13 şehir araç trafiğini yasaklamaya hazırlanıyor

Yakın gelecekte, 13 farklı dünya şehrinde, hava ve gürültü kirliliğini önlemek amacıyla, otomobil kullanımına bazı sınırlandırmalar getirilmesi gündemde.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bu yılın Kasım ayından itibaren Madrid’de yaşamayanlar, Madrid şehir merkezinde araba kullanamayacak. Sadece yerel halka ait araçlar, sıfır salınımlı teslimat cihazları, taksiler ve toplu taşıma araçlarına izin verilecek. Son 10 yıldır benzer çalışmalar yürüten ve araçları şehir merkezinden uzaklaştırmaya çalışan Madrid, şehirde sadece yayaların girebildiği bazı bölgeler belirlemişti.

Otomobillerin yarattığı hava ve gürültü kirliliğinden rahatsız olan tek şehir Madrid değil. Yakın gelecekte, 13 farklı dünya şehrinde otomobil kullanımına bazı sınırlandırmalar getirilmesi gündemde.

Oslo

Norveç’te 2025’ten itibaren şehir merkezinde otomobil kullanmak yasaklanacak. Bu yasak Oslo’da, ülkenin genelinden 6 yıl önce, 2019’da yürürlüğe girecek.

Madrid

2020’den itibaren şehir merkezindeki 500 hektarlık alana otomobil giremeyecek. Şehir planlamacıları, şehrin önemli caddelerini yayaları göz önünde bulundurarak yeniden düzenliyor.

Chengdu

Çin’in Chengdu şehrinde planlanan değişikliklerin tamamlanmasıyla vatandaşlar bir noktadan diğerine yürüyerek 15 dakikada ulaşabilecek. Şehirde yolların yarısı araç trafiğine kapatılacak. Bu değişikliklerin 2020’de yürürlüğe girmesi hedefleniyor ancak bazı aksaklıklar sebebiyle bu tarih ertelenecek gibi görünüyor.

Hamburg

Şehirde insanların otomobil yerine bisikleti ya da yürümeyi tercih etmesi için bazı çalışmalar yürütülüyor. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde şehrin bazı bölgelerinin sadece yayalara ve bisikletlilere ayrılması planlanıyor.

Kopenhag

Yayalara özel yolları 1960’lardan bu yana uygulayan Kopenhag’da bugün nüfusun yarısı işe bisikletle gidip geliyor. Şehirde 320 kilometrenin üzerinde bisiklet yolu bulunuyor.

Paris

2014’te, plakasının sonu çift rakamla biten araçların şehir merkezine girişi bir günlüğüne yasaklandığında hava kirliliği yüzde 30 azalmıştı. Şimdi ise şehir araçları şehir merkezinden tamamen çıkarmak istiyor. Bisiklet yollarının artırılması ve belirli bir yaşın üzerindeki otomobillerin şehre girmesinin yasaklanması ile hava kirliliği engellenmeye çalışılıyor. Şehirde 2020’den itibaren dizel araç kullanımı yasaklanacak.

Londra

Paris gibi Londra da 2020’de dizel araçları yasaklamayı planlıyor. Yoğun saatlerde şehir merkezine giren dizel araçlardan günlük yaklaşık 60 Lira trafik vergisi alınıyor. 2040 itibarıyla ülkede dizel ve benzinli araçların satışı tamamen durdurulacak.

Brüksel

Brüksel’in şehir merkezindeki meydana bağlanan yollar her zaman araç trafiğine kapalıydı. Şehirde araçlara ait yolları da kapatıp yayaların ve bisikletlilerin hizmetine sunma çalışmaları devam ediyor. Ayrıca hava kirliliğinin arttığı günlerde toplu taşıma da ücretsiz olacak.

Berlin

2008’de şehir merkezinin üçte biri benzinli ve dizel araçlara kapatılmış ve karbon salınımsız bir alan oluşturulmuştu. Berlin ayrıca geçtiğimiz yıldan bu yana bisikletliler için bir otoyol hazırlıyor.

Mexico City

Şehirde 2016’dan bu yana uygulanan sistemde plaka numaralarına göre bazı araçların haftada iki gün şehir merkezine girmesi yasak. Ayrıca her ay iki cumartesi günü de bu yasak uygulanıyor. Böylece toplamda 2 milyon araç şehir merkezinden uzaklaştırılmış oluyor.

Bogota

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da 1974’ten beri her hafta bir gün şehrin 120 km’lik yolu araç trafiğine kapatılıyor. 2013’ten bu yana da bazı günlerin yoğun saatlerinde plakanın son rakamına göre bazı araçların trafiğe çıkması yasak.

San Francisco

2017’de şehrin en yoğun kullanılan caddelerinden biri olan Market Street’in araç trafiğine kapatılmasına ve bölgeye 3,5 kilometrelik bisiklet yolu yapılmasına karar verildi.

New York City

Şehirde otomobil kullanımına sınırlama getirilmese de bisiklet paylaşımını, metro ve otobüs kullanımını artırmak için düzenlemelere gidiliyor. Şehrin bazı popüler alanları sadece yayalara ayrılmış durumda. Ayrıca her Ağustos ayının üç cumartesi günü Central Park’ı Brooklyn Köprüsü’ne bağlayan caddeler trafiğe kapatılıyor.

Kaynak: Business Insider

Yakın gelecekte, 13 farklı dünya şehrinde, hava ve gürültü kirliliğini önlemek amacıyla, otomobil kullanımına bazı sınırlandırmalar getirilmesi gündemde. Bu şehirler Oslo, Madrid, Paris, Londra, Kopenhag, Mexico City, Bogota, Chengdu, San Francisco, New York City, Brüksel, Berlin ve Hamburg.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği