Haftanın Özeti: 164

11 – 17 Aralık 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Oxford Sözlüğü, 2017’nin kelimesi olarak ‘youthquake‘i seçerek milenyum neslinin gücüne dikkatleri çekti. İngilizce’de deprem, yer sarsıntısı anlamına gelen ‘earthquake’ kelimesini bölüp gençlik anlamına gelen ‘youth’ kelimesiyle birleştirerek oluşturulan ‘youthquake’ terimi, ‘genç bireylerin hareketlerinden veya nüfuzundan kaynaklanan önemli kültürel, siyasi veya sosyal değişiklikler’ anlamına geliyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Suudi Arabistan, 1980 yılındaki aşırı muhafazakarlık dalgasıyla getirilen sinema yasağının kaldırdığını açıkladı.[/inlinetweet] Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın ülkede gerçekleştirdiği reformlara eklenen bu karar Suudi halkı tarafından büyük bir sevinçle karşılandı. Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada gösterime girecek filmlerin İslam hukuku ve krallığın ahlaki değerleriyle çatışmadığına emin olmak için filmlerin sansüre tabi tutulacağı belirtildi.

Hükümet sinemaların 2030’a kadar ekonomiye 24 milyar Dolar kazandıracağını ve 30 bin kişilik istihdam sağlayacağını öngörüyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Fransa hükümeti anaokulu, ilkokul ve ortaokullardaki öğrencilerin cep telefonu kullanmasını yasaklayacak.[/inlinetweet] Öğrencilerin okula telefon getirmesine izin verilecek fakat teneffüsler de dahil olmak üzere okulda oldukları süre boyunca telefonlarını kullanmasına müsaade edilmeyecek. Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, uygulamanın 2018’in Eylül ayında başlayacağını söyledi.

Ocak ayında çalışmalara başlayan [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Norveç, FM radyo ağını terk edip dijital ses yayınına geçen ilk ülke oldu.[/inlinetweet] Yıl boyunca radyo dinleyicilerinde azalma yaşanırken yetkililer vatandaşların alışması için ‘biraz zaman’ verilmesi gerektiğini belirtti.

İsviçre, İngiltere ve Danimarka’nın da FM radyo ağını terk etmeye hazırlandığı söyleniyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Dünya Bankası önümüzdeki iki yıl içinde gaz ve petrol aramalarına verdiği mali desteği sonlandırma kararı aldı.[/inlinetweet] Banka, hızla değişen dünyaya ayak uydurması gerektiğini ve 2020’ye kadar verdiği borçların yüzde 28’inin iklim eylemlerine aktarılacağını belirtti. Günümüzde bankanın 280 milyar Dolarlık portföyünün yüzde 1-2’si petrol ve gaz projelerine ayrılıyor. Dünya Bankası, kömür kullanarak çalıştırılan elektrik santrallerine verdiği mali desteği 2010 yılında kesmişti fakat gelişmekte olan ülkelerdeki gaz ve petrol aramalarına yaptığı yıllık 1 milyar Dolar değerindeki desteği sonlandırması için bir süredir lobi gruplarından baskı görüyordu.

İklim değişikliği üzerine projeler geliştiren 10:10 ve Imperial College London’ın Energy Futures Laboratuvarı birlikte çalışarak elektriğin güneş panellerinden -doğrudan- elektrikli tren raylarına ve trene aktarılmasını sağlayan yeni bir teknik geliştirdi. Proje 10 yıl içerisinde güneş enerjili trenleri daha önce olmadığı kadar uygulanabilir hale getirmeyi amaçlıyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Yeni Zelanda’da oldukça sert tortul kayaçların içinde 60 milyon yıllık penguen fosilleri bulundu.[/inlinetweet] Bilimciler penguenlerin yaşadıkları dönemde yaklaşık 100 kilogram ağırlığında ve 1,77 metre boyunda olduğunu tahmin ediyor. The Guardian’a açıklama yapan araştırmacılara göre bu fosiller bu zamana kadar bulunan en uzun boylu penguenleri temsil ediyor.

İş dünyasında yaşanan değişimlere yakından şahitlik eden Upwork sitesi CEO’su Stephane Kasriel, geleceğin iş dünyasına dair dört tane öngörüde bulundu.

  • Kasriel yapay zekayı ‘insanlık için en büyük tehdit‘ şeklinde tanımlayan Elon Musk‘ın aksine, yapay zekayı sorumlu şekilde düzenleyeceklerin biz insanlar olduğunu, süreci doğru şekilde yönetebilirsek zarar görmeyeceğimizi düşünüyor.
  • Kasriel teknolojinin toplumun ‘zincirlerini gevşeteceğini’ böylece uzaktan çalışmanın yaygınlaşacağını ve şehirlerin birbirleriyle yarışacağını düşünüyor.
  • Freelancing in America: 2017 adlı araştırmadaki günümüz işgücü oranına bakarsak, 2027’de ABD işgücünün büyük çoğunluğunun serbest çalışanlardan oluşacağını söylemek mümkün.
  • Kasriel eğitimin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini savunuyor ve dünya genelinde çocuklara verilen eğitimin günümüzün gerektirdiği yeterliliklere uygun olmadığını düşünüyor.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.


3 yanıt

  1. Mert avatarı
    Mert

    “Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri” başlığının alt haberinde bulunan “Statista dünyanın en çok kazanan ‘Youtuber’larını listeledi.” cümlesinin uzantı linki yanlış olmuş sanırım.

    Ama yine de bu haftanın özetinin kalitesinden ödün vermemiş.

  2. Orçun Ayata avatarı

    Gündemin çok büyük bir çoğunluğunu bu haftalık özetleri takip ederek, süzülmüş bir şekilde takip ediyorum. Gerçekten çok başarılı.

  3. Kerim avatarı
    Kerim

    Teşekkürler. Ellerinize sağlık.

Yorumunuz: