Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.
Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali‘ni geride bırakalı bir ay oluyor ama o kadar büyük çaplı ve sektöre yön verme gücü olan bir organizasyonun etkilerinin devam etmesi normal. Campaign yeni çıkan sayısının kapağını Cannes’a ayırmış ve Türkiye’den giden pek çok isme “Ne oldu, ne bitti?” diye sormuş. Mesela Manajans JWT Kreatif Direktörü Sami Basut, festival plajlarının Facebook, Google, Spotify gibi şirketin ‘kontrolüne geçtiğine’ dikkat çekiyor ve Silikon Vadisi benzetmesi yapmış. Tabii bu diyarlardan katılımın azlığına da vurgu yapıyor: “Avro dalgalanmaları filan derken Türkiye bu sene Cannes’dan vazgeçti. Croisette’te yürürken duyulan Türkçe kelimeler yerini Amerikalıların kahkahalarına bıraktı.”
Yine aynı dosyada, Coca-Cola Türkiye, Orta Asya ve Kafkasya Pazarlama İletişimi Direktörü Aylin Kosova Bilgin de bu yıl Cannes’da gördüğü trendleri 3 başlıkta toplamış:
- Kişisel güçlenmeye duyulan talep.
- Teknolojinin pozitif gelişmeler ve iyilik için kullanımı.
- Markaların toplum yararına duruş sergilemesi, aksiyona geçmesi.
Medina Turgul DDB Kreatif Direktörü Ertuğ Tuğalan ise reklamın geleceğini artık reklamcıların belirleyemediği görüşünde: “Festivalin beni en çok etkileyen tarafı farklı disiplinleri bir araya getirmesi. Yapay zekalar, teknoloji şirketleri, hikaye anlatıcıları gibi farklı kolların gelişmeyi içine alıp yeni iş birlikleri yaratması beni hala heyecanlandırıyor.” Tuğalan, reklam ajanslarının teknolojiyi takip eden değil onu üreten yerler olması gerektiğini çünkü ajansların sadece reklamın kendisini değil onun mecrasını ve kahramanı olan ürün ve hizmetleri de üretmekle yükümlü olacağını düşünüyor: “Fikir, ürün, kâğıt, makine, reklam, 3D, teknoloji tasarlayan insanlar olacak ve onların çalıştığı yerlere ajans diyeceğiz.”
Cannes Lions ve benzeri büyük etkinliklerin ‘yeni bir şeyler getirdiği‘ malum ama bunlar yakın geçmişte tanık olduğumuz saman alevi trendler gibi mi olacak yoksa hakikaten büyük bir dönüşüm mü yaşanacak, bekleyip göreceğiz.
Birkaç yıl önce Cannes Lions’ın Türkiye yansıması olma amacıyla festivale dönüşen Kristal Elma‘ya dair bilgiler de paylaşılmaya başlandı. Mevcut program, etkinliğin büyük festival kimliğinden sıyrılıp yeniden ödül törenine dönüşmeye doğru yol aldığını gösteriyor. Tabii program ne kadar ‘son hali‘ bilmiyoruz ama açıklanan kısım şu şekilde:
- 11 Ekim: Açılış, Contagious Sunumu, C-Level Lunch, Happy Hour, Ödül Töreni.
- 12 Ekim: Workshop’lar, Happy Hour, Ödül Töreni, Multimedia Kapanış Partisi.
Yarışma tarafında kategorileri yenileyen ve seçici kurul başkanlarını duyuran Kristal Elma’nın 30. yıl iletişimi için de “Aşkımızın Meyvesi” adlı bir kampanya yürütülüyor. Bigumigu bu kampanyanın yaratıcı ajansı olan Tribal Worldwide İstanbul‘dan Arda Erdik’le konuşmuş.
#AşkımızınMeyvesi Kristal Elma’nın Seçici Kurul Başkanları belli oldu. 🏹 pic.twitter.com/ewsjvM77zS
— KristalElmaYarismasi (@Kristal_Elma) July 13, 2018
Yeni sezona yeni başkan Ali Koç‘la girmeye hazırlanan Fenerbahçe yeni bir kampanya başlattı. Tek cümlede 3 tane ‘yeni’ kelimesi geçtiğine göre ortada bir de yeni ajans olması lazım elbette. Yeni dönemde kulübün iletişim faaliyetlerinden 4129Grey sorumlu olacak.
— Fenerbahçe SK (@Fenerbahce) July 19, 2018
Yaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde, mesleği ‘hayal edilen topraklarda‘ icra edenlerin varlığını bilmek belki içimizi serinletir (ya da tam tersi olur). Bodrum’da faaliyet gösteren Toprak Ajans, Campaign‘in “İstanbul Dışı” serisine konuk olmuş. Oralara kapağı atmak isteyenler için aydınlatıcı bilgiler var. “Tek dezavantajımız Bodrum yazlarının çok sıcak ve kışa göre kalabalık olması” demişler mesela. Öyle düşününce pek dert değilmiş gibi aslında.
Söz iletişim fakültelerinden açıldığında üniversite – sektör iş birliğine mutlaka vurgu yapılır ama bunun sağlıklı şekilde hayata geçtiği de pek nadir görülür. Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi, öğrencilerini farklı alanlardan şirketlerde ‘çalışmaya yolladığı’ bir program yürütüyor. “Sektörel İş Birlikleri Modeli” adını verdikleri bu uygulama için başvurular 24 Temmuz’da açılıyor.
Fakültemizin farklı iletişim alanlarındaki öncü kurumlarda deneyim kazanımına ve stajınızın seçmeli ders yerine sayılmasına olanak tanıyan "Sektörel İş Birlikleri Modeli" 24 Temmuz'da öğrencilerimizin başvurusuna açılıyor. Kurum ve departman bilgileri için takipte kalın 📬 pic.twitter.com/zF5LikMK1l
— BAU Faculty of Communication (@bau_iletisim) July 20, 2018
Medya tarafına yumuşak bir geçiş yapalım. Doğuş Yayın Grubu Marka ve Kurumsal İletişim Grup Başkanlığı görevine Çağla Şenkardeş atandı. Şenkardeş, NTV, Star TV, Vogue, PuhuTV gibi markaların tamamından sorumlu olacak.
PuhuTV gibi özgün yapımlarla adından söz ettiren yayın platformu BluTV yeni dizisi Yaşamayanlar‘ı duyurdu. Bu haberin özette kendine yer bulmasının nedeni Yaşamayanlar’ın bir vampir dizisi olması. Baş rollerinde Selma Ergeç, Elçin Sangu, Kerem Bürsin ve Birkan Sokullu gibi iddialı isimlerin yer aldığı dizi Eylül ayında izleyiciyle buluşacak. İstanbul’da geçen hikaye hedef kitlesini ne kadar etkileyebilecek, vampir dizisi furyası eskide mi kaldı gibi sorular etrafta dolanıyor elbette. Dizinin tanıtımıyla ilgili de küçük bir not: Bir çeşit basın bülteni hastalığı olan “ilk, tek, en büyük, aşırı muhteşem” sıfatları burada da “Türkiye’nin ilk vampir dizisi” olarak kendini göstermiş. Ama 2002 yapımı Efsane adlı kısa ömürlü bir dizinin varlığını hatırlatanlar var.
Hedefli reklam uygulaması televizyon izleyicisini de ‘buldu’. Digiturk tarafından izinli müşteri veri tabanı kullanılarak yapılan uygulamada, 3 izleyici profiline aynı anda farklı reklam filmleri gösterildi. Hedefli reklam, genel olarak tartışmalı bir konu tabii. Hedefi tutturup tutturmadığı, kişisel mahremiyeti ihlal edip etmediği gibi noktalar internet tarafında yıllardır tartışılıyor.
İkinci çeyrek raporlarını açıklayan Netflix‘in abone sayısını arttırdığı ama büyüme oranının tahminlerin altında kaldığı görülüyor. 130 milyon aboneye ulaşan platform 6,2 milyon olan yeni kullanıcı hedefini tutturamayınca (5,2 milyonda kaldı) borsada düşüş yaşadı. Bu düşüşün, yatırımcıların kafasında beliren “Yoksa pazar doyuma mı ulaşıyor?” sorusundan kaynaklandığı düşünülüyor. Perakende devi Walmart‘ın da benzer bir platform kurarak Netflix’e rakip olacağı konuşuluyor. Bu arada Adweek eğlenceli ve yer yer cesur iletişimiyle de bilinen Netflix’ten alınacak 5 sosyal medya dersini sıralamış. İlginizi çekerse analiz şurada.
Stok görsel sitesi Shutterstock‘un 15’inci yıl kutlamaları devam ediyor. Bu kapsamda, meşhur stok fotoğraflar şirket çalışanları tarafından yeniden canlandırıldı. Göz atmak isterseniz birkaç tanesi Adweek’te.
2007’de Kenan Aktülün öncülüğünde başlayan iPhone Fotoğraf Ödülleri‘nin (IPPAWARDS) bu yıl 11’incisi düzenlendi. Bangladeş’ten Jashim Salam‘ın iPhone 7 ile çektiği bu fotoğrafla büyük ödülü kazandığı yarışmada dereceye giren bütün fotoğrafları şu adreste bulabilirsiniz.
Lifestyle kategorisinde birinciliği kazanan Natalia Garces imzalı bu fotoğrafa da torpil yapalım:
Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!
Yorumunuz: