Haftanın Özeti: 174

İnternet, Girişimler

SpaceX, herkese internet sağlama hedefiyle tasarladığı demo uydularını uzaya gönderdi. Starlink projesinin parçası olan mini uydular yörüngeye yerleşti ve dünyaya ilk sinyalleri yolladı. Projeye göre bu uydulardan binlercesi gezegeni saracak ve internet bağlantısı genele yayılacak. Hala dünya nüfusunun yarısının internete düzenli erişimi yok. Bu konuda farklı çözüm arayışları sürüyor. Gökyüzünde dolaşan zeplin aracılığıyla internet sağlamayı amaçlayan Altaeros adlı girişim de onlardan biri.

Wikimedia Vakfı, 6 yıldır yüz milyonlarca kişinin Wikipedia’ya ücretsiz ulaşmasını sağlayan programı Wikipedia Zero’yu sonlandıracağını açıkladı. Ağ tarafsızlığı konusunda tartışmalar devam ederken, Wikimedia önümüzdeki yıllarda ücretsiz bilgi misyonunu gerçekleştirmek için yeni yollar deneyeceklerini belirtti.

İnternette karşılaştığımız ve doğruluğundan emin olamadığımız haberlerin sağlamasını yapanTeyit.org destek bekliyor. 2018 planları için fon yaratmaya çalışan doğrulama platformuna destek olmak isterseniz Patreon sayfasına bekleriz.

Bugüne kadar 300’den fazla projenin şirketleşmesine önayak olan İTÜ Çekirdek, üniversitelerin kuluçka merkezlerini karşılaştırarak sıralayan UBI Global Endeksi tarafından Avrupa’da ikinci, dünya genelinde ise üçüncü sırada gösterildi.

Finlandiya hükümeti, dijital ve platform alanındaki yeni girişimlere yatırım yapmak için 3,7 milyar Dolar’lık bütçe oluşturuyor. Göreve başlayan yeni yatırım sorumlusu Vake Oy’un işinin büyük şirketlerin küçük şirketler üzerindeki pasif sahipliği değiştirmek olduğu belirtiliyor.

Finlandiya’nın ulaşmak istediği yerde olan ülkeler de var tabii. Dünya Ekonomik Forumu, ABD dışındaki teknoloji ve inovasyon merkezleri olarak tanımladığı 5 şehirle ilgili esaslı bir dosya hazırlamış. Londra, Paris, Singapur, Münih ve Tel Aviv’in konu edildiği dosyada bu şehirlerin güçlü yönleri, yoğunlaştıkları alanlar ve gidebilecekleri yollar irdeleniyor.

Paris’ten görünüm

Uber, Express Pool uygulamasını ABD’nin bazı eyaletlerinde resmi olarak hizmete sunmaya karar verdi. Tıpkı Uber Pool gibi bu uygulama da aynı rota üzerinde seyahat edecek sürücülerle yolcuları eşleştiriyor. Ancak Pool’daki gibi yolcuyu kapısının önünden alıp gideceği yerin önüne bırakmaktan ziyade kullanıcının bir miktar yürümesini gerektiriyor.

Apple‘ın yeni genel merkezinde çalışanlar cam duvarlara çarpmaktan kendilerini alamıyorlar. Yaklaşık 5 milyar Dolar’a mal olan bina, her biri 14,93 metreye 3,2 metre uzunluklarında 3 bin tane cam levhadan oluşuyor. Bazı çalışanlar tarafından önlem niyetine yapıştırılan post-itler de görüntüyü bozduğu gerekçesiyle kaldırılıyor.

Facebook’ta işlerin pek iyi gitmediği noktasında herkes hemfikir galiba. BBC Editörü Amol Rajan, Facebook’un son dönemde yaşadığı düşüşün muhtemel sebeplerini sıralıyor.

WhatsApp’ın kurucu ortaklarından Brian Acton, yine bir mesajlaşma girişimi olan Signal’ın yeni kurulan vakfına 50 milyon Dolar yatırdı. Güvenli iletişim ve kişisel mahremiyet için çalışacak olan Signal Foundation’ın başkanlık koltuğuna oturan Acton geçtiğimiz aylarda WhatsApp’tan ayrılmıştı.

Geçtiğimiz hafta küçük bir Kylie Jenner krizi yaşayarak 1,3 milyar Dolar değer kaybeden Snapchat, kurucusuna yapılan ödemeyle de gündemdeydi. Snap’in 27 yaşındaki CEO’su Evan Spiegel’in 2017 yılından toplamda 638 milyon Dolar’lık bir kazançla ayrıldığı açıklandı.

Anlık mesajlaşma uygulaması Telegram‘ın milyar Dolarlık ICO’su, satış öncesi aşamada 850 milyon Dolar toplayarak ilk dönüm noktasına ulaştı. ABD Sermaye Piyasası Kurumu’na sunulan bir belgeye göre toplanan para, TON Blockchain’in gelişimi, Telegram Messenger’ın bakım ve gelişimi ve diğer amaçlar için kullanılacak.

Ekonomik açıdan zor günler geçiren Venezuela, kripto parası Petro’yu piyasaya sundu. Petro’nun ilk günden 735 milyon Dolar talep toplamasının ardından, ikinci kripto para birimi olan Petro Gold’un da yakın zamanda satışa çıkacağı duyuruldu.

Öte yandan İsrail, kripto para ticaretinden vergi alınacağını açıkladı. Genelgeye göre özel yatırımcılar kripto para satışından elde ettikleri gelirin yüzde 25‘ini, kripto para satışını iş modeli haline getiren işletmeler ise bu satışlardan elde ettikleri gelirin yüzde 47‘sinivergi olarak ödeyecek.

Genellikle üzerine üzerine gelen olaylar sonrası yeminini bozduğu filmleriyle bildiğimiz aktör Steven Seagal da kripto para dünyasına adım attı. İlginç bir adım çünkü kendisi “Bitcoin’den daha iyi” iddiasıyla ortaya çıkan Bitcoiin 2Gen adlı bir kripto para girişiminin marka yüzü olduğunu açıkladı. Öz Hakiki Bitcoin gibi.

Hafta geçmiyor ki kripto para üretimi için şartları zorlayan birinin haberini okumayalım. Bu kez Tesla’nın Amazon Web Servisleri hesabı kripto para üretme amacıyla hack’lendi. Siber güvenlik girişimi Redlock tarafından ortaya çıkarılan bu hack ile aynı zamanda Tesla’nın haritalama ve araç hizmetleriyle ilgili bazı özel bilgilerinin açığa çıkmış olabileceği belirtiliyor.

Verinin paraya dönüşmesi, günümüzün en sıcak konularından biri. Yeni sayılabilecek bir otomobil, bir saat içerisinde motor ısısından radyosunda çalan müziğe kadar her şeyiyle yaklaşık 25 GB veri işliyor. McKinsey & Co.’nun araştırmalarına göre, internet bağlantılı otomobil hizmetleri piyasasının değeri 2030’a kadar 750 milyar Dolar’aulaşacak. Son 3 yılını araçlardan nasıl veri toplayıp sigorta şirketlerine, perakendecilere, şehir planlamacılarına ve ilgilenebilecek herhangi birine satabileceğini araştırmakla geçiren İsrail merkezli startup Otonomo bu alanın öncülerinden olacak gibi görünüyor.

Bir Facebook yöneticisi, yabancı kişilerin ABD seçimlerini etkilemek için reklam satın almasını engellemek üzere, şirketin basılı posta kartları kullanacağını açıkladı. Son seçimler öncesinde yaklaşık 10 milyon ABD vatandaşı, kendilerini Rusya merkezli kapsamlı propaganda kampanyasına yönlendiren reklamlara maruz kalmıştı. Bunun tekrarlanmaması için Facebook reklamverenlere, üzerinde bir kod bulunan kartları posta yoluyla gönderme kararı aldı.

Hazır Facebook da böyle bir şeye girişmişken, mektup çağına internetle dönüş yaptıran bir girişimden bahsedelim. 2017 sonlarında kurulan MutluMektup, internetin sağladığı imkanlarla, yerinizden kalkmadan sevdiklerinize (sevmek zorunda değilsiniz tabii, resmi yazışmalar da olur) mektup göndermenizi sağlayan bir platform. Yalnızlar ve gurbettekiler için “mektup almak istiyorum” seçeneği de mevcut.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • Google’ı Abdülhamit’in kullandığının iddia edilmesi değil de orda adam bence “Abdülhamit dünyada pek çok ülkenin önemli yerlerinin fotoğraflarını çektirmiş, Jurnal denilen günlüklerle yazılı bilgi, istihabarati faaliyetlerle de sözlü bilgileri elde ederek adeta bugünün Google’ı gibi çalışmıştır.” demeye çalışmış, ama diyememiş tabi. Zaten böyle dese kimsenin sorun çıkaracağını sanmıyorum. Tabi sonuçta profesör olmuş birinin yapmayacağı basit bir hata. Ayrıca tarihçi(tarih bölümü okuduğum için biraz bildiğimi düşünüyorum), olayları objektif olarak değerlendirmeye çalışır, ama gördüğüm kadarıyla subjektif bir bakış söz konusu…

  • Bir tarafta “MIT Technology Review”in 2018 için güncellediği liste, bir yanda da Google’ın atası bilmemkimdir diyen prof. Sayfalarınızda paylaştığınız her haber bir pırlanta niteliğinde, belki de okuduğum tek yerli haber sitesi sizsiniz zira gündemi değil, dünya gündemini fazlalıklardan arındırarak paylaşıyorsunuz. Bahsettiğim fazlalıklardan birisi de bu Google haberiydi, lütfen bu tarz içerikler (komik gelse bile) çok paylaşmayın, rica ediyorum. Hiçbir değer taşımıyor, 5-6 saniye de olsa zamanımızdan çalıyorlar. Konuşmaya/okumaya bile değimeyecek konular bunlar. Teşekkürler, saygılarımla.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: