Haftanın Özeti: 211

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Taylor Swift şarkılarının indirilme sayısının artmasının ya da Rock’n’ Roll’un artık tercih edilmemesinin ekonomiyi yönetmekle ne ilgisi olabilir? Araştırmacılar, bir süredir haberlerde ve Twitter paylaşımlarında kullanılan dili analiz ederek ekonomik hassasiyeti ölçebiliyor. Fakat çok kısa bir süre önce Claremont Graduate Üniversitesi’nden araştırmacılar, ekonomik hassasiyetin en iyi 100 listeleri ve Spotify gibi müzik platformları aracılığıyla da ölçülebildiğini gösterdi. Daha da ilginci, bu yeni hassasiyet göstergelerinin tüketici güvenini ölçen geleneksel anketler kadar iyi sonuç verdiği ortaya çıktı. Fikrin temelinde şu var: Şarkılar; bestesinin temposu, enerjisi ve şiddeti gibi müzikal özelliklerine kodlanmış duygusal bir bileşen içermektedir ve herhangi bir kişiyle ilişkilendirilebilir. Spotify gibi müzik servisleri, şarkıları kategorize edip benzer şarkılar dinleyen kullanıcılara kişiye özel çalma listeleri önerirken işte bu duygusal bileşeni kullanıyor.

Müzik demişken araya sıkıştıralım. The Beatles‘ın en sevilen albümlerinden The White Album 50’nci yılına özel olarak yeniden basıldı. Bu vesileyle yeni bir video da geldi:

Makine öğreniminin temelinde, veriler arasında örüntüler bulmak yatıyor. Bu yüzden işletmeler bu teknolojiyi severek kullanıyor. Örüntüler geleceği tahmin etmeyi sağlıyor ve geleceği tahmin edebilmek para kazanmak için çok iyi bir yöntem. 20th Century Fox da bunun bilincinde. Google ile iş birliğine giden şirket, film fragmanından, o filmi izleyen kişilerin başka hangi filmleri beğenebileceğini belirleyen bir yazılım geliştirdi. Makine görüşü sistemleri fragmanı kare kare tarayarak gördüğü nesneleri ve olayları etiketliyor. Daha sonra bu verileri diğer fragmanlarla karşılaştırıyor. Böylece benzer etiketlere sahip filmlerin benzer insanların ilgisini çekeceği tahmin ediliyor.

“İnternet ortamına aktarılan her eski fotoğraf artık yenidir” derler. Bunun bilincinde olan New York Times da Google ile iş birliği yaparak arşivindeki 5 milyondan fazla fotoğrafı dijitalleştirmeye karar verdi. Google tarafından yazılan algoritmalar, fotoğrafların kategorilenmesi, arkalarına yazılmış notlarla eşleştirilmesi gibi işleri yüklenecek. Tabii yapay zekanın öğrenmesi ve ‘kendini geliştirmesi’ noktasında da Google’ın eline iyi bir fırsat geçmiş olacak.

Sevenleri için güzel haber: Breaking Bad dizisi, sinema filmi olarak dönüyor. Sinema salonları için mi yoksa televizyon için mi çekileceği henüz net olmayan filmde yine Vince Gilligan imzası olacak. Jessie Pinkman‘a odaklanacak film hakkında şimdilik fazla detay yok.

Geçen haftaki özette BBC‘nin hazırladığı İngilizce olmayan en iyi 100 film listesine değinmiştik. Bu hafta da Bant Mag‘den bir liste var: 2010’ların en iyi 100 filmi.

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) sinema tarihimizin ‘en hisli’ filmlerinden biri olan Canım Kardeşim’i yeniden yorumladı. Rafineri imzalı reklam filminde Tarık Akan‘ı oğlu Barış Üregil’in canlandırması da önemli bir detay.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

  • Başta diye başlayan haber olmak üzere bu haftaki birkaç haberi – belki de yeni bitirip etkilendiğim için – şu kitabın içeriği ile ilgili buldum: Seth Stephens-Davidovitz, “Bana Yalan Söylediler. – İnternet ve Gerçek Yüzümüz.” Kitap, “insanların bilgi arayışı kendi içinde bir bilgidir” anlayışıyla, Google’da yapılan aramaları, yani Google Trends’i inceleyerek, şu çok iddialı sonuca vardıktan sonra yazılmış: “Google aramalarının insan psikesiyle [yani insanın tercih ve davranışlarını anlamakla ve ne yapacağını öngörmekle] ilgili gelmiş geçmiş en önemli veri kümesi olduğuna artık kaniyim.” İlgilenenlere öneririm.

    • Yorumum – anlayamadığım bir nedenle – eksik çıkmış. İlk cümle “Başta ‘Birleşik Krallık Çocuk Komisyonu Ofisi (CCO) tarafından yayımlanan bir rapora göre bugünün ebeveynleri, çocukları ergenliğe ulaşana kadar onların ortalama bin 300 fotoğrafını ve videosunu internette paylaşmış oluyor. ‘ diye başlayan …” olacak.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: