Haftanın Özeti: 174

Genel Gündem

Tatsız bir konu ama New York Times merak edilen bir noktaya parmak basmış: Hangi ülkeler füzeleriyle hangi ülkeleri vurabilir? Habere göre dünya üzerindeki her yeri vurabilecek -şimdilik- 5 ülke var: Rusya, ABD, Çin, İngiltere, Fransa. Sadece Güney Amerika dolaylarına erişemeyen Kuzey Kore’nin 20 yıllık füze gelişimine de yer verilmiş. 1986’da 300 kilometre menzilli bir Scud versiyonuyla başlayan ‘serüven’ 2006’da 10 bin kilometre menzile ulaşmış ve devam etmiş.

Kaynak: NYT

Elimizde bir de dünyanın en çok silah satan şirket ve ülkeleri grafiği var. AFP tarafından hazırlanan grafikte tabii ki ABD’nin ezici üstünlüğü göze çarpıyor. Bir de küçük not var: Bilgiye erişim sıkıntısı sebebiyle Çin bu çalışmanın dışında tutulmuş.

BusinessHT’nin “dünya ticaretinde en fazla pay alanlar” notuyla paylaştığı grafikte de en çok ithalatı ve ihracatı yapılan ürünler ve bu konuda lider ülkeleri bulmak mümkün.

Kaynak: BusinessHT

Çocuklara yönelik cinsel suçlar gündemden pek düşmüyor. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, gazetecilerin sorusu üzerine, konu hakkında çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bu çalışmalardan biri de kimyasallarla cinsel isteği azaltma ve tamamen ortadan kaldırma cezası. Bilinen adıyla kimyasal hadım cezasında kişinin cinsel isteği ilaçlarla sıfırlanıyor ve benzer suçları tekrarlamasının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Modern dünyada bilinen ilk kimyasal hadım denemesi, 1952 yılında, bilgisayar biliminin kurucusu Alan Turing’e, o zamanlar suç sayılan eşcinsellik nedeniyle uygulanmıştı.

Doğu Ekspresi ile Kars yolculuğu furyasının da muhtemel etkisiyle ülke olarak Zümran Ömür’le tanışma şansı bulduk. Kars’a bağlı Boğatepe Köyü Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı Zümran Ömürfenomenlik bizim işimiz değil” diyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen Yaşam Memnuniyet Endeksi’nin 2017 sonuçlarına göre mutlu olduğunu söyleyenlerin oranı (yüzde 58), bir önceki yıla göre (yüzde 61,3) düşüşte. Mutsuz olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 0,7’lik artışla yüzde 11,1 oldu. Yeri gelmişken, birkaç sene önce hayatımıza giren ve kısa sürede yayından kaldırılan Mutlu Ol Yeter dizisini de hatırlayalım.

Geçtiğimiz günlerde New York’ta SPYSCAPE isimli bir casus müzesi açıldı. Müze, hikaye anlatıcılığı ve kişiselleştirilmiş tecrübelerle ziyaretçileri casusluğun gizli dünyasına daldırmayı hedefliyor. Yaklaşık 55 bin metrekarelik komplekste, her biri 7 farklı casusluk temasına odaklanan sergi alanlarının bulunduğu bir dizi bölüm var.

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’teki Rus Büyükelçiliği binasında 400 kilo kokain ele geçirildi. Evet, cümle kendini bir kez daha okutuyor. Arjantinli ve Rus birimlerin iş birliğiyle düzenlenen operasyonda, aralarında eski bir elçilik çalışanı ve polisin de olduğu çete ortaya çıkartıldı.

Çin’in meşhur Terracotta Savaşçıları’na zulmetmek de bir ‘selfie üstadına’ düştü. Yaklaşık 2 bin yıllık heykelle önce flaşlı şekilde selfie çeken sergi ziyaretçisi, sonra heykelin parmağını kırıp kaçtı. 4,5 milyon Dolar değer biçilen heykel Philedelphia’da bir müzede sergileniyordu. FBI tarafından yakalanan 24 yaşındaki genç kefaletle serbest bırakıldı.

Büyük bir hızla gelişen teknoloji sayesinde, 2018’de doğan çocuklar bugün yaşadığımız olumlu ya da olumsuz birçok şeyi tecrübe edemeyecek. Dünya Ekonomik Forumu’nun derlemesine göre bu deneyimlerden bazıları şunlar:

  • Ulaşım sektöründeki gelişmeler uzun ve sıkıcı yolculukları ortadan kaldıracak.
  • Sürücüsüz araçlar sayesinde ehliyet almalarına gerek kalmayacak.
  • Yapay zekanın gelişimiyle insanlar artık yeryüzündeki en akıllı varlıklar olmayacak.
  • Gelişen çeviri hizmetleri dil engelini ortadan kaldıracak.
  • Ses kirliliği yüzünden sessizliğin tadını çıkarmanın nasıl bir duygu olduğunu yaşayamayacaklar.
  • Kent çiftçiliği ve dikey tarım gibi çözümlerin küresel açlığa son verdiğini görecekler.

Birleşmiş Milletler 2015 yılında “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri“ni koyduğunda, yalnızca hükümet ve yardım kuruluşları için bir ajanda belirlemiyordu. Aynı zamanda şirketler için de bir ajandası vardı. Gezegenimizin büyük problemleri aynı zamanda büyük iş fırsatları anlamına geliyor. Eşitsizliğin azaltılması, sorumlu üretim ve tüketim, iklim değişikliğine karşı eyleme geçilmesi, sudaki yaşamın korunması gibi hedefleri iş kolu haline getiren şu şirketler belki ilham verebilir. Dünyayı kurtarmak elimizde.

Dünyanın en çok ziyaretçi çeken şehirlerinden Paris’e büyük bir kent ormanı yapılması planlar dahilindeydi. New York’taki Central Park’ın 5 katı büyüklüğündeki kentsel alanın ağaçlandırılması için politik engeller bu yıl aşılacağa benziyor. Central Park’ın 3,41 kilometre genişliğinde olduğu göz önünde bulundurulunca projenin büyüklüğü ortaya çıkıyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) 14 şeker fabrikasının satış yöntemiyle özelleştirilmesi için düğmeye bastı. Nisan ayında yapılacak ihaleyle ilgili olarak Maliye Bakanı Naci Ağbal, “adeta bir sosyal özelleştirme yaklaşımıyla” hareket edileceğini açıkladı.

TripAdvisor verilerine göre hazırlanan bu infografikte, ülkelerde turistlerin en çok ziyaret ettiği yerleri görmek mümkün. 197 ülkenin dahil olduğu araştırmada turistlerin yüzde 38,6 oranla doğal güzelliğe sahip ülkeleri tercih ettiği görülüyor.

Kadıköy’den Sabiha Gökçen Havalimanı’na gitme niyetiyle taksiye binen Suudi Arabistan uyruklu bir turist, yolu ‘biraz’ uzatıp Avrupa Yakası üzerinden götüren şoför hakkında şikayette bulundu. Uçağın kaçmasına da sebep olan taksici hakkında nitelikli dolandırıcılık suçundan 3 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Önemli olan varmak değil, yolda olmaktır felsefesinin biraz farklı yorumlanmışı.

İzmir Bayraklı’da Ticaret Borsası İlkokulu’nun bir sınıfında yaşayan ve veli şikayeti üzerine okuldan uzaklaştırılan Tombi isimli kedi, Milli Eğitim Müdürü’nün talimatıyla okula döndü.

Sultan Abdülhamid’in Google’ın ilk mucidi olduğunu öğrenmemiz açısından önemli bir haftayı geride bıraktık.

https://www.youtube.com/watch?v=pviNHBf6CiE

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • Google’ı Abdülhamit’in kullandığının iddia edilmesi değil de orda adam bence “Abdülhamit dünyada pek çok ülkenin önemli yerlerinin fotoğraflarını çektirmiş, Jurnal denilen günlüklerle yazılı bilgi, istihabarati faaliyetlerle de sözlü bilgileri elde ederek adeta bugünün Google’ı gibi çalışmıştır.” demeye çalışmış, ama diyememiş tabi. Zaten böyle dese kimsenin sorun çıkaracağını sanmıyorum. Tabi sonuçta profesör olmuş birinin yapmayacağı basit bir hata. Ayrıca tarihçi(tarih bölümü okuduğum için biraz bildiğimi düşünüyorum), olayları objektif olarak değerlendirmeye çalışır, ama gördüğüm kadarıyla subjektif bir bakış söz konusu…

  • Bir tarafta “MIT Technology Review”in 2018 için güncellediği liste, bir yanda da Google’ın atası bilmemkimdir diyen prof. Sayfalarınızda paylaştığınız her haber bir pırlanta niteliğinde, belki de okuduğum tek yerli haber sitesi sizsiniz zira gündemi değil, dünya gündemini fazlalıklardan arındırarak paylaşıyorsunuz. Bahsettiğim fazlalıklardan birisi de bu Google haberiydi, lütfen bu tarz içerikler (komik gelse bile) çok paylaşmayın, rica ediyorum. Hiçbir değer taşımıyor, 5-6 saniye de olsa zamanımızdan çalıyorlar. Konuşmaya/okumaya bile değimeyecek konular bunlar. Teşekkürler, saygılarımla.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: