Makine öğrenimi algoritmasının temelinde, veriler arasında örüntüler bulmak yatıyor. Bu yüzden işletmeler bu teknolojiyi severek kullanıyor. Örüntüler geleceği tahmin etmeyi sağlıyor ve geleceği tahmin edebilmek para kazanmak için çok iyi bir yöntem. Bazen bu örüntülerin nasıl bir araya geldiği bilinmiyor ancak çok iyi bir örnek olarak film stüdyosu 20th Century Fox’un yapay zekayı kullanarak insanların izlemek isteyeceği filmleri belirlemesini gösterebiliriz.
Şirketin araştırmacıları geçtiğimiz ay, bir filmin fragmanının içeriğini makine öğrenimi kullanarak nasıl analiz ettiklerini gösteren bir yazı yayımladılar. Makine görüşü sistemleri fragmanı kare kare tarayarak gördüğü nesneleri ve olayları etiketliyor. Daha sonra bu verileri diğer fragmanlarla karşılaştırıyor. Böylece benzer etiketlere sahip filmlerin benzer insanların ilgisini çekeceği tahmin ediliyor.
Film stüdyolarının çok hoşuna gidiyor
Araştırmacılar yazıda film stüdyolarının bu tarz verilere bayıldığını belirtiyor. Zira şirketler bu gibi verileri elde edebilmek için geleneksel yöntemlerle anketler düzenliyorlar. Araştırma yazısında, “İzleyici kitlesini detaylı bir şekilde anlamak ticari getirisi belirli olmayan hikayelere yatırım yapan film stüdyoları için önemli.” ifadeleri kullanıldı. Yani stüdyolar kimin ne izlediğini bilirse, ne tarz filmler yapmaları gerektiğini de bileceklerdir.
Eğer bu izleyici kitlesi mikro segmentlere bölünebilirse bu durum stüdyo için daha da iyi olur. Bunun iyi bir örneği, 2017 yapımı Logan filmi. Logan bir süper kahraman filmi ama daha karanlık teması ve hikayesiyle biraz daha farklı bir kitleye hitap ediyor. Peki yapay zeka bu farklılıkları belirlemekte yeterli olabilir mi? Cevap: eh işte.
20th Century Fox, deneysel film katılımı tahmin ve öneri sistemi Merlin’i geliştirmek için Google ile iş birliği yaptı. Google’ın açık kaynaklı yapay zeka çerçeve yazılımı TensorFlow’u ve şirketin sunucularını kullanan film stüdyosu, Merlin’in Logan analizini Google ile birlikte hazırladığı bir blog yazısında açıkladı.
Nasıl çalışıyor?
Öncelikle Merlin fragmanı tarıyor ve gördüğü şeyleri ‘sakal’, ‘araba’ ve ‘orman’ gibi kelimelerle etiketliyor. Bu liste sadece bu etiketlerin görülme sıklığını kaydediyor. Toplanan verilerin tamamı çok daha karmaşık. Bu nesnelerin ekranda ne kadar süre göründüğü ve fragmanın neresinde yer aldığı gibi veriler de kaydediliyor.
20th Century Fox mühendisleri bu zaman bilgilerinin, filmin türünü belirlemede önemli olduğunu söylüyor. Yazıda “Örneğin bir fragman bir karakterin uzun bir yakın çekim görüntüsüyle başlıyorsa bu filmin dram olma ihtimali, aksiyon filmi olma ihtimalinden daha fazladır. Eğer fragman hızı ve sıkça değişen görüntülerden oluşuyorsa bu film büyük ihtimalle bir aksiyon filmidir.” deniyor. Bu bilgiler Logan için de geçerli. Fragmanda Hugh Jackman’ın kanlar içinde ve yorgun ifadeleri uzunca gösteriliyor.
Bu bilgiyi diğer filmlerin fragmanlarının analiziyle karşılaştırdığımızda Merlin hangi filmlerin Logan’ı izleyen kişilerin ilgisini çekebileceğini tahmin edebiliyor.
İlk 5’i doğru tahmin etti
Aşağıdaki listede Logan’ı izleyen kişilerin izlediği diğer filmlerin listesi yer alıyor. Sağdaki sütunda Merlin’in tahminleri, soldaki sütunda ise anket yoluyla toplanan gerçek dünya verileri yer alıyor.
Merlin filmlerin çoğunu doğru tahmin ediyor. Mesela X Men: Apocalypse, Doctor Strange ve Batman v Superman gibi filmleri tahmin etmede zorlanmıyor. Hatta tam olarak bir süper kahraman filmi olarak tanımlayamayacağımız John Wick: Chapter 2 bile doğru bir şekilde tahminlerin arasında yer alıyor. Bu etkileyici bir performans zira John Wick süper kahraman filmi olmasa da tıpkı Logan gibi yorgun ve bitkin bir baş rolün hikayesini anlatıyor. Merlin ilk 5’te yer alan filmlerin tamamını doğru tahmin ediyor ama sıralama konusunda o kadar başarılı değil.
Yanlış tahminler de ilgi çekici
Yapay zekaya dair ilginç bilgiler veren kısım ise yanlış tahminler. Merlin Tarzan Efsanesi filminin Logan hayranları tarafından çok sevileceğini düşünüyor. Her iki filmde de orman, ağaç ve ışık etiketlerinin sıkça görülmesi bu eşleşmeye sebep olmuş olabilir ama filmlerin içeriği birbirinden oldukça farklı.
Benzer bir şekilde, The Revenant filmi de bolca bitki ve sakal görünen bir film ama bir süper kahraman filmi değil bir dram. Merlin ayrıca Ant-Man ve Deadpool 2 gibi filmleri de Logan hayranlarına önerme konusunda sınıfta kalıyor. Bu süper kahraman filmleri de hızlı fragmanlara sahip ama Wolverine’in Logan’a yaptığı gibi, ana karaktere alışılmadık bir yaklaşım sergileme yönünden benzerlik gösteriyorlar.
20th Century Fox tüm bunları büyük ihtimalle zaten biliyor ancak yapay zekanın neyi belirleyip neyi belirleyemediğini görmek ilginç. Film endüstrisi yapay zekayı bu tarz analizlerde kullanma konusunda oldukça hevesli. Bazı şirketler şimdiden hangi filmlerin başarılı olacağını, senaryoları makine öğrenimi ile inceleyerek belirleyebileceklerini iddia ediyor. Ancak bu gibi analizler, bilgisayarların henüz filmler konusunda o kadar da uzman olmadığını gösteriyor. Bizim zevkimizi anlayabilmeleri için sinemada biraz daha vakit geçirmeleri gerekiyor.
Yorumunuz: