Haftanın Özeti: 189

Genel Gündem

Kanada Senatosu keyif amaçlı esrar kullanımının yasallaştırılmasını öngören tasarıyı kabul etti. Altı ay süren inceleme ve tartışmaların ardından alınan bu kararla birlikte Kanada esrarın yasak olmadığı ilk G7 ülkesi olacak. Satışı konusundaki düzenlemelere ve kamusal alanlarda kullanılıp kullanılmayacağına eyalet ve bölge yönetimleri karar verecek. Yasal esrar satın alabilmenin Ağustos ya da Eylül başında mümkün olacağı tahmin ediliyor. Hükümet yasal düzenlemeler ve sıkı denetimlerle esrarın gençlere ulaşmasının zorlaşacağını, ayrıca suç örgütlerine darbe vurulacağını düşünüyor.

Weeds

Pakistan‘da 25 Temmuz’da yapılacak genel seçimler öncesinde hükümet ilginç bir uygulamaya imza attı ve muhalefetteki partinin internet sitesine erişimi engelledi. Digital Rights Foundation‘ın teyit ettiği habere göre ülkedeki servis sağlayıcıların hizmetiyle İşçi Partisi‘nin sitesine girmeye çalışanlar bu uyarıyla karşılaşıyor:

Suudi Arabistan‘daki değişim rüzgarlarından daha önce bahsetmiştik. Ülkede kadınlara otomobil kullanma hakkı verilmesinin ardından geçtiğimiz hafta 10 kadın sürücü belgesi aldı. İlgili karar 24 Haziran’da yürürlüğe girecek ve Suudi Arabistan sokaklarında kadınlar özgürce araba kullanabilecek.

Yeni Dünya Zenginlik Raporu‘na göre son iki yılda Türkiye’yi terk eden milyoner sayısı 12 bine ulaştı. 2015’te bu sayı bin idi. Geçen yıl ülkeyi terk edenlerin sayısı toplam milyonerlerin yüzde 12’sine eşit. Dünya genelinde milyoner sayısı yaklaşık 15 milyon ve bunların 100 bini geçen yıl memleket değiştirerek Avustralya, ABD, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelere yerleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu, Nisan 2018’e ait Motorlu Kara Taşıtları Raporu‘nu paylaştı. Buna göre Nisan ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 22 milyon 551 bin 157 adet taşıtın yüzde 54,3’ünü otomobil, yüzde 16,4’ünü kamyonet, yüzde 13,9’unu motosiklet, yüzde 8,2’sini traktör, yüzde 3,8’ini kamyon, yüzde 2,1’ini minibüs, yüzde 1’ini otobüs, yüzde 0,3’ünü ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısında yüzde 1,9 azalma gerçekleşti. 12 milyon 248 bin 784 adet otomobilin yüzde 38,2’si LPG, yüzde 35,9’u dizel, yüzde 25,6’sı benzin yakıtlı olarak tespit edildi. Ocak – Nisan döneminde trafiğe kaydı yapılan 221 bin 221 adet otomobilin yüzde 57,5’i beyaz, yüzde 20,6’sı gri, yüzde 7,5’i siyah ve yüzde 5,2’si kırmızı iken yüzde 9,2’si diğer renklerde.

Bu yılın Kasım ayından itibaren Madrid‘de yaşamayanlar, şehir merkezinde araba kullanamayacak. Sadece yerel halka ait araçlar, sıfır salınımlı teslimat cihazları, taksiler ve toplu taşıma araçlarına izin verilecek. Son 10 yıldır benzer çalışmalar yürüten ve araçları şehir merkezinden uzaklaştırmaya çalışan Madrid, şehirde sadece yayaların girebildiği bazı bölgeler belirlemişti. Yakın gelecekte dünyanın farklı bölgelerinden 13 şehirde otomobil kullanımına bazı sınırlandırmalar getirilmesi gündemde.

Dünya 10 yıl öncesine göre daha az huzurlu bir yer haline geldi. Küresel Barış Endeksi‘ne göre bunun sebeplerinin başında Orta Doğu ve Afrika’da yaşanan çatışma ve anlaşmazlıklar geliyor. Şiddetin dünya ekonomisine bir yıllık maliyetinin yaklaşık 14 trilyon Dolar olduğunu söyleyen raporda Türkiye‘nin 163 ülke arasında üç basamak daha düşerek 149’uncu sıraya gerilediği görülüyor. Endekse göre en huzursuz ülkeler Suriye, Güney Sudan ve Irak; en huzurlu ülkeler ise İzlanda, Yeni Zelanda, Avusturya, Portekiz ve Danimarka.

Ethereum blok zinciri üzerine kurulan 0xΩ adlı din yeni takipçilerini bekliyor. Matt Liston blok zinciri dinini 19 Mayıs’ta New York Müzesi’nde yapılan bir etkinlikte açıkladı. Dinin kutsal kitabı olarak adlandırılabilecek ‘flame papers’ (alev kağıtları) adlı belgelerin 40 adet basılı kopyasını dağıtan Liston, bu belgelerde 0xΩ’nın nasıl çalışmasını istediğini anlatıyor. Çalışmanın ardındaki temel fikir, blok zincirinin dini yöneten bir otorite ihtiyacını ortadan kaldırması. Liston, kurulu dinlerin de blok zincirinden faydalanabileceği görüşünde.

Komplo teorileri yer yer muhabbetin yakıtı işlevi görür. Sosyal psikoloji araştırmacıları, kişinin komplo teorilerine inanma ihtimalini etkileyen iki ana faktör tespit etti. Yapılan araştırmaya göre sosyal ve kültürel değişimleri tehdit olarak algılayan kişiler ve siyaset bilgilerini olduğundan fazla zannedenler bu teorilere inanmaya daha yatkın. (Şimdi o iş tam öyle değil. Esasında bu araştırmaları filan da kim yaptırıyor yani, ona bakmak lazım.)

Dünyanın aktarmasız en uzun uçuşu olarak bilinen NewarkSingapur seferleri Singapur Havayolları tarafından yeniden başlatılıyor. 18 saat 45 dakika sürecek ve 16 bin 700 kilometreden uzun bir mesafenin kat edileceği uçuş bu Ekim ayından itibaren yolcu taşıyacak. 2013 yılında yüksek yakıt fiyatları nedeniyle ara verilen uçuş için Airbus’ın çift motorlu A350-900 ULR uçakları kullanılacak. Bu sayede daha önce kullanılan dört motorlu  Airbus A340-500 uçaklarına göre yakıt tasarrufunun çift haneli yüzdelerde olması bekleniyor.

40 yıldan uzun bir süredir devam eden Mars’ta organik molekül bulma çalışmaları netice verdi. Keskin Dağ (Aeolis Mons) eteklerinde çamur taşları üzerinde araştırma yapan Curiosity adlı Mars robotu, 500 dereceye kadar ısıttığı kayaların içinde organik bileşen izlerine rastladı. Bulgular, Mars’ta geçmişte yaşam olup olmadığına dair fikir sahibi olmamız açısından önemli. Bir gezegende yaşamın oluşabilmesi için organik moleküllerin bulunması neredeyse şart. Eğer yaşam var olmuşsa da geride organik moleküller bırakması kaçınılmaz. Ancak bu bulgu bize cevaptan çok soru getiriyor. Bu organik maddelerin canlılar tarafından mı üretildiği yoksa Mars’ın yüzeyine düşen meteorlardan mı geldiği bilinmiyor.

Çin’de, bir hayvana ait olduğu düşünülen en eski ayak izi bulundu. Yangzi Nehri civarında bulunan ayak izinin 541 ila 551 milyon yıl öncesinden geldiği ve omurgasız bir canlıya ait olduğu tahmin ediliyor.

Yakın zamanda yayımlanan bir makaleye göre mikro plastikler vücudumuza plastik şişelerden içtiğimiz sudan, kirletilmiş denizlerden yediğimiz balıktan daha çok, soluduğumuz havayla giriyor. 2016 yılında dünyada 335 milyon metrik ton plastik (plastik iplikler hariç) üretildi ve bu üretim her yıl yaklaşık yüzde 3 oranında artıyor. Kapalı mekan havasında bulunan mikro plastik konsantrasyonu açık havada bulunandan daha yüksek miktarda. Bunların çoğunun da giydiğimiz kıyafetlerde ve mobilyalarda kullanılan plastik ipliklerden geldiği düşünülüyor. Bu da evde mikro plastik soluduğumuz sonucuna götürüyor.

Plastik poşet kullanımının en fazla olduğu ülkelerden biri olan Tayland‘da bir balina, 80 tane poşet yutmasının ardından tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Balina ilk kez Pazartesi günü fark edildiğinde insanlar onu suyun yüzeyinde tutmak için dubalar, güneşten korumak için ise şemsiyeler kullandı. Ama balinanın poşet kusmasıyla gerçek anlaşıldı ve bu poşetler yüzünden vücudunun besin kabul etmediği fark edildi.

Endonezya’da ormanların yok edilmesinin hayvanları nasıl etkilediğini gösteren 2013 tarihli bir video, bu hafta sosyal medyanın en çok paylaşılanlarından biri oldu. Ağaçları yıkan iş makinesiyle karşılaşan ve tepki gösteren orangutan, Hababam Sınıfı’nda Çalışkan Ahmet‘in dellendiği anı hatırlattı, izleyenlerin çoğu başını bir anlığına da olsa önüne eğme ihtiyacı hissetti.

BBC tarafından yapılan “Dünyayı Şekillendiren 100 Hikaye” anketinde birinci sırayı Homeros‘un Odysseia destanı aldı. 12 bin mısradan oluşan eser yüz yıllar boyunca birçok büyük yazarı etkiledi, ilham kaynağı oldu. BBC değerlendirme yazısında şöyle demiş: “Oysa kahramanı Odysseus, destanda adı geçen çok sayıda tanrının ve canavarın arasında sıradan bir şey başarmaya çalışıyordu. Yapmak istediği yeni veya muhteşem bir şey keşfetmek değil, 10 yıl süren bir savaşın ardından evine dönmekti. Yazılışından 2 bin 700 yıl sonra, bugün bile bu eserin kültürümüzde bu kadar önemli bir yeri olmasının nedeni budur.”

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: