Haftanın Özeti: 189

İnternet, Girişimler

ABD’de endüstriden yükselen muhalif seslere rağmen İç Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası Girişimci Kanunu‘nu kaldırmaya yönelik öneri sundu. Barack Obama döneminde kabul edilen yasa, göçmenlerin ABD’de bir şirkette kurucu ortak olmaları halinde vize sürelerini 2,5 yıl uzatabilmelerini sağlıyordu. Bu sürenin sonunda, gerekli kriterlerin sağlayarak vizeyi yine aynı süreyle uzatmak mümkün. Üstün yetenekli yabancı çalışanlar için geliştirilen H-1B vize programında düzenleme yapılması gibi, bu hareket de Donald Trump yönetiminin iltica kanununda boşluk olarak gördüğü noktaları düzenleme çabasının bir ürünü. Bu boşlukların kapatılmasıyla ABD’li işçilerin haklarının korunacağı düşünülüyor. Öte yandan, göçmen girişimcilerin Amerikalıların işlerini ellerinden almadığını, aksine onlara iş verdiğini savunanlar da var. 1 Ocak 2016 itibarıyla 1 milyar Dolar’ın üzerinde değere sahip 87 girişimin 44’ünün kurucu ortakları arasında göçmenler yer alıyordu.

Tüm dünyadan yazılımcıların buluştuğu ve açık kaynaklı içeriklerini paylaştığı platform GitHub, 7,5 milyar Dolar karşılığında Microsoft‘a satıldı. Dev bir kod havuzu olan GitHub, projelerini kayıt altında tutmak ve paylaşmak isteyen geliştiriciler ve şirketler için bir buluşma noktası olmuştu. Apple, Amazon, Google ve diğer birçok büyük teknoloji şirketi GitHub’ı kullanıyor. Siteye en çok katkı yapan şirketlerden biri olan Microsoft’un binden fazla çalışanı, geliştirdiği kodlarla aktif olarak GitHub’ın veri havuzunu genişletiyor. Satın almanın ardından Microsoft, platformun bağımsızlığını yitirmeyeceğini vurguladı.

Çin’in en büyük akıllı telefon üreticilerinden ZTE, ABD tarafından getirilen kısıtlamalar sonucunda küresel operasyonlarını durdurma kararı almıştı. Kısıtlamaların sebebi ise, şirketin İran ve Kuzey Kore’ye uygulanan ambargoyu delmeye çalışmasıydı. ABD Ticaret Bakanlığı hafta içinde yaptığı açıklamayla, 1 milyar Dolar ceza ödemeyi kabul eden şirketle anlaşmaya varıldığını duyurdu. Anlaşmaya göre ayrıca ZTE yönetim kurulunu bir ay içinde değiştirecek.

İnternet bağlantısının ‘bu işten para kazanan’ şirketler tarafından ücretsiz sunulacağı söylenegelen ve hayal edilen bir şey. Google, dünyanın en geniş kapsamlı ücretsiz internet uygulamasını Hindistan‘da hayata geçiriyor. Ülkenin demir yolu kurumuyla yapılan iş birliğiyle, 400 tren istasyonunda yüksek hızlı bağlantı sunulacak. Uygulamadan 8 milyon kişinin faydalanması bekleniyor.

Google’ın devlet kurumlarıyla tek iş birliği ücretsiz internet konusunda değil elbette. Geçtiğimiz aylarda binlerce Google çalışanı, dron saldırılarını daha etkin hale getirmek için yapay zeka kullanan bir Pentagon programına destek verdiği için şirketi protesto etmişti. Geçen hafta söz konusu proje ile ilgili sözleşmenin yenilenmeyeceği açıklansa da bu kamuoyunu tatmin etmedi. Bunun üzerine CEO Sundar Pichai imzasıyla bir nevi yapay zeka sözleşmesi paylaşıldı. Açıklamada yapay zeka konusundaki hassasiyetin farkında olunduğu ve geliştirmelerde toplumsal faydanın ön planda tutulacağı vurgulandı. Pichai bu yılın başındaki bir konuşmasında yapay zekanın elektrik veya ateşin bulunmasından daha büyük bir etki yaratabileceğine işaret etmişti.

İçinde “Facebook” ve “veri” kelimeleri geçen haberler duymaya devam ediyoruz. New York Times‘ın haberine göre Facebook bazı cihaz üreticilerine, kullanıcı verilerine erişim izni verdi. Özel sözleşmelerle kullanıcı verisi sunulan şirket sayısının 60 olduğu söyleniyor. Bu arada Facebook, büyük medya şirketleriyle ilişkilerini ve iş birliklerini geliştirmeye çalışıyor. Daha önceki projelerden pek randıman alamayan platform, haber programlarının canlı yayınlanması üzerine yeni bir iş modeli duyurdu.

Wall Street Journal‘ın haberine göre fotoğraf ve video paylaşım platformu Instagram, yakında bir saat uzunluğundaki videolara izin vermeye başlayacak. Şu anda video süresi bir dakikayla sınırlı olan platformun ayrıca dikey videolara odaklanacağı belirtiliyor. Instagram’ın ana şirketi olan ve geçtiğimiz dönemde canlı yayın konusuna eğilen Facebook bu formatı şirketin geleceği olarak görüyor.

Twitter, Mayıs ayında yürürlüğe giren Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği kapsamında, 13 yaşından önce siteye kaydolan kullanıcıların erişimini engelliyor. 13 yaş sınırı yeni bir şey değil elbette ama söz konusu yönetmeliğe göre Twitter, bu yaştan önce yapılmış paylaşımları sitede tutma hakkına sahip değil.

Sosyal medya kullanıcıları, ekstrem fikirlerle dolu sahte seçmenlerden şirket içeriğini sürekli ‘retweet eden’ hesaplara kadar birçok sahte kullanıcıyla aynı ortamı paylaştığını bilir. Ama kaç tane sahte hesabın olduğu konusunda uzmanlar bile kararsız. İstatistikler dünya çapındaki sosyal medya kullanıcı sayısının 3 milyara yaklaştığını gösteriyor. Hesapların toplam sayısı ise bu miktarın birkaç katı olabilir. Haberimizde farklı uzmanların bu konu hakkındaki tahminlerine bakabilir, “O kadar önemli şeyler yazıyorum ama muhataplarım hakikaten de kanlı canlı insan mı acaba?” sorusuyla cebelleşmeye devam edebilirsiniz. Kime güvenebiliriz ki?

Teknolojinin her alanına nüfuz etmeye başlayan e-ticaret devi Amazon, önümüzdeki yıldan itibaren 3 sezon boyunca, dünyanın en çok takip edilen futbol organizasyonlarından biri olan İngiltere Premier Lig karşılaşmalarını naklen yayınlayacak. Organizasyonun yayın haklarına yönelik 6 paketten birini satın alan Amazon Prime bir sezonda 20 maç gösterecek.

Tesla 2016 yılında Model 3‘ü tanıttıktan sonra yüz binlerce ön sipariş almıştı. Fakat Second Measure adlı analiz şirketinin yayımladığı bir rapor, ABD’den yapılan ön siparişlerinin büyük bir kısmının iptal edildiğini ortaya koydu. Şirketin araştırmaları gösteriyor ki Nisan ayı itibariyle ABD’den ön sipariş verenlerin yüzde 23’ü bin Dolar’lık depozitolarını geri aldı. Recode‘a açıklama yapan bir Tesla sözcüsü, analiz şirketinin bulgularının kendilerininkiyle uyuşmadığını belirtti ancak gerçek rakamları açıklamayı da reddetti. Tesla CEO’su Elon Musk geçtiğimiz yılın Ağustos ayında rezervasyonların yüzde 12’sinin iptal edildiğini duyurmuştu. Bu arada, daha önce bu yıl içinde Türkiye’ye geleceği duyurulan Tesla, İstanbul merkezli ilk iş ilanını yayımladı. Şimdilik servis yöneticiliği pozisyonu için bir kişi aranıyor.

İçerik üreticilerinin ve sanatçıların takipçileri tarafından fonlanmasını sağlayan Patreon, yine içerik üreticilerinin ürün önererek para kazanmasını sağlayan Kit‘i satın aldı. Kit’te satılan her ürün için öneren kişiye komisyon ödüyor. Patreon’da üreticilerin kendi logolu ürünlerini satmaları da sağlanacak.

Birleşik Krallık merkezli e-ticaret platformu Ocado‘un paketleme servisi, istihdamın geleceğine ışık tutuyor. Binden fazla robotun çalıştığı servis, büyük işsizlik filminin fragmanı gibi adeta.

Sık seyahat edenlerin ömrünün önemli kısmı havaalanlarında geçer. Bu bekleme sürecinin minimum hasar ve can sıkıntısıyla geçirilmesine yardımcı olan bir mobil uygulama GateGuru. Alanın mesafesi, uçağın bulunduğu kapı, yeme içme yerleri, rötarlar, güvenlik geçişindeki ortalama bekleme süresi gibi bilgileri içeren uygulama bir nevi seyahat edenlerin can simidi.

Türk geliştiricilerden oluşan bir ekip, 2050’nin yapay zeka tarafından yönetilen İstanbul’unda geçen bir bilim kurgu oyunu hazırlıyor. ManMade adlı oyun, İstanbul’u bekleyen karanlık bir gelecekte, makinelerin boyunduruğundan kurtulmak isteyen William Kaan Roberts adlı bir karakterin hikayesini anlatıyor. New York’tan İstanbul’a gelen Kaan aslında şehri ele geçiren yapay zekanın üreticilerinden biri. Kaan’ın kendi yarattığı canavarla mücadelesinin yanı sıra oyun beş farklı karakterin bakış açısından da oynanabiliyor. Her bir karakter farklı bir arka plana ve farklı hikayelere sahip. İstanbul Teknik Üniversitesi Teknokent’te bulunan Cbilab VR Studiosoyunun tamamlanabilmesi için Kickstarter üzerinden destek topluyor.

“Türkiye’de sürdürülebilir blok zinciri ekosisteminin yaratılması ve yeni dönem iş yapış biçimlerinin önündeki zorlukların giderilmesi” hedefiyle yeni bir platform kuruldu. Türkiye Bilişim Vakfı liderliğinde ve Bankalararası Kart Merkezi‘nin katılımıyla kurulan ve kâr amacı gütmeyen Blockchain Türkiye Platformu, blok zinciri teknolojisinin yaygınlaşmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: