ABD’nin teknoloji girişimlerinde göçmenlerin etkisi

ABD’de endüstriden yükselen muhalif seslere rağmen İç Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası Girişimci Kanunu’nu kaldırmak için öneride bulundu.

ABD’de endüstriden yükselen muhalif seslere rağmen İç Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası Girişimci Kanunu’nu kaldırmak için öneride bulundu. Başkan Obama döneminde kabul edilen yasa, göçmenlerin ABD’de bir şirkette kurucu ortak olmaları halinde vize sürelerini 2,5 yıl uzatabilmesini sağlıyordu. Bu sürenin sonunda, gerekli kriterlerin sağlanması halinde vizenin yine aynı süreyle uzatılması da mümkün.

Üstün yetenekli yabancı çalışanlar için geliştirilen H-1B vize programında düzenleme yapılması gibi, Uluslararası Girişimci Kanunu’nun da kaldırılması, Trump yönetiminin iltica kanununda boşluk olarak gördüğü noktaları düzenleme çabasının bir ürünü. Bu boşlukların kapatılması ile ABD’li işçilerin haklarının korunacağı düşünülüyor. Ancak çoğu uzman, Uluslararası Girişimci Kanunu’nun kaldırılmasının tam tersi bir etki yaratacağı görüşünde. Risk sermayesi yatırımcısı ve AOL kurucu ortağı Steven Case “Göçmen girişimciler işlerimizi elimizden almıyor, bize iş veriyor.” diyor.

Başarılı girişimlerin yarısında göçmenlerin izi var

Gerçekten de göçmenler ABD’nin girişim sahnesinde bugüne kadar önemli bir rol aldı ve almaya da devam ediyor. Ulusal Amerikan Politika Derneği tarafından 2016’da hazırlanan rapora göre, 1 Ocak 2016 itibarıyla 1 milyar Dolar’ın üzerinde değere sahip 87 girişimin 44’ünün kurucu ortakları arasında göçmenler yer alıyordu. Bu şirketler ortalama 760 kişiye iş imkanı sağlıyordu. Aşağıdaki grafik ABD’de unicorn girişim (1 milyar Dolar’ın üzerinde değere sahip girişimler) kurucusu göçmenlerin geldiği ülkeleri gösteriyor.

Kaynak: Statista


Yorumunuz: