Trafik lambalarıyla konuşan araçlara doğru

Trafik ışıklarına ve kavşaklara yerleştirilen algılayıcılar, trafik bilgisini araçlarla paylaşarak kavşaklarda trafiğin çok daha hızlı akmasını sağlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Otomobiller ve trafik ışıkları birbirleriyle konuşarak sürücüyü devre dışı bırakabiliyor -tabii araçta hala bir sürücü varsa. Volkswagen, Honda, Ford ve BMW gibi otomobil üreticileri, araçların ve trafik ışıklarının iletişim kurup birlikte çalışarak trafik sıkışıklığını engellemesini, egzoz gazı salınımını azaltmasını ve güvenliği artırmasını sağlıyor. Volkswagen, Ekim ayında Siemens ile iş birliği yaparak Wolfsburg şehrinde akıllı ışık sistemini test etti.

Şirketler yolun bir bölümünde yer alan 10 adet trafik ışığı sisteminin ışık süreleri hakkındaki bilgiyi araçlara göndermesini sağladı. Burada amaç, sürücüye (ya da sürücüsüz araca) yeşil ışık dalgasını nasıl yakalayacağını söylemek. Gelecekte bu sistemin daha fazla araç ve marka ile de uyumlu olması hedefleniyor.

Seneye araçlarda kullanılacak

Siemens Birbirine Bağlı Ulaşım Sistemleri Ekibi’nden Franz Schober “BMW’lerin yeşil ışığa kalan süreyi 5-4-3-2-1 şeklinde sayan bir sayacı var, Mercedes’ler ise saatte 32 ila 52 km arası hızla giderseniz yeşil ışığa denk geleceksiniz diyor.” ifadelerini kullandı. Volkswagen önümüzdeki yıldan itibaren araçlarını bu teknolojiyle donatacak.

Bu ağ, WiFi teknolojisi ve algılayıcılar kullanarak, GPS’ten daha isabetli sonuçlar verebilen bir konumlandırma verisi sunuyor. Sistem araçların gereksiz yere durup kalkmasını engelleyecek. Araçlar durup beklediklerinde, hareket halinde olduğundan daha fazla gaz salınımı yapıyor.

Araçlarla iletişim kuran kavşaklar

Yeni teknoloji aynı zamanda yolun durumunu sürücüye bildirerek güvenliği de artırabilir. Volkswagen ve Siemens algılayıcıları kullanarak Wolfsburg’daki iki kavşakta yayaların ve bisikletlilerin konumlarını belirliyor. Schober “Algılayıcılar bu bilgiyi işliyor ve trafik kontrol sistemi herkese ‘solda bisikletli var’ mesajını gönderebiliyor.” diyor.

Diğer üreticiler de benzer teknolojiler üzerine çalışıyor. Ekim ayında Honda akıllı kavşak teknolojisini ABD’nin Ohio eyaletinde tanıtmıştı. Japon şirket kavşağın dört köşesine birere kamera yerleştirerek araçları ve yayaları gösteren 360 derece kuş bakışı bir görüntü elde etti. Toplanan veriler sisteme bağlı araçlara gönderildi ve araçlarda bulunan bilgisayarlar tarafından çözümlendi. Gerektiğinde sistem sürücülere görsel ve sesli uyarılarda bulundu.

Ford ise bu teknolojiyi bir adım öteye taşıyarak kavşaklarda araçların birbirleri ile iletişim kurmasını sağladı. Sistem sürücülere çarpışmayı engellemek için hızlarını ayarlamalarını söyledi. Şirket bu teknolojiyi geliştirirken yayaların kalabalıkta kimseye çarpmadan yürümek için yavaşlayıp hızlanmasından esinlendiğini söylüyor. Bu teknolojinin gelişmesi ve tüm araçlarda kullanılması, gelecekte trafik ışıklarını gereksiz hale getirebilir.

Kaynak: CNN

Volkswagen, Honda, Ford ve BMW gibi otomobil üreticileri, araçların ve trafik ışıklarının iletişim kurup birlikte çalışarak trafik sıkışıklığını engellemesini, egzoz gazı salınımını azaltmasını ve güvenliği artırmasını sağlıyor. Sistem araçlara yeşil ışığa denk gelmek için hangi hızda gitmeleri gerektiğini söylüyor. Kavşaklara yerleştirilen algılayıcı ve kameralar sayesinde de kavşağın durumu hakkında bilgi sahibi olan araçlar yayalar ve bisikletlilerden haberdar oluyor. Birbiriyle iletişim kurabilen araçlar, kavşakları çarpışmadan kullanabilmek için hızlarını ayarlıyor. Bu sayede gelecekte trafik ışıklarına ihtiyaç kalmayabilir.

1 Yorum

  • Özellikle büyükşehirlerde neredeyse tüm ışıklar merkeze bir kontrol istasyonuna bağlı. Bu kontrol istasyonlarında yer alacak bir Server ve basit bir cep telefonu uygulaması bu kullanımı çok daha ucuz ve etkin bir şekilde tüm araç sahiplerine getirebilir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği