Haftanın Özeti: 224

İnternet, Girişimler

Geçen haftaki özetimizde, müzik servisi Spotify’ın, podcast platformu Gimlet Media’yı satın almak için görüşmeler yaptığından bahsetmiştik. O iş oldu. 96 milyon ücretli abonesi olan Spotify, Gimlet’in yanı sıra podcast yayıncıları için temel bilgilere de ulaşılabilen Anchor adlı uygulamayı da satın aldı. Şirketin CEO’su Daniel Ek, önümüzdeki yıllarda Spotify’da tüketilecek içeriklerin en az yüzde 20’sinin müzik dışı yapımlardan oluşacağı görüşünde. Ek, bu yıl içinde podcast alanındaki yatırımlar için 500 milyon Dolar harcamayı planlıyor.

Twitter 2018’in dördüncü çeyreğine dair rakamları paylaştı. Öne çıkan birkaç not:

  • Günlük aktif Twitter kullanıcı ortalaması 126 milyon.
  • Aktif kullanıcı sayısının, Snapchat’ten 60 milyon daha az olması özellikle dikkat çekti.
  • Aylık aktif kullanıcı ortalaması 321 milyon. Bir önceki çeyrekte bu sayı 326 milyondu.
  • Dördüncü çeyrekte toplam gelir 909 milyon Dolar olarak açıklandı. Bunun 791 milyon Dolar’ı reklamlardan sağlandı.

İnternet yayıncılarına yönelik ürünler geliştiren StreamElements “State of the Stream” (Yayıncılığın Durumu) adlı bir rapor paylaştı. Rapora göre Twitch’te geçtiğimiz yıl toplamda 9,36 milyar saatlik içerik izlendi. Bu, 2017 ile karşılaştırıldığında yüzde 25 oranında bir artış anlamına geliyor. YouTube Gaming’in canlı yayınları 2,3 milyar saat boyunca izlendi (2017’ye kıyasla yüzde 104’lük artış yaşandı). Microsoft’un canlı yayın platformu Mixer’da ise sadece 168 milyon saat yayın izlendi. Rakiplerine göre oldukça düşük olsa da Mixer’ın izlenme süreleri de bir önceki yıla göre yüzde 179 arttı. 2017 ve 2018’de en çok izlenen oyun yayınları şunlar:

Mozilla’dan yapılan açıklamaya göre Firefox web tarayıcısı bu yıl içinde, sitelerde otomatik olarak oynamaya başlayan ses ve videoları engelleyecek. Bu özellik Firefox’un masaüstü versiyonu için Firefox 66 sürümünde gelecek. Android uygulamasında da aynı özellik kullanıma sunulacak. Her iki uygulamanın da 19 Mart’ta hazır olması planlanıyor.

Fotoğraf paylaşım platformu Flickr ücretsiz hesapların depolama limitini bin fotoğrafla sınırlandırıyor. 12 Mart’tan itibaren, bu limitin üzerinde olan ücretsiz hesap kullanıcılarının fotoğrafları silinmeye başlayacak. Fotoğraflarını kaybetmek istemeyenler ya yıllık 50 Dolar ödemeyi kabul edecek ya da fotoğraflarını indirecek. Flickr’ın tek tıkla bütün içeriği indirme seçeneği bulunmuyor. Bunun için birkaç adım atmak gerekiyor gerekiyor.

New York Times gazeteciliğin öldüğüne kesin gözüyle bakılan şu dönemde başarı hikayeleri yazmaya devam ediyor. 2018 dördüncü çeyrek rakamlarına göre, gazete yılın son üç ayında 265 bin yeni dijital abone elde etti. 3 milyon 300 bin kişi, gazetenin dijital ürünleri için düzenli olarak para ödüyor. Basılı gazete abonelerinin sayısı da yaklaşık 1 milyon. 2025 yılı için hedef toplam 10 milyon abone. Yıl boyunca sadece dijitalden elde edilen gelir ise 709 milyon Dolar. Geçtiğimiz haftalarda, Huffington Post ve BuzzFeed gibi dijital doğan platformların eleman çıkardığından bahsetmiştik. New York Times 2018’de bünyesine 120 kişi daha kattı ve toplam çalışan sayısı bin 600’e ulaştı.

Kiralama ve abonelik sisteminin yükselişi malum. Bu akımda yerini alan markalardan biri de Ikea oldu. Ikea, İsviçre’de masa ve sandalye gibi ürünleri kiralayacağı bir modeli test edecek. Başarılı olunması durumunda bu yöntemin dünya geneline yayılması bekleniyor.

Toyota da Japonya’da Kinto adında bir abonelik programı sunuyor. Aboneler ayda 420 ila bin 630 Dolar arası ödeme ile Toyota ve Lexus araçları kullanabilecek. Kinto’yu benzer araç kiralama sistemlerinden ayıran en önemli özelliği ise ödül programı. Ne kadar iyi araç kullanırsanız o kadar çok ödül puanı kazanıyorsunuz. Toyota puanlama sisteminin tam olarak nasıl işleyeceğini henüz açıklamadı ama araçlarda yer alan akıllı sistem üzerinden kullanım alışkanlıklarını takip edebileceği düşünülüyor.

Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci İngiltere’yi farklı yönlerden etkilemeye devam ediyor. O farklı yönlerden biri de, bazı büyük şirketlerin merkez ofisini İngiltere dışına taşıma isteği. Hollanda hükümeti, 250 şirketin merkez ofisini Hollanda’ya taşımak için görüşmelerde bulunduğunu açıkladı. 2018 yılında, 42 şirketin benzer şekilde Hollanda’ya taşındığı biliniyor. AB pazarına erişim konusunda sıkıntı çekeceğini düşünen şirketler için diğer cazip noktalar da Dublin, Paris, Lüksemburg ve Frankfurt.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı ve Vehbi Koç Vakfı iş birliğiyle Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı kuruluyor. Proje kapsamında, sosyal girişimcilik kültürünün Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırılması hedefleniyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • Yıllık kişi başına düşen et tüketimini kg cinsinden vermişsiniz (ortalama 100kg ) doğru olduğuna emin misiniz ? Kontrol ederseniz sevinirim

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: