Haftanın Özeti: 220

Tasarım, İnovasyon

CES 2019’a çokça değineceğimizi söylemiştik. Fransız şirket FasTeesH tarafından üretilen ve fuarda tanıtılan Y-Brush adlı diş fırçası, dişlerinizi 10 saniyede temizleyebileceğini iddia ediyor. Her bir diş için ayrı fırçalara sahip olan Y-Brush’ın dişlere 45 derece açıyla uzanıyor. Bu açı diş hekimlerinin tavsiye ettiği fırçalama açısıyla uyumlu. Farklı ağız boyutlarına göre farklı fırçalar satın almak da mümkün. Fiyatı 125 Dolar. İlk ürünlerin Nisan 2019’da gönderilmesi bekleniyor.

VisionCheck adlı cihaz göz numaranızı kendi başınıza belirlemenizi sağlıyor. Miyop, hipermetrop ve astigmat için numara verebilen cihazın göz numaranızı belirlemesi yaklaşık 20 dakika sürüyor.

Volo Beauty insanlığın temel sorunlarından birini çözmeye odaklanan Volo Go adlı bir ürün duyurdu: Kablosuz saç kurutma makinesi. Kablosuz saç kurutma makinesi fikri güzel ama makinenin batarya ile çalışma süresi sadece 14 dakika. Saçlarınız kısaysa belki bu süre yeterli olabilir ama uzun ve dalgalı bir saçınız varsa, Volo Go’yu yeniden şarj etmeniz gerekecek. Şirket, Volo Go’nun normal makinelerden daha hızlı kuruttuğu iddiasında.

Geçmişte çöp kovaları, sabunluklar ve tuvalet pompaları üreten Simplehuman adlı şirket dijital geleceğe ayak uydurmak adına Google Asistan destekli bir ayna geliştirdi. Sensor Mirror Hi-Fi Assist adlı ayna, bir mikrofon ve hoparlör aracılığıyla Google’ın sesli asistanını kullanmanızı sağlıyor. Aynanın 400 Dolar’a satılması planlanıyor.

Yine CES 2019’da tanıtılan Bread Bot adlı tam otomatik ekmek yapma robotu, içine konulan hamuru yoğurup mayaladıktan sonra pişiriyor ve otomatından satıyor. Wilkinson Baking Company tarafından geliştirilen makinenin, marketlere ve fırınlara daima taze ekmek sunabilmeleri için kiralanması planlanıyor. Henüz resmi bir fiyat belirtilmese de bu makineyi beş yıllığına kiralamanın yaklaşık 100 bin Dolar maliyeti olacağı düşünülüyor.

Önceki yıl üretilen ve farklı kokuların karıştırılarak ortama yayılmasını sağlayan Moodo adlı cihazın taşınabilir versiyonu tanıtıldı. Dört adet kapsülü olan ve mobil uygulama yardımıyla çalışan cihaz kullanıcısını bir nevi ‘koku DJ’ine’ dönüştürme iddiası taşıyordu. Taşınabilir versiyonu olan MoodoGo’da ise tek hazne var. 4,95 Dolar’a farklı koku kartuşları alıp ‘girdiğiniz her ortama’ kendi istediğiniz kokuyu yayabilirsiniz. Misafirlikte nasıl karşılanır, ev sahibi tarafından hakaret olarak algılanır mı, “Ben nereye gitsem kokumu da götürmeden edemiyorum” cümlesi karşı tarafın kulağında nasıl yankılanır bilinmez tabii. Cihaz, Ocak ayı sonunda 39 Dolar’dan satışa sunulacak.

Günün önemli bir bölümünü yatarak geçiren ev kedileri zaman zaman kilo problemi yaşayabiliyor. Yemek saatlerindeki ısrarcı ve baskıcı tavırları da bu ‘battal boy’ kedilerin diyet konusunda kayda değer başarı elde etmelerinin önüne geçiyor. Dev bir hamster çarkını andıran Little Cat adlı yeni koşu bandı mobil uygulamayla kontrol ediliyor. Kedilerin lazere düşkünlüğünden hareketle de düzeneğe küçük LED ışıklar yerleştirilmiş. Kedinin davranışlarını algılayıp kendini ona göre ayarlama iddiası da olan Little Cat’in piyasaya sürüleceği tarihe dair bir açıklama yapılmadı. Neyi sevip neyi sevmeyeceği pek kestirilemeyen bir hedef kitlesi olduğu için işi pek de kolay görünmüyor.

Yıllar süren çalışmaların ardından Harley Davidson sonunda LiveWire adlı elektrikli motorunu satışa sundu. Tahmin edileceği üzere motor pek ucuz değil. 29 bin 799 Dolar’a (163 bin TL) ön sipariş verip motoru Ağustos’ta teslim almak mümkün. Tek şarjda 175 kilometre yol yapan LiveWire, 0’dan 100’e 3,5 saniyede çıkabiliyor.

Araç çağırma hizmeti veren Uber, aynı zamanda uçan taksi konusuna ciddi yatırım yapan şirketlerin başında geliyor. CEO Dara Khosrowshahi, yıllardır kurulan uçan araba hayallerinin 10 yıl içinde gerçeğe dönüşeceğinden emin. Geçtiğimiz yıllarda, şirketin 2020’de test uçuşlarına başlayacağına dair haberler de okumuştuk. Uber’in uçan taksi planları dahilinde anlaşma yaptığı helikopter üreticisi Bell’in aracı Nexus CES 2019’da gün yüzüne çıktı. 5 kişi kapasitesine sahip olan Bell Nexus hibrit motoruyla da çevre dostu olarak öne çıkıyor. Henüz uçabilir durumda olmayan prototipin otonom sürüş özelliğine sahip olacağına dair bir işaret görünmüyor.

Rolls-Royce liderliğindeki bir grup, elektrikli uçak hız rekorunu kırmak için saatte 480 kilometreye ulaşmaya çalışıyor. Mevcut hız rekoru 338 kilometre ile 2017 yılında Siemens’s ait. 2020’de uçması planlanan sıfır emisyonlu elektrikli uçak, Uçuş Elektrifikasyonunun Hızlandırılması (ACCEL) sürecinin bir parçası olarak geliştiriliyor ve bu süreç havacılığın ‘üçüncü dalgasının’ öncüsü olarak tanımlanıyor. Tasarımın en önemli parçası olan pil, YASA tarafından üretilen üç adet 750R e-motoru besliyor. Tek pervanenin elektrikle çalıştırılan üç bıçağı, yüzde 90’a kadar verimlilik ve sıfır emisyonla daha istikrarlı bir uçuş için 2 bin 400 devirde çalışıyor. Bunlara ek olarak sensörler, mühendislere performans hakkında bol miktarda veri sağlamak için güç aktarma organlarındaki 20 bin noktayı izleyecek.

Norveç petrol satarak zenginleşti ancak fosil yakıtın kendi yollarında bir geleceği olmadığına inanıyor. Ülkede fosil yakıtlı otomobil satışlarının 2025’e kadar bitirilmesi planlanıyor. 2018 tarihli son verilere göre, geçtiğimiz yıl satılan tüm binek araçların yarısı ya elektrikli ya da hibrit idi. En çok satılan otomobil tamamen elektrikli Nissan Leaf oldu. Norveç, bu alanda kısa sürede çok yol aldı. 2013 yılında ülkede satılan araçların sadece yüzde 6’sı tamamen elektrikli ya da hibritken 2017 yılına gelindiğinde, bu rakam yüzde 39’a yükseldi. Bu da onu alanında lider durumuna getirdi. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre ikinci sırada yüzde 12 ile İzlanda, üçüncü sırada da yüzde 6 ile İsveç yer alıyordu.

Hyundai tarafından geliştirilen Elevate UMV adlı konsept araç, afetlere müdahale eden görevlilerin en zorlu zeminlerde bile ilerleyebilmesini sağlamayı amaçlıyor. Aracın her bir tekeri, dışa doğru uzanan bir bacak gibi uzatılabiliyor ve araç yürüyebiliyor. Modüler elektrikli araç platformu üzerine inşa edilen Elevate, üstteki kabin bölümünün değiştirilmesiyle, deprem, fırtına, çığ ve tsunami gibi farklı acil durumlarda hizmet verebiliyor. Her bir bacağın 5 derecelik hareket alanı ve kendine ait bir motoru var. Böylece araç bir ya da iki tekeri havada kalsa bile hareket etmeyi sürdürebiliyor.

CES 2019, otomobil fuarlarını aratmayacak etkinliklere ve ürün lansmanlarına da ev sahipliği yaptı. Tanıtılan konsept araçları ve yenilikleri şurada bulabilirsiniz.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: