Rolls-Royce, dünyanın en hızlı elektrikli uçağı için çalışıyor

Rolls-Royce liderliğindeki bir grup, elektrikli uçak hız rekorunu kırmak için 480km/saate ulaşmaya çalışıyor ve bu süreç havacılığın 'üçüncü dalgasının' öncüsü olarak tanımlanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Rolls-Royce liderliğindeki bir grup, elektrikli uçak hız rekorunu kırmak için 480km/saate ulaşmaya çalışıyor. Mevcut hız rekoru 338km/saat ile 2017 yılında Siemens’s ait. 2020’de uçması planlanan sıfır emisyonlu elektrikli uçak, Uçuş Elektrifikasyonunun Hızlandırılması (ACCEL) sürecinin bir parçası olarak geliştiriliyor ve bu süreç havacılığın ‘üçüncü dalgasının’ öncüsü olarak tanımlanıyor.

Cheltenham’daki Gloucestershire Havaalanı, Roll-Royce, elektrik motoru ve kumanda üreticisi YASA ve elektrikli uçakları tamamen yeni bir seviyeye çıkaracak tek kişilik bir uçak projesi geliştiren havacılık girişimi Electroflight tarafından mühendislerin, tasarımcıların ve veri uzmanlarının çalışmaları için kullanılıyor.

Kısmi olarak İngiliz hükümeti tarafından finanse edilen ACCEL, bir e-uçak rekoru kırmak için 482 km/saate ulaşan ve potansiyel olarak, bir gün 1931 yılında 552 km/saate ulaşmak için bir Rolls-Royce “R” motoru kullanan Schneider Trophy’nin kullandığı Supermarine S.6B rekorunu aşacak bir uçak üretme çabasıyla Formula E‘nin uzmanlığını kullanmaya dayanıyor.

Bu hedeflere ulaşmak için Rolls-Royce ekibi, uçağa monajının en fazla enerji harcadığını iddia ettiği 6.000 hücreli bir pil takımı üzerinde çalışıyor. Uçak çalışır durumda iken güç aktarma sistemi 750 V’ta çalışacak ve maksimum 750 kW gücüne sahip olacak. (Bu 250 evin elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek bir miktar anlamına geliyor.) Uçak, bir ‘Aktif Termal Yönetim Soğutma Sistemi’ radyatörü ile soğutulacak ve Londra’dan Paris’e direkt uçmak için yeterli şarja sahip olacak.

Rolls-Royce’a göre bu tasarımın anahtarı sadece yeterince büyük bir pil yapmak değil, bu pilin aynı zamanda aşırı ısınmayacak, uçuş için yeterince hafif olacak ve sabit bir gövdeye takılabilecek şekilde olması. Pil, YASA tarafından üretilen üç adet 750R e-motoru besliyor. Tek pervanenin elektrikle çalıştırılan üç bıçağı, yüzde 90’a kadar verimlilik ve sıfır emisyonla daha istikrarlı bir uçuş için 2.400 devirde çalışıyor. Bunlara ek olarak sensörler, mühendislere performans hakkında bol miktarda veri sağlamak için güç aktarma organlarındaki 20.000 noktayı izleyecek.

Kaynak: New Atlas

Rolls-Royce liderliğindeki bir grup, elektrikli uçak hız rekorunu kırmak için 480km/saate ulaşmaya çalışıyor. Bir önceki hız rekoru 338km/saat hız ile 2017 yılında Siemens’s ait. 2020'de uçması planlanan sıfır emisyonlu elektrikli uçak, Uçuş Elektrifikasyonunun Hızlandırılması'nın(ACCEL) bir süreci olarak geliştiriliyor ve bu süreç havacılığın "üçüncü dalgasının" lideri olarak tanımlanıyor.

2 Yorum

  • Affınıza sığınarak, Pil, YASA tarafından üretilen üç adet 750R e-motorla besleniyor yerine, motoru besliyor olmalı. İkisi çok farklı şeyler ki baktığımda asıl heberde öyle diyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği