Upwork adlı internet sitesinin CEO’su Stephane Kasriel, iş dünyasında hızlı değişimlere yakından şahitlik ediyor. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Dört çocuk babası ve bir dünya vatandaşı olarak geleceği önemsediğini belirten Kasriel, endüstriyel çağ alışkanlıklarından kurtularak daha üretken ve adaletli bir gelecek kurmayı hedeflememiz gerektiğini söylüyor.[/inlinetweet]
Kasriel, 2017 yılı boyunca hem kendi tecrübelerinden hem de okuduğu kitaplardan ilham alarak iş yaşamının geleceğine dair 4 öngörüde bulundu;
1. Yapay zeka ve robotik teknolojisi kitlesel işsizliğe sebep olmayacak. Aksine bizler süreci doğru şekilde yönetebilirsek daha fazla iş imkanı oluşturulacak.
Yapay zekanın iyice gelişip işlerimizi elimizden alıp almayacağı giderek büyüyen bir tartışma konusu. Teknoloji lideri Elon Musk, yapay zekayı ‘varoluşumuzun en büyük tehdidi’ olarak tanımlıyor. Fakat makinelerin insanların yerini alması sadece bilim kurgu hikayelerinde görülen bir durum. Kasriel, yapay zekayı insanların mesleğinin sonunu getirecek bir alan olarak görmüyor. “Nihayetinde makineler kendi kendilerini yaratamıyor. Yeniliği sorumlu bir şekilde yönetmek bize bağlı. Bu da yeni fırsatlar oluşturmak anlamına geliyor. Elon Musk makinelerin yükselişinden korkan ilk insan değil. Bizden önceki bütün jenerasyonlar geniş çaplı teknolojik değişimlerden korkmuştur. Sonuç olarak otomasyon bu zamana kadar daha fazla iş imkanı yarattı. İş imkanlarını azaltmadı.” diyor.
Kasriel yakın zamanda da farklı bir durum yaşanacağını düşünmüyor. Bazı mesleklerin tarihe karışacağını, bu mesleklerin hangileri olacağını tahmin etmek çok da zor değil fakat asıl zor olan 30 yıl içinde hangi mesleklere talep olacağını tahmin etmek. Kasriel, gelecekte iş bulma konusunda sorun yaşamayacağımızı düşünüyor. 2018 yılında artık ‘insanlar makinelere karşı’ şeklinde düşünmememiz gerektiğini, insan ve makinelerin dünya sorunlarını çözmek için iş birliği içinde çalışması gerektiğini söylüyor.
2. Şehirler birbiriyle yarışacak
Amazon Ekim ayında yaptığı açıklamada ikinci bir genel merkez kurmak için 5 milyar Dolar’dan fazla yatırım yapacağını söyleyince 200 farklı şehirden teklif aldı. ABD’deki birçok metropol Amazon CEO’su Jeff Bezos’un dikkatini çekebilmek için teşebbüslerde bulundu.
Bu furyaya katılmayan şehirlerden biri de Kaliforniya/San Jose’ydi. Sam Liccardo, Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, “Amazon gibi büyük şirketler teknolojik yeteneğin olduğu yerde bulunmak istiyor.” dedi. Kasriel de bu fikre katılıyor zira geleceğin yetenek savaşının şirketler arasında değil şehirler arasında yaşanacağını düşünüyor. Teknoloji toplumun zincirlerini gevşettikçe ve uzaktan çalışmak yaygınlaştıkça, insanlar iş yerlerine en yakın şehirlerde değil kendi istedikleri şehirlerde yaşamaya başlayacak.
3. 2027’de ABD iş gücünün çoğunluğu serbest çalışanlardan oluşacak
[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Günümüzde ABD iş gücünün yüzde 36’sı (57 milyondan fazla kişi) serbest şekilde çalışıyor. [/inlinetweet] Freelancing in America: 2017 adlı araştırmadaki günümüz iş gücü oranına bakarsak, 2027’de ABD iş gücünün büyük çoğunluğunun serbest çalışanlardan oluşacağını söylemek mümkün. Milenyallerin yarısından fazlası serbest şekilde çalışmaya başladı bile. Aynı şekilde, açıklarını kapatmak isteyen şirketler de çok sayıda serbest çalışanı işe alacak. Oxford Internet Institute tarafından yapılan bir araştırmaya göre, büyük kuruluşların serbest çalışan işe alma oranı 2017’de yüzde 26’ya yükseldi. Pfizer ve Samsung gibi şirketler, serbest çalışan bulabilmek çevrimiçi araştırmalara başlayan şirketler arasında yer alıyor.
4. Eğitim bir bütün olarak ele alınmalı
Kasriel, dünya genelinde çocuklara verilen eğitimin günümüzün gerektirdiği yeterliliklere uygun olmadığını düşünüyor. Çocukken matematiği, sanatı ve bilimi farklı disiplinler halinde öğrenip günümüz ekonomisinin sorunlarını çözmeye çalışmak pek mümkün olmuyor. Öğrencileri yarının mesleklerine hazırlamak için eğitimi bir bütün olarak ele almalıyız. Kasriel, bu yolda ilerleyen okulların yetenek yetiştirme ve istihdam sağlama yöntemlerini yeniden şekillendireceğini ve öğrencileri hızla evrilen becerilerin hızına ayak uydurabilecek şekilde hazırlayacağını düşünüyor.
Yorumunuz: