Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 5

17 - 24 Şubat 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Beşinci haftaya gelmişiz bile. Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

İnternet yayınlarına da Radyo Televizyon Üst Kurulu denetimi getiren düzenleme TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

2016 yılında çeşitli meslek örgütleri tarafından “İletişim ve Medya İlişkileri Yönetiminde Mesleki İlkeler” adlı bir taahhütname üzerinde anlaşılmıştı. Geçtiğimiz hafta TÜSİAD da bu girişime destek verdiğini açıkladı. İlkeler şuradan pdf formatında edinilebilir.

Bir imza da Reklamverenler Derneği çatısı altındaki Sorumlu Reklamcılık Yürütme Kurulu’nda yer alan gıda ve içecek firmaları tarafından atıldı. Ulusal Gıda ve İçecek İttifakı Türkiye Taahhüdü, çocuklara sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırılması ve bu alışkanlıkların toplum genelinde yaygınlaştırılması amacıyla hayata geçirildi. 11 şirket bu taahhüdü imzaladı.

Campaign’in yeni sayısında esaslı bir 2018 öngörüleri dosyası var. Markalar, medya ajansları, kültürel trendler, yaratıcılık, strateji gibi 26 farklı başlık altında günlerce okunabilecek dosyanın tamamını sitede bulmak mümkün. Mesela R/GA‘den James Temple‘ın yazısında geçen şu cümle: “Reklamcılıkta bizler, her zaman duygulara hitap edebilmekle övündük. Ancak değişimi yaratmaya devam etmek istiyorsak, teknolojiyi kucaklamamız ve bunu şimdi yapmamız gerekiyor.”

Ad Age, “yılın dikkatle takip edilmesi gereken 10 ajansı” listesini, gerekçeleriyle birlikte paylaştı. Liste sırasıyla; BBDO, DDB, Edelman, Essence, FCB, Giant Spoon, Joan, McGarryBowen, O’Keefe Reinhard & Paul ve Rokkan’dan oluşuyor. Pazarlama etkinliği düzenleyip yurt dışından taze konuşmacı getirmek isteyenler için ideal bir liste. OKRP’nin Groupon için yaptığı reklam filmiyle konuyu kapatalım.

Dünyanın en büyük reklamverenlerinden P&G ajans prodüksiyon masraflarından kısmaya devam ediyor. 2015’te başlattığı strateji gereği çalıştığı ajans sayısını ciddi oranda düşüren grup, önümüzdeki dönemde de bu yeniden yapılanmayla yaklaşık 400 milyon Dolar tasarruf etmeyi planlıyor.

Ajans ve marka ilişkisinin genel olarak fırtınalı yürüdüğünü söylemek yanlış olmaz. Hele ki markalar için alternatiflerin çoğaldığı şu dönemde sağlıklı ilişki yürütmek ekstra özen istiyor. Adweek, 736 ajans ve marka profesyoneline dayandırdığı bir “pazarlamacılar ne ister” infografiği hazırladı.

İnternetin yükselişiyle televizyonun biteceği yorumlarını hepimiz duymuşuzdur. NiemanLab’de yayımlanan bir yazı konuya daha farklı açıdan bakıyor: “Televizyon kazandı. İnternet artık okunan değil izlenen bir şey.” İnternetin neo-TV’ye dönüştüğü ve 1985 tarihli “Televizyon: Öldüren Eğlence” adlı kitapta bahsedilen “televizyonun domine ettiği toplumun korkutucu sonuçlarıyla” yüzleşmek zorunda kalacağımız belirtiliyor.

Gelirlerinin önemli bir kısmını reklamdan sağlayan Google, kontrolü kullanıcıdan alıp yapay zekaya bırakan bir Adsense özelliğini hizmete sundu.

Facebook, reklam ölçümlemelerinin nasıl yapıldığının daha iyi anlaşılabilmesi adına bazı güncellemeler yaptı. Yeni etiketler oluşturan platform, bazı ölçümlemeleri de kaldıracak. Facebook’la ilgiliyseniz ‘gerilemesinin’ 8 sebebini irdeleyen şu yazıya göz atmak istersiniz belki.

Sahte kullanıcılarla etkin mücadelede kararlı olan Twitter, bot kıyımına başlıyor. Şüpheli gördüğü binlerce hesabı askıya alan platform, aynı mesajın farklı hesaplar aracılığıyla paylaşılmasının önüne geçmeye çalışıyor. Bu durum markaları ve yayıncıları da ‘bir şekilde’ etkileyecek çünkü takipçilerin hatırı sayılır bölümünün bot olduğu biliniyor. Mesela Quartz’ın haberine göre, New York Times’ın 41 milyon takipçisinin 17 milyonu, Donald Trump’ın yaklaşık 50 milyon takipçisinin de 18 milyonu sahte.

Şüyuu vukuundan beterdir kontenjanından bir haber. Snapchat, Kardashian familyasından Kylie Jenner’ın “artık o mecrayı kullanmayacağını” belirten bir tweet’iyle borsada 1,3 milyar Dolar değer kaybetti. Ya da öyle olmadı da hikayeleri seviyoruz sadece.

Sosyal medyanın ve fenomenlerin gücünü anlatmaya çalışanlar için bulunmaz bir örnek bu Snapchat ve Kylie meselesi. Fenomenler farklı bir şekilde de gündeme geldi bu hafta. Hürriyet gazetesinden Ece Çelik, “Sosyal medyanın baş belaları: Bedavacı fenomenler” başlığını taşıyan köşe yazısıyla kendince önemli bir yaraya parmak bastı ve epeyce tartışma yarattı. Fenomen, makyaj filan demişken:

Yok yere kriz yaşayan markalar bölümünün bu haftaki konuğu Sırma Su. Önce Twitter’da ve Ekşi Sözlük’te “Sırma Su mesai içindeki 15 dakikalık molaları kaldırıyormuş” temalı bir e-posta dolaşmaya başladı, daha sonra şirketten “iznin yasal sürenin dışında kaldığı, daha önce yasaya ek olarak konulan iznin kaldırıldığı” açıklaması geldi.

Bir kriz de Birleşik Krallık dolaylarından. Fast food zinciri KFC’nin pek çok şubesinde tavuk bitti. Lojistikten kaynaklanan bu sorun nedeniyle bazı şubelerini bir süreliğine kapatmak zorunda kalan marka hakkında polis merkezine şikayet yağdı. Sinirli müşterilere rağmen eğlenceli sayılabilecek sürecin ardından KFC akıllara kazınacak bir özür ilanı yayımladı:

Spor giyim ve malzeme mağazası Decathlon ise farklı bir açıdan dahil oldu internet ahalisinin gündemine. Bisikletinin çalındığını belirten bir Twitter kullanıcısına yeni bir bisiklet hediye eden markanın bu hareketi “kesin viral” tepkilerine maruz kalsa da takdir topladı.

6-17 Nisan tarihlerinde 37’ncisi gerçekleşecek olan İstanbul Film Festivali’nin afişi yayımlandı. Afiş minyatür serisiyle tanıdığımız Murat Palta’nın imzasını taşıyor.

17’ncisi düzenlenen !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin basın sponsorlarından Posta gazetesi de bir destek videosu paylaştı. Concept reklam ajansının bildik ‘geyik’ potansiyelinin bir dışavurumu adeta.

Reklamcılar Derneği, Effie Reklam Etkinliği Yarışması’na yönelik bir eğitim düzenledi. Eğitimi kaçıranlar Effie Tips sunumuna buradan ulaşabilir.

Basın ilanlarında yaratıcılığı teşvik etmek için 15 yıl önce yola çıkan ve yakın dönemde kategori yelpazesini genişleten Kırmızı Ödülleri’ne başvuru süreci başladı. Yarışmanın bu yılki jüri başkanı Kramp’tan Ahmet Akın. Son başvuru tarihi 19 Mart.

İstanbul Üniversitesi İşletme Kulübü tarafından yedincisi düzenlenen Reklam ve Pazarlama Zirvesi 12 Mart’ta, Uniq İstanbul’da.

Dijital pazarlama alanında çalışan kadınları bir araya getirmeyi amaçlayan Women.Digital topluluğu ilk etkinliğini düzenleniyor. 26 Şubat akşamı saat 19.00’da Joint Idea Levent’te gerçekleşecek buluşmanın detayları şurada.

Oracle 7 Mart’ta Fairmont Quasar Hotel’de Analitik ve Yeni Teknolojiler Zirvesi düzenliyor. Özellikle verinin oluşturulması ve değerlendirilmesi mevzularına ilgisi olanlar için faydalı olabilir.

Bir de geçmiş etkinlikten bahsedelim. Marketing Türkiye ve Youthworks iş birliğiyle Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşen İPZ Youth etkinliği, İstanbul dışına çıkma cesareti açısından önemliydi. Kalabalık salon, hafife alınmamış program, endüstri hakkında bir nebze de olsa bilgi edinmiş öğrenciler…

Son olarak, 25’inci yılını dolduran MediaCat’in, bundan sonraki çeyrek asırda daha iyi bir dergi ve site hizmeti sunabilmek için hazırladığı bir anketin varlığını hatırlatalım. MediaCat hakkında görüş ve öneri sunmak isterseniz anket şurada.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği