google’ın bu kadar çeşitli ve kapsamlı hizmetleri bize sunarken faydalandığı bulut hizmetleri bu hafta kısa süreli bir sorun yaşadı. ABD’nin Doğu yakasında yaşayanlar hafta başında en çok kullanılan uygulamalarla ilgili toplu bağlantı sorunları yaşadıklarını rapor etti. Google Cloud’un yaşadığı geniş çapta sorunlar başta YouTube, Google ve Snapchat olmak üzere birçok popüler uygulamayı etkiledi. YouTube tamamen ulaşılmaz olmasa da, çoğu videoya geçici bir süre erişim sağlanamadı. Google’ın söylediğine göre sorun, Doğu ABD’de yaşanan yüksek seviyede şebeke tıkanmasıydı. Yapılan açıklamada “Kullanıcılar hızda yavaşlama ya da aralıklı kesintiler deneyimlemiş olabilir” diyen şirket akşamüstü saat 17:00 gibi sorunu tamamen çözdü. İnternette sorun yaşayan birçok kullanıcı sıkıntılarını Twitter’da #YouTubeDOWN ve #snapchatdown etiketleriyle paylaştı ve konuyu trendler listesine çıkardı.

İspanya’da bir YouTuber krema yerine diş macunu doldurduğu Oreo bisküvileri evsiz bir adama verip bunu filme çektiği için hapis cezasına çarptırıldı. Takipçileri tarafından ReSet olarak bilinen 21 yaşındaki Barselonalı Kanghua Ren, adamın ‘haysiyetine’ karşı suç işlemekten 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme ayrıca Ren’in YouTube ve diğer sosyal medya hesaplarını beşer yıl süreyle kapatılmasına ve kurbana da tazminat olarak 20 bin Euro ödemesine hükmetti. Ren’in daha önce ceza almamış olması ve verilen cezanın iki yıldan az olması sebebiyle ceza şimdilik ertelenecek. Ren videosunu ‘kötü bir şaka’ olarak tanımladı ancak hakim, Ren’in bahsi geçen videoya gelen reklamlar sayesinde 2 bin Euro’dan fazla kazanmış olduğuna dikkat çekti.

YouTube’dan bu hafta yapılan açıklamaya göre, önümüzdeki günlerde kapatılan tek hesap Kanghua Ren’in hesabı olmayacak. Şirket, nefret söylemi içeren, yaş, cinsiyet, ırk, sınıf, din, cinsel yönelim veya benzeri niteliklere dayalı ayrımcılık yapan videoları platformdan sileceğini ve bu videolara ait kanalları kapatacağını açıkladı. YouTube ayrıca, sahte mucizeler, dünyanın düz olduğunu savunanlar gibi yanlış yönlendirme yapan ve zararlı videoları durdurmak adına algoritmasında da değişikliğe gidecek. Bu tip videolar artık Youtube’ın ‘’sırada’’ (up next) adındaki bölümünde tavsiye edilmeyecek. Yeni sistemi ABD’de deneyen ve başarılı olan platform, değişiklikleri yıl sonuna kadar diğer ülkelerde de uygulamaya koymayı planlıyor.

Youtube’un bu hamlesini onaylayanlar ve bunu ifade özgürlüğünün kısıtlanması olarak algılayanlar arasındaki tartışmalar devam ederken Twitter’dan daha tartışmalı bir hamle geldi. Twitter, Çin hükumetini eleştiren tweet’ler atan yüzlerce kullanıcıyı engelledi. Bu uygulamanın “yanlışlıkla” yapıldığını söyleyen şirket daha sonra kullanıcılardan özür diledi. Çinli muhalif Twitter kullanıcıları hükumeti, 4 Haziran’da 30. yıl dönümü olan Tiananmen Meydanı Katliamı yüzünden eleştiriyorlardı. Twitter hesapları engellemesini, platformda meydana gelen “spamleme ve bot kullanıcılar” gibi manipülasyon teşebbüslerini tespit çalışması esnasında hesapları kazara askıya aldıklarını söyleyerek açıkladı. “Bazen rutin olarak yaptığımız bazı çalışmalar yanlış eylemleri hedef alabiliyor ve hata yapabiliyor,” diyen Twitter, bu kullanıcılardan özür diledi ve hesapları iade etmek için çalıştıklarını ekledi.

Twitter bu uygulamanın yanlışlıkla olduğunu belirtiyor ancak Çin hükumeti yasaklar koyma konusunda hiç çekinmiyor. Washington Post, Wikipedia, NBC ve Huffington Post sitelerinden sonra bu hafta içinde The Guardian’ın web sitesi de Çin’de engellendi. Çin, Tiananmen Meydanı Katliamı’nın 30’uncu yıl dönümü yüzünden son zamanlarda, başta uluslararası medya üzerinde olmak üzere, internet sansür ve yasaklarını yoğunlaştırmıştı. Guardian sansürünün de Tiananmen Katliamı sebebiyle yapıldığı tahmin ediliyor zira gazetenin hem basılı hem de dijital formatlarında katliamla ilgili detaylı haberler bulunuyor. Pekin’deki İngiltere Konsolosluğu, Dışişleri Bakanı adına bu hafta yaptığı bir açıklamada katliamı anmıştı ancak bu açıklamanın daha sonra yerel sosyal medya platformlarından silindiğini bildirildi.

Vatandaşların bilgiye erişimini engellemek, tüm baskıcı yönetimlerin ortak çabalarından biri olarak sıkça karşımıza çıkıyor. Siyasi protestoların uzun süredir devam ettiği Sudan’da 3 Haziran 2019 Pazartesi sabahı internet bağlantısı kısmen kesildi. Kesintilerle Hartum’da oturma eylemi yapan göstericilere ateş açılmasının eş zamanlı olduğu söyleniyor. Sudan ayaklanmasındaki genel internet kesintilerinin aksine, bu kesintilerin sadece belirli internet sağlayıcılarını etkilediği ve özellikle mobil bağlantıya odaklandığı belirtiliyor. Netblocks’un araştırmasına göre kesinti MTN ve Mobitel kullanıcılarını etkiledi. Ağ verileri de MTN ve Mobitel’le de ilgili kesintileri doğruluyor. Güvenlik güçlerinin Hartum’daki operasyona son vermesiyle birlikte bazı MTN kullanıcıları internete yeniden bağlanabildi ancak Sudan’daki çoğu mobil kullanıcının halen internete erişimi yok. Sudan’ın eğitim ve araştırma ağı SUDREN’in de şu anda bağlantısı tamamen kesilmiş durumda.

Uber’in geçtiğimiz ay yapılan halka arzının ardından iki adet üst düzey yöneticisinin yakında işi bırakacağı açıklandı. Uygulayıcı Genel Müdür (COO) Barney Harford ve Pazarlama Genel Müdürü (CMO) Rebecca Messina şirketten ayrılmaya karar verdi. Dara Hosrovşahi’nin göreve gelmesinin ardından şirket yönetiminde yaşanan en büyük değişiklik olarak görülen bu karar Uber’in hisselerinin yüzde 2,29 değer kaybetmesine sebep oldu.

Barney Harford, geçtiğimiz yıl ayrımcılık suçlamalarına maruz kalmış ancak incelemelerden bu yönde bir sonuç çıkmamıştı.

Fiat-Chrysler, Fransız otomobil üreticisi Renault’ya yaptığı birleşme teklifini geri çektiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, “Fransa’daki mevcut siyasi durumun bu tarz bir birleşmeyi destekleyecek konumda olmadığı anlaşılmıştır.” denildi. Renault ise Fransız milletvekillerinin kararın ertelenmesi talebi üzerine şirket yöneticilerinin birleşme konusunda net bir karar alamadığını söyledi. Böylece, gerçekleşmesi durumunda dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisini ortaya çıkaracak bu anlaşma da rafa kaldırılmış oldu.

ABD’nin bir önceki başkanı Barack Obama, eşi Michelle Obama’yla birlikte içeriği şimdilik paylaşılmayan bir podcast serisi için Spotify’la anlaştıklarını duyurdu. Obamaların yapım şirketi Higher Ground’a ithafla ismi Higher Ground Audio olacak podcast’in amacı “platforma farklı sesler dahil etmek”. Spotify ve Higher Ground, anlaşmanın ayrıntılarını daha sonra açıklayacaklarını bildirdiler ancak CNN Business’a göre, podcast’i önümüzdeki yılın başlarında dinlemek mümkün olacak.


Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

9 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: