Haftanın Özeti: 224

Genel Gündem

İstanbul’un Kartal ilçesinde Çarşamba günü 8 katlı bir binanın çökmesi sonucu 21 kişi yaşamını yitirdi. Enkazdan 14 kişi de sağ çıkarıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamalarına göre, ruhsat projesinin dışında kat ve ilaveler yapılan binanın betonunda ‘deniz kumu’ kullanıldığı da görülüyor. 1992 yılında yapımına başlanan Yeşilyurt Apartmanı toplam 6 kat ruhsatlandırılmışken kaçak 2 kat daha ilave edilmiş. Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) iddiasına göre ise Türkiye’de yapı stokunun yüzde 60’ı kaçak durumda.

Sözcü

Yine sebze fiyatlarındaki artışın konuşulduğu bir haftayı geride bıraktık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Pazardaki fiyatlar için gerekirse ayar çekeceğiz. Belediyelerimiz vasıtasıyla tanzim satış yapabiliriz” açıklamasının ardından ilk harekete geçen Ankara Büyükşehir Belediyesi oldu. Başkentte, ilk etapta 15 bölgede tanzim satış çadırları kurulmaya başlandı. Böylece eski zamanlardan hatırladığımız bir terim hayatımıza yeniden girmiş oldu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) hazırladığı enflasyon raporuna göre (pdf) geçen yıl, gıda fiyatlarında en yüksek artış Türkiye’de kaydedildi. OECD genelinde yüzde 1,8 olan gıda enflasyonu Türkiye’de yüzde 25’in üzerine çıktı.

Son 50 yılda küresel et tüketiminde büyük artış yaşandı. 1960’larda yıllık et üretimi 70 milyon ton iken, 2017’de 330 milyon tona ulaştı. Evet, nüfus da katlandı ama buradaki en önemli etken satın alma gücünün artması. En çok et tüketilen ülkeler ABD ve Avustralya (kişi başı ortalama 10 kilogramın üzerinde). Türkiye, ABD, Almanya, Çin ve Hindistan örneklerinde durum şöyle:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Türkiye’de tasarruf mevduatları, 2018’de bir önceki yıl sonuna kıyasla yüzde 24 arttı ve 1 trilyon 153 milyar 768 milyon 94 bin TL düzeyinde gerçekleşti. Kişi başı tasarruf miktarı 14 bin 70 TL oldu. Birkaç not:

  • İstanbul’da kişi başı tasarruf miktarı 32 bin 538 TL. Listenin son sırasında bin 623 TL ile Muş yer alıyor.
  • Türkiye’deki toplam tasarruf mevduatlarının yüzde 42,5’i İstanbul’da birikti (490 milyar 272 milyon 659 bin TL).
  • En düşük tasarruf mevduatına sahip il Bayburt (344 milyon 76 bin TL).
  • Kişi başı tasarruf 22 ilde 10 bin TL’yi aştı.

Ülkemizde Milli Piyango’dan kazandığı ikramiyeyi almayı unutacak kadar zengin insanlar da var. Şans oyunlarında ikramiyeler, çekiliş gününden itibaren bir yıllık zaman aşımına tabi tutuluyor. Geçen yıl, alınmadığı için zaman aşımına uğrayan ikramiyelerin miktarı 60 milyon TL olarak açıklandı. Son 5 yılda bu rakam 243 milyon 400 bin TL. Zamanında alınmayan ikramiyeler Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarılıyor.

2018’in son çeyreğinde seyahate 21,1 milyar TL harcadık. Bu dönemde, yurt içinde ikamet eden 24 milyon 999 bin kişi ‘bir yerlere gitti’.

Seyahat demişken, Doğu Ekspresi’ne bilet bulamayan ve bu konunun incelenmesi gerektiğini düşünen vatandaşlar, Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuruda bulundu. Şikayetlerin temelinde, bilet satış saatlerinin kamuya açıklanmadığı iddiası var. Başvurular incelemeye alındı.

Araştırma şirketi Nielsen tarafından gerçekleştirilen mecra erişim araştırması, Türkiye’de günde 27 milyon kişinin radyo dinlediğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre bir günde kadınların yüzde 52,9’u, erkeklerin yüzde 62,6’sı radyo dinliyor. Radyo dinleme oranı, her yaş grubu ve sosyo ekonomik statüde yüzde 50’nin üzerinde. AB grubunda bu ortalama yüzde 67. Günlük ortalama radyo dinleme süresi ise 3 saat 10 dakika. Her iki kişiden biri araçta radyo dinliyor.

Hindistan’da, kendisini anti-natalist olarak tanımlayan Raphael Samuel adlı kişi, kendi rızası olmadan dünyaya getirdikleri gerekçesiyle anne ve babasına dava açmaya hazırlanıyor. Samuel, “Bu dünyada acı çekecekleri bilinerek çocuklar dünyaya getiriliyor. Bu doğru değil” diyor. BBC Türkçe’de insanların üremekten kaçınması gerektiğine inanan anti-natalistlere dair uzunca bir dosya var. Dosyada Keşke Hiç Olmasaydık: Varolmanın Kötülüğü adlı kitabın yazarı David Benatar’a da değiniliyor.

Haberimizde detaylarını bulabileceğiniz şu 10 alışkanlık Forbes tarafından kronik mutsuzluğun belirtileri olarak görülüyor. Sebep mi, sonuç mu olduğuna karar vermek zor tabii.

  • Hep geleceği beklemek.
  • Maddi şeyler elde etmek için çok fazla emek ve zaman harcamak.
  • Evden çıkmamak.
  • Kendini mağdur olarak görmek.
  • Kötümserlik.
  • Şikayet etmek.
  • Olayları büyütmek.
  • Problemleri halının altına süpürmek.
  • Gelişmemek.
  • Başkalarına öykünmek.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • Yıllık kişi başına düşen et tüketimini kg cinsinden vermişsiniz (ortalama 100kg ) doğru olduğuna emin misiniz ? Kontrol ederseniz sevinirim

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: