Haftanın Özeti: 211

Tasarım, İnovasyon

Dünyada her 9 kişiden biri yetersiz besleniyor. Buna rağmen her yıl 1,3 milyar ton gıda (insan tüketimi için üretilen toplam gıdanın üçte biri) çöpe gidiyor. Bu israfın en büyük sebebi gıdaların tazeliğini yitirmesi. James Rogers adlı girişimci 2012’de kurulan Apeel avokado, narenciye ve muz gibi tarım ürünlerinin raf ömrünü iki katına çıkaran doğal bir ürün geliştiriyor. Bugüne kadar 110 milyon Dolar’lık fon toplayan girişim, ürünleri doğal bir şekilde korumak için fabrikalardan bitki kabuklarını, posaları ve çekirdekleri toplayarak onları basınçla bitki yağına dönüştürüyor. Yani şarap fabrikasından üzüm posası, ketçap fabrikasından domates kabuğu alınarak bunların yağı çıkarılıyor. Daha sonra bu yağlar, taze üzüm ve domatesleri korumak için kullanılıyor. Aslında şirketin tek yaptığı, bitkilere kendi özlerinden yeni bir kabuk sunmak. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanan ürün ABD’de 200’den fazla mağazada kullanılıyor. Böylece hem üreticiler ve satıcılar daha fazla ürünü taze şekilde müşterilere sunabiliyor hem de tüketiciler satın aldıkları ürünleri daha uzun süre dolaplarında bekletebiliyor.

2014’te Norveç Merkez Bankası, ülkenin disiplinler arası yaratıcı ekibi Snøhetta ve Oslo’da faaliyet gösteren Metric Design’dan yeni banknotları tasarlamalarını istemişti. Bu banknotlar 30 Ekim’de Norveç’te piyasaya sürüldü. Artık Norveç vatandaşları ceplerinde bir sanat eseriyle gezebilecek. 50, 100, 200, 500 ve 1000 Kron’luk banknotlar, denizin Norveç’in ulusal kimliği ve zenginliğindeki önemini yansıtmayı amaçlıyor. Norveç’te gerçekleşen tüm alışverişlerin yüzde 10’undan azı nakitle yapılıyor olsa da tasarımcılar hala banknotların bir milletin sembolü olduğuna inanıyor.

Günümüzde her türlü oyuncak hazır olarak üretiliyor ve satılıyor. Bu ilk bakışta iyi görünse de çocuğun yaratıcılığının kısıtlanması tehlikesini de beraberinde getiriyor. Elif Atmaca ve Ögeday Uçurum adlı iki girişimcinin İstanbul’daki ekibiyle birlikte geliştirdiği Toyi oyun seti, çocukların çevredeki nesneleri oyuncaklara dönüştürmesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Delikli lastikler ve bunlara bağlanabilen parçalar sayesinde çocuklar Toyi setini kullanarak bir su şişesini uzay mekiğine, bir çam kozalağını sevimli bir canavara ya da boş bir kutuyu bir tren vagonuna çevirebiliyor. El, ayak, tekerlek, göz, eklem ve çubuklardan oluşan setler birçok farklı tasarıma izin veriyor. Kickstarter’da kitle fonu toplayan projenin hedefi 20 bin Dolar.

Dronların hayat kurtardığı anlara şahitlik ettik. Net Guard adlı proje bunu bir adım daha ileri taşıyarak, yangın gibi durumlarda üst katlarda mahsur kalan kişileri oradan alıp yere indirmeyi planlıyor. Uygulanabilirliği tartışılır elbette.

İsveç merkezli bir girişim olan olan Furhat Robotics daha sosyal robot tasarımları üzerinde çalışıyor. Yapay zeka tabanlı asistanların ‘yüzü olan versiyonu’ gibi düşünebileceğimiz Furhat farklı rollere bürünebilecek ve pek çok dili akıcı şekilde konuşabilecek.

Elektrikli olarak yeniden doğan klasik otomobiller arasına 1949 Mercury de katıldı. Icon Derelict programı kapsamında yenilenen otomobil, tek şarjla 320 kilometre gidebilecek.

Otomobiller ve trafik ışıkları birbirleriyle konuşarak sürücüyü devre dışı bırakabiliyor -tabii araçta hala bir sürücü varsa. Volkswagen, Ekim ayında Siemens ile iş birliği yaparak Wolfsburg şehrinde akıllı ışık sistemini test etti. Şirketler yolun bir bölümünde yer alan 10 adet trafik ışığı sisteminin ışık süreleri hakkındaki bilgiyi araçlara göndermesini sağladı. Burada amaç, sürücüye (ya da sürücüsüz araca) yeşil ışık dalgasını nasıl yakalayacağını söylemek. Gelecekte bu sistemin daha fazla araç ve marka ile de uyumlu olması hedefleniyor. Diğer üreticiler de benzer teknolojiler üzerine çalışıyor. Ekim ayında Honda akıllı kavşak teknolojisini ABD’nin Ohio eyaletinde tanıtmıştı. Ford ise bu teknolojiyi bir adım öteye taşıyarak kavşaklarda araçların birbirleri ile iletişim kurmasını sağladı.

Nikola Motor Avrupa pazarı için üreteceği ilk hidrojen enerjisiyle çalışan elektrikli kamyonu Tre için rezervasyon almaya başladı. Avrupa testleri 2020’de Norveç‘te yapılacak. Üretim ise üretimin ABD ile aynı zamanda, 2022 sonrasında başlayacak. Nikola ABD ve Kanada’da 2028’e kadar 700’den fazla hidrojen istasyonu kurmayı planlıyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

  • Başta diye başlayan haber olmak üzere bu haftaki birkaç haberi – belki de yeni bitirip etkilendiğim için – şu kitabın içeriği ile ilgili buldum: Seth Stephens-Davidovitz, “Bana Yalan Söylediler. – İnternet ve Gerçek Yüzümüz.” Kitap, “insanların bilgi arayışı kendi içinde bir bilgidir” anlayışıyla, Google’da yapılan aramaları, yani Google Trends’i inceleyerek, şu çok iddialı sonuca vardıktan sonra yazılmış: “Google aramalarının insan psikesiyle [yani insanın tercih ve davranışlarını anlamakla ve ne yapacağını öngörmekle] ilgili gelmiş geçmiş en önemli veri kümesi olduğuna artık kaniyim.” İlgilenenlere öneririm.

    • Yorumum – anlayamadığım bir nedenle – eksik çıkmış. İlk cümle “Başta ‘Birleşik Krallık Çocuk Komisyonu Ofisi (CCO) tarafından yayımlanan bir rapora göre bugünün ebeveynleri, çocukları ergenliğe ulaşana kadar onların ortalama bin 300 fotoğrafını ve videosunu internette paylaşmış oluyor. ‘ diye başlayan …” olacak.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: