Haftanın Özeti: 211

İnternet, Girişimler

Softbank CEO’su Masayoshi Son, Suudi Arabistanlı muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı‘nın öldürülmesini kınadı ancak dünyanın en güçlü girişim yatırımcısı olarak Suudi hükümetiyle iş ilişkilerinin süreceğini açıkladı. “Sorumluların cezasını çekmesini istiyoruz. Ancak aynı zamanda, biz Suudi Arabistan halkına karşı bir sorumluluğu kabul ettik ve bu sorumluluğu çok ciddiye alıyoruz” diyen Son, halka sırtlarını dönemeyeceklerini belirtti. Softbank’ın 100 milyar Dolar’lık Vizyon Fonu’nun 45 milyar Dolar’ını Suudilerin karşıladığı hatırlatılarak sorulan soruya da cinayetle ilgili net açıklamayı bekledikleri cevabını verdi.

Elon Musk‘ın, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalar sebebiyle şirketin hisse değerlerine müdahale ettiği gerekçesiyle açılan dava sonucu Tesla’daki yöneticilik görevini bırakmasına ve 20 milyon Dolar ceza ödemesine hükmedilmişti. Beklenen oldu ve Musk’ın yerine Robyn Denholm getirildi. Yeni yönetim kurulu başkanı Denholm görevine hemen başlayacak. Musk konuyla ilgili olarak “Robin’in hem teknoloji hem de otomotiv endüstrilerindeki deneyimi bulunuyor ve geçtiğimiz dört yıl içinde Tesla’ya yaptığı önemli katkılar, bizim kar edebilen bir şirket olmamıza yardımcı oldu. Robyn ile daha yakın bir şekilde çalışmayı dört gözle bekliyorum” dedi.

Microsoft Kurucusu Bill Gates dünyanın daha iyi tuvaletlere ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Pekin’de düzenlenen “Yeniden Keşfedilen Tuvalet” adlı fuarda sahneye bir kavanoz insan dışkısıyla çıkan Gates, “10 yıl önce bunun hakkında böyle çok şey bileceğimi düşünemezdim” dedi. Tuvalet teknolojileri için 7 yılda 200 milyon Dolar’ın üzerinde fon bağışlayan Bill & Melinda Gates Vakfı atık suların içilebilir hale gelmesi için de bir ürün geliştirmişti. Gates’e göre tuvalet teknolojileri üzerinde yeterince çalışılırsa hem dünyanın farklı bölgelerinde kullanımı yaygınlaşacak hem de hatırı sayılır oranda su tasarrufu sağlanacak.

Twitter, ABD’de geçen hafta sonu yapılan ara seçimler öncesinde vatandaşları oy kullanmamaları yönünde ikna etmeye çalışan yaklaşık 10 bin bot hesabı sildiğini açıkladı. Silinen otomatik hesapların ABD’den yönetildiğini belirten şirket, hesapların nasıl göründüğü ya da insanları oy kullanmaktan vazgeçirmek için neler yaptığı konusunda net bilgi vermedi.

İnternetin karmaşasını derleyip toparlamaya yönelik çabalar devam ediyor. WeTransfer tarafından hayata geçirilen Collect adlı uygulamanın da temel amacı bu. iOS ve Android uyumlu Collect, adına uygun olarak farklı uygulamalardaki görsel, video, yazı gibi içerikleri saklamaya ve kategorilendirmeye imkan tanıyor.

Birleşik Krallık Çocuk Komisyonu Ofisi (CCO) tarafından yayımlanan bir rapora göre bugünün ebeveynleri, çocukları ergenliğe ulaşana kadar onların ortalama bin 300 fotoğrafını ve videosunu internette paylaşmış oluyor. Çocuğun kendi yükledikleri de hesaba katılınca ortaya muazzam bir ‘arşiv’ çıkıyor. Bu arşiv ileride onun bir üniversiteye kabul edilip edilmemesini etkiler mi? Hastalık verileri özel sağlık sigortası yaptırmasına engel olur mu? Söz konusu rapor, kuruluşların sadece internetteki fotoğraf ve videoları inceleyerek kişi hakkında çok detaylı veriler elde edebileceğine ve onun aleyhine kullanabileceğine dikkat çekiyor.

Öte yandan ‘yaşanmışlık paylaşımı’ yeni iş modelleri yaratmaya devam ediyor. Özellikle Snapchat ve Instagram‘da yaygın olan ‘hikayeler’ özelliğinden yola çıkan Unfold da onlardan biri. Mart 2017’de kurulan Unfold, Instagram’da başarılı hikayeler paylaşmak isteyenler için hazır şablonlar sunuyor. 11 milyon kullanıcısı olan girişim, 12 kişilik ekibiyle bu yıl içinde 2,6 milyon Dolar gelir elde etti. Bunu yatırım almadan ve büyük pazarlama harcamaları yapmadan başardığını da belirtelim. Kullanıcıları arasında şarkıcı Selena Gomez, İspanyol futbolcu Sergio Ramos, giyim markası Topshop ve dünyanın en büyük futbol kulüplerinden Arsenal de var. Unfold bununla yetinmeyerek Instagram hikayeleri için bir tasarım ofisi kurdu.

Vine‘ın kurucularından Dom Hofmann, döngü halinde oynayan video uygulamasının yeni bir versiyonu olan Byte üzerine çalıştığını açıkladı. Yeni uygulama 2019’un bahar aylarında kullanıma hazır hale gelecek. Vine’ın devamı olarak V2‘yi hayata geçirmeye çalışan Hoffman, yasal ve finansal zorluklar sebebiyle bundan vazgeçmişti. Aslında Hofmann daha önce Byte adında bir uygulama yayınlamıştı. Üç yıl önce kullanıma sunulan uygulama fotoğraf düzenleme özellikleri ve yaratıcı araçlar içeriyordu. Yeni Byte eskisiyle aynı logoyu kullanıyor. 2012’de kurulan Vine, kullanıma sunulduktan sadece dört ay sonra Twitter tarafından 30 milyon Dolar’a satın alınmış ve 2016’da ise canlı yayınlara daha fazla kaynak ayırma planı kapsamında kapatılmıştı.

Pew tarafından 4 bin 594 Amerikan YouTube kullanıcısıyla yapılan bir araştırmada, katılımcıların yüzde 51’inin platformu bir şeyin nasıl yapıldığını öğrenmek için takip ettiği belirlendi. Ayrıca ABD’deki yetişkinlerin yüzde 35’inin, düzenli YouTube kullanıcısı olsun ya da olmasın, bir şeyler öğrenmek için siteyi kullandığı ifade edildi. YouTube’da sadece vakit geçirdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 28. Katılımcıların yüzde 19’u yeni bir şey satın almadan önce YouTube’a baktığını belirtiyor.

Ford‘un, e-scooter girişimi Spin‘i satın alacağına dair iddialar doğrulandı. Satın alma bedeli resmi olarak açıklanmasa da bazı kaynaklar 40 milyon Dolar civarında ödeme yapıldığını söylüyor. Park noktası olmayan bir bisiklet paylaşım şirketi olarak işe başlayan Spin, aynı modeli elektrikli scooter’lara da uygulayarak 13 şehirde ve ABD genelindeki kampüslerde hizmet vermeye başlamıştı. Yıllardır sadece otomobil üretmeye dayalı olmayan bir ulaşım stratejisi geliştirmek için çalışan Ford, Spin’i önümüzdeki 18 ay içinde 100 şehirde kullanıma sunmayı planlıyor.

Bir diğer otomotiv devi Hyundai de Singapur merkezli araç paylaşım şirketi Grab‘a 250 milyon Dolar daha yatırım yaptı. Bu yılın başında da 25 milyon Dolar’lık yatırım yapıldığı açıklanmıştı. İki şirket arasındaki genişletilmiş stratejik ortaklık çerçevesinde Hyundai önümüzdeki yıl Grab ile Singapur’da elektrikli araç pilot projelerine başlayarak araçlardan sürüş verileri toplayacak. Güneydoğu Asya’nın en büyük araç paylaşım şirketi Grab, toplamda 2,7 milyar Dolar yatırım toplamış oldu.

Düşük maliyetli elektrik üretimiyle bilinen Paraguay, ihtiyaç fazlası elektriği Brezilya’ya ihraç etmek yerine kripto para madenciliği için kullanılıp kullanılamayacağını tartışıyor. Guardian‘ın haberine göre tartışmayı başlatan kişi teknoloji girişimcisi Gregorio Bareiro, ülkesinin, dünyanın kripto para madenciliği alanındaki merkezi olmasını istiyor. Elektrik fazlasına karşın ülkedeki kripto para madenciliği maliyetleri şimdilik pek düşük sayılmaz.

Aynı zamanda avukat olan kripto para milyoneri Jeffrey Berns kendi şehrini kurma peşinde. Blockchains, LLC adlı şirketin CEO’su Berns; konut, iş yeri, eğitim alanı, prodüksiyon stüdyosu gibi yapıları barındıracak olan ve baş rolünde blok zinciri teknolojisinin yer alacağı ütopya şehrini Nevada kırsalında inşa etmeyi planlıyor. Amacının ev satarak daha da zenginleşmek olmadığını vurgulayan Berns bu hayalin peşinde koşan ilk teknoloji zengini değil elbette.

New York Times

Dünyanın en büyük teknoloji ve internet odaklı etkinliklerinden biri olan Web Summit geçtiğimiz hafta Lizbon’da yine binlerce kişiyi ağırladı. Etkinlikteki oturumlar YouTube kanalına da yüklendi. Bol vakti ve ‘yeterli’ İngilizcesi olanlar için geniş bir kaynak.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

  • Başta diye başlayan haber olmak üzere bu haftaki birkaç haberi – belki de yeni bitirip etkilendiğim için – şu kitabın içeriği ile ilgili buldum: Seth Stephens-Davidovitz, “Bana Yalan Söylediler. – İnternet ve Gerçek Yüzümüz.” Kitap, “insanların bilgi arayışı kendi içinde bir bilgidir” anlayışıyla, Google’da yapılan aramaları, yani Google Trends’i inceleyerek, şu çok iddialı sonuca vardıktan sonra yazılmış: “Google aramalarının insan psikesiyle [yani insanın tercih ve davranışlarını anlamakla ve ne yapacağını öngörmekle] ilgili gelmiş geçmiş en önemli veri kümesi olduğuna artık kaniyim.” İlgilenenlere öneririm.

    • Yorumum – anlayamadığım bir nedenle – eksik çıkmış. İlk cümle “Başta ‘Birleşik Krallık Çocuk Komisyonu Ofisi (CCO) tarafından yayımlanan bir rapora göre bugünün ebeveynleri, çocukları ergenliğe ulaşana kadar onların ortalama bin 300 fotoğrafını ve videosunu internette paylaşmış oluyor. ‘ diye başlayan …” olacak.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: